Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Assistance do 1000 km

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Czarymary_Ewa
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Czarymary_Ewa » 24.09.2016 22:53

Dobry wieczór, to mój pierwszy post na tym forum, być może okaże się przydatny.
Tydzień temu mieliśmy "okazję" testować Prestiż Assistance z Liberty. Limit km poza granicami Polski wynosi 800.
Na infolinii bez zbędnych pytań Pan przyjął zgłoszenie z zaznaczeniem ze interesuje nas tylko holowanie (najprawdopodobniej padła skrzynia). Co prawda musieliśmy trochę czekać - laweta jechała z Polski, ale udało się przetransportować lawetą auto a także nas ( 2 + dziecko). Ponieważ od miejsca zdarzenia (autostrada za Zagrzebiem) do domu dzieliło nas ok 1000 km, za dodatkowe km musieliśmy zapłacić.
Marecki37
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marecki37 » 10.12.2016 18:03

To tak informacyjnie odnośnie Assistance w PZU na Europę - od 19.11.2016 roku zmiana w OWU :

"Holowanie bez limitu

Standardowo w wariancie Super holujemy pojazd do 150 km. Jeśli masz pojazd osobowy lub ciężarowy do 3,5 t DMC, możesz wykupić opcję holowania w Polsce bez limitu. Możesz także rozszerzyć swoje ubezpieczenie o opcję holowania za granicą do 1000 km w razie wypadku dla pojazdów osobowych i ciężarowych o DMC do 3,5 tony oraz holowania za granicą do 500 km w razie awarii dla samochodów osobowych do 7 roku eksploatacji i do 7 miejsc w dowodzie rej."
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.12.2016 19:03

.
Ostatnio edytowano 03.05.2018 13:48 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 12.12.2016 19:57

Niestety nie...na ten (przyszły) rok się załapałem...w 2018 już według tych zasad z poprzedniego postu...
Marecki37
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marecki37 » 13.12.2016 00:46

AIT napisał(a):To ciekawe. Ja mam do 1000 km od granicy RP na busa osobowego - 9 os. Jeśli w kolejnym roku się zmieni to tak jak piszesz to bye bye PZU :) Zobaczymy, może jeśli jest ciągłość do warunki pozostają ?

Pozdrawiam

Zmiana weszła w nowych OWU od 19.11.2016 i obowiązuje do polis zawartych od tego dnia.
Dzwoniłem sam do PZU aby się upewnić czy w mojej polisie z 02.07 to się zmieniło ale mam do końca polisy na starych zasadach.
sebak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebak » 06.03.2017 20:12

Mam polisę zawartą w czerwