Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

AUSTRIA - SalzburgerLand(Card)

Około 1/4 ludności Austrii mieszka we Wiedniu – stolicy kraju. Jest to głównie spowodowane górzystym, alpejskim krajobrazem. Wodospad Krimml jest największym europejskim wodospadem (380 metrów wysokości). Największy szmaragd na świecie jest wystawiony w Wiedniu (2860 karatów).
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 25.02.2010 20:14

Witam.
Właśnie nabyłem rezerwację na pobyt w Austrii w SalzburgerLand

Chciałem prosić osoby będące już kiedyś w tej części Austrii o pomoc.
Chodzi mi o podzielenie się doświadczeniami co do darmowych miejsc
odwiedzonych po uprzednim zakupie SalzburgerLandCard.

Jeśli mogę to prosiłbym o podzielenie się krótką informacją o danym miejscu typu np:
- miejsce nr_xx z karty (albo nazwa) + krótki opis z orientacyjnym czasem jaki trzeba poświęcić na zaliczenie miejsca (tylko SUBIEKTYWNE opinie).

Tak sobie siedzę i jak tylko znajdę czas to zacznę planowanie pobytu.
Z góry dziękuję za pomoc osobom, które będą w stanie poświęcić kilka minut na pomoc.

Po powrocie chętnie opowiem co i jak jest do zobaczenia w tym landzie, tym razem na podstawie mojej subiektywnej opinii.

Pozdrawiam gorąco, Cray.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 26.02.2010 07:28

aga2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga2 » 26.02.2010 10:23

Witaj,
postaram się pomóc,
trzy raz spędzialiśmy nasze letnie wakacje w SalzburgerLandzie (zawsze korzystając w pełni z letniej karty), potrzebuję jednak chwili czasu by przywołać wspomnienia i napisać co warto a co nie - oczywiście bardzo subiektywnie :wink:
Jedno mogę powiedzieć "od ręki" SalzburgerLand to dobry wakacyjny wybór :) oczywiście zaraz po Chorwacji :lol: :lol: :lol:
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 26.02.2010 11:45

Już wszystko przewertowałem, potrzebuję tylko SUBIEKTYWNYCH
odpowiedzi od ludzi, którzy tam byli.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 26.02.2010 12:20

... ja nie korzystałem ... to i subiektywnie ... :(

Znalazłem jeszcze to - przeglądałem przed naszym wyjazdem , więc pamiętałem , że musi gdzieś być na dysku ten link. :)

To aktualny wykaz atrakcji z tą kartą.

http://www.salzburgerlandcard.com/media ... slcard.pdf

Musisz zdecydować co i gdzie chcecie zwiedzać a potem to już tylko porównac z listą ... ale to przecież wiesz ... . :)

Przepraszam za ... "niesubiektywność" ;)

A subiektywnie !

Jak widać z wykazu atrakcji - sądzę, że w Salzburgu karta się sprawdzi - w "terenie " już niekoniecznie. Zrezygnowaliśmy z jej zakupu właśnie z tego powodu, najbardziej euro-chłonnych atrakcji nie obejmowała, a baseny, parki rozrywki itp. nas nie interesowały.. :(

Życzę miłego pobytu w tamtych stronach !!! :)

Mariusz
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 28.02.2010 16:16

Mariusz a kojarzysz taką kartę: Zell am See/Kaprun SommerCard ?
Widziałem ją tylko w ofercie hoteli jako dodatek.

Zamierzam jechać do Maria Alm i pochodzić po górach
więc najbardziej interesują mnie wyciągi, żeby czasami sobie troszkę pomóc.

Na co zwrócić uwagę, co zabrać, a co niepotrzebne ?
Twoja relacja z Austrii była dla mnie inspiracją do wyjazdu.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 28.02.2010 17:18

My mieszkaliśmy w pensjonacie... ( ale to już też Wiesz ;) )

http://www.seeappartement.com/sommer_e.htm

Po przyjeździe otrzymaliśmy coś na podobieństwo tej karty , to znaczy "papierek" zaświadczający, że przez tydzień jesteśmy "mieszkańcami" regionu Zell am See - co upoważniało nas do korzystania z 5% zniżki praktycznie na wszystkie okoliczne atrakcje od Zell am See po Kriml.

Co do "Zell am See / Kaprun Card "...to poczytałem teraz ;) :) tutaj :

http://www.sport-kristall.at/Zell-am-Se ... .html?&L=1

....jak rozumiem...jest to gratis do pobytu w extra hotelach na wybrane atrakcje w określonej ilości ...

Myślę jednak, że tego typu karty sprawdzają się ekonomicznie ( wersja - zakup karty) głównie przy intensywnym korzystaniu z atrakcji regionu typu sportowo-rekreacyjnego.

Uwzględniono w niej kosztowny wjazd na Kitzsteinhorn , do zbiorników Alpine Kaprun, Schmittenhöhe ale reszta to praktycznie parę euro czyli drobiazg.

Darmowa komunikacja autobusowa Zell am See - Kaprun ... to nie ma większego znaczenia w wypadku gdy się jest samochodem a parkingi przy atrakcjach w Austrii są gratis ( wyjątkiem mogą być centra miast - w określonych godzinach) .

... ale jeśli otrzymanie karty tak i tak jest wliczone w cenę pobytu w hotelu .... to OK - należy tylko jak najwięcej z niej korzystać !!! :)

Na drugie pytanie odpowiem .... jak pomyślę ! ;) :)

...na razie to mnie cieszy, że relacja z Austrii stała się przyczynkiem do Twojego zainteresowania tymi okolicami. :)

pozdrawiam
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 02.03.2010 09:09

Crayfish napisał(a):

Zamierzam jechać do Maria Alm i pochodzić po górach
więc najbardziej interesują mnie wyciągi, żeby czasami sobie troszkę pomóc.

