z netu i forum:
....oczywiście z cro.pl - relacje z Austrii o Grossglocknerstrasse.
oraz
http://forum.gazeta.pl/forum/f,34545,Austria_turystycznie.html
.....tam jest sporo o regionie i stronach z tych stron...
Fatamorgana napisał(a):Natomiast niedawno dowiedziałem się, że obok Hallstatt jest długa i niezła ferrata prowadząca na ściany północne zawieszonych nad Hallstatter See szczytów.
Koledzy byli na niej rok temu i....przy okazji zaliczyli kilka ferrat w masywie Dachsteinu.
Opinie?
BARDZO WARTO!
Crayfish napisał(a):Płynąłeś statkiem po Konigsee czy może można dotrzeć pieszo do tego kościółka na wodzie?
Franz napisał(a):Fatamorgana napisał(a):Natomiast niedawno dowiedziałem się, że obok Hallstatt jest długa i niezła ferrata prowadząca na ściany północne zawieszonych nad Hallstatter See szczytów.
Koledzy byli na niej rok temu i....przy okazji zaliczyli kilka ferrat w masywie Dachsteinu.
Opinie?
BARDZO WARTO!
To jest jedna z najtrudniejszych ferrat, jakie w ogóle poprowadzono. Seewand. Żałuję, że nie uwieczniłem swoich dłoni po jej przejściu - dwanaście krwawych fleków. Ale wtedy szedłem bez rękawiczek.
U mnie na stronce jest parę fotek. Nie za wiele bo szedłem tam już dawno temu i wtedy dosyć oszczędnie używałem aparatu. Poza tym - na dłuższych odcinkach bardziej się koncentrowałem na tym, jak ujść z życiem z tej eskapady, niż na pstrykaniu fotek.
Ukończyłem ją już przy świetle księżyca i naprawdę miałem dość. Za to w schronisku, gdzie potem spałem, gospodarz serwował firmowego sznapsa dla każdego, komu się udało tę ferratę przejść. ...
Crayfish napisał(a):Nie chcę pisać nie na temat w twoim Wojtku wątku to tu Cię podpytam.
Crayfish napisał(a):Oglądałem na twojej stronie wejście które mi polecałeś w masywie Hochkonig przez Königsjodler, to blisko najwyższego szczytu w masywie.
Przyznam, że dość strasznie wygląda, zwłaszcza ten wiszący mostek. Niestety to nie dla mnie, za dużo ekspozycji.
Chyba, że pisałeś jeszcze o innej trasie.
Crayfish napisał(a):Pamiętasz jeszcze może jakąś stronę ze szlakami górskimi w tym rejonie?
(dotarłem tylko do http://pl.bergfex.com/sommer/salzburger-sportwelt/#/sommer/salzburger-sportwelt/wandern/)
Crayfish napisał(a):Znasz jakiś bardzo prosty 3-tysięcznik w tym rejonie? Może być nawet z kolejką, co podrzuci co nieco.
Franz napisał(a):Ja korzystam czasami z www.austrianmap.at. To tylko mapa, ale możesz ją sobie dowolnie przybliżać i przesuwać. Są zaznaczone szlaki.
Crayfish napisał(a):No to korzystamy z takiej samej mapy. Na tej mojej stronie, można przejść na taką jak mi podałeś. Ale są jeszcze inne warstwy, satelita, szlaki, itp.
Jak domyślam się, to droga o której mówiłeś to ta po prawej stronie, nie prowadząca granią?
Crayfish napisał(a):Masz nawet górki na Haiti ... nie do wiary!
Franz napisał(a):Bardziej chyba jednak Hawaje.
Powrót do Austria - Österreich