Na co zwrócić uwagę, co zabrać, a co niepotrzebne ?

Witaj !

Maria Alm - to miasto perełka i jako baza do górskich wędrówek wymarzone ... a i do innych atrakcji wszędzie blisko.

W regionie jest ogromna ilość miejsc gdzie można gratisowo otrzymać wszelkie materiały dotyczące terenu ... takie jak szczegółowe mapki z wyznaczonymi trasami wędrówek pieszych , rowerowych, łączonych oraz wyciągów itp.

Materiały te dostępne są we wszystkich punktach informacji turystycznej , punktach informacji Parku Narodowego Wysokich Taurów , hotelach, pensjonatach a nawet w niektórych restauracjach. Są one bardzo dobre, szczegółowe i kilkujęzyczne.

Więc wystarczy tylko jakiś ogólny przewodnik - a reszta to na miejscu.
Jeśli chodzi o wyciągi to jest tam ich tyle, że nie sposób wymienić a nawet pamiętać !

Z naszego doświadczenia wynika, że mieszkając w pensjonacie wystarczy oprócz podstawowego turystycznego ekwipunku jak dobre buty, bluzy, kurtki , plecaki ... aparat lub aparaty :) to trzeba wziąść tylko dobrą kartę kredytową.

Reszta w Austrii już jest !! ;) czyli zabierać tylko pomysły na wypoczynek ... rzeczy jak najmniej!.

My, żywiliśmy się sami więc co i gdzie najkorzystniej kupić w rejonie Zell am See ... wiemy .... w razie potrzeby podpowiem.

Pozdrawiam
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 02.03.2010 10:45

mariusz: a Ty gdzie śmigasz w tym roku na letni odpoczynek ?
Może znowu będziesz dla mnie inspiracją na przyszły rok ?
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 02.03.2010 11:12

Tydzień Dolomity i ponownie dwa tygodnie Garda - apartementy już zaliczkowane. :)

... nie ma wyjścia ... tylko czekać do 28 sierpnia i w drogę ... to oczekiwanie to też miły czas !!! :)... ale i pracowity.... czytanie , planowanie , przeglądanie relacji ... choćby Wojtka (Dolomity) no i zbieranie "pików" na koncie oczywiście ;).

pozdrawiam
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 02.03.2010 12:55

Właśnie widziałem Cię na forum Franza więc tez sobie tak pomyślałem. :D

Możesz powiedzieć ile dałeś za pobyt nad jeziorem i we Włoszech - tak około. i czy z żarciem ?
Ja zaliczkowałem Austrię za niecałe 3 tys/14dni na 2 osoby z żarełkiem. Myślę, że to rozsądna cena.

Aha, - parkingi są przed atrakcjami płatne w Austrii ?
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 02.03.2010 13:42

Parkingi przy atrakcjach nie są płatne, płatne tylko w samym Zell am See i w Kaprun w mieście... ale to też tylko w "konkretnych" godzinach.

Lecz one są tak małe, że można samochód zostawić przy wjezdzie do miasta (gratis) a z "tamtąd" to "żabi" krok już wszędzie.

Ceny - wrzesień - po sezonie !

W pensjonacie "Kitzsteinhorn" 880 zł za tydzień/dwie osoby zamówiony przez Neckermana - jedzenie własne.

http://www.seeappartement.com/sommer_e.htm

Tignale nad gardą 215 euro / dwie osoby/ tydzień - też wikt własny - zamówione bezpośrednio przez internet.

http://www.ruculi.com/

Co do roku obecnego to muszę zajrzeć do dokumentacji. :)

3 tys. z jedzeniem całodziennym - sadzę, że rosądnie za samo śniadanie w Austrii chcą od 6 - do 8 euro za "twarz".

aaaaaa... parkingi we Włoszech wszędzie płatne i to słono !!!!

pozdrawiam
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 02.03.2010 20:32

Mariusz
Wyszukujesz naprawdę atrakcyjne miejsca i ceny.
Wszystkiego najlepszego i cudownej pogody,
bo wrażeń na pewno będziecie mieli mnóstwo w jakości "best of".

Zazdroszczę Ci bardzo tych 3 tygodni (1 tydzień naprawdę robi różnice),
ja niestety na tak długo nie mogę.

Z karty wyczaszkowałem sobie:
- świat lodowca Weisssee (niedaleko tamy) za 23E
- 2x kolejka w pobliskich miejscowościach z wejściem na wyższe szczyty - 30E
więc w ciągu trzech dni karta zapracuje na siebie.
Będzie też gdzie połazić albo popływać w razie niepogody.

W przypadku pobytu tygodniowego to chyba masz rację że trzeba się zastanowić czy warto.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 03.03.2010 12:09

Crayfish napisał(a):Mariusz
Wyszukujesz naprawdę atrakcyjne miejsca i ceny.
Wszystkiego najlepszego i cudownej pogody,
bo wrażeń na pewno będziecie mieli mnóstwo w jakości "best of".

Zazdroszczę Ci bardzo tych 3 tygodni (1 tydzień naprawdę robi różnice),
ja niestety na tak długo nie mogę.

Dziękuję :)

... od paru lat nareszcie udaje mi się mieć dłuższy urlop... i oby tak zostało ! ;)

... w razie dylematów związanych z pobytem w Zell... zawsze służę pomocą - oczywiście na miarę zdobytych tam doświadczeń !

Pozdrawiam.... i życzę także samych "best of" wrażeń.

Mariusz
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 03.03.2010 14:05

Korzystałeś z jakieś przewodnika, czy tylko informacje z netu?
Następna strona

Powrót do Austria - Österreich

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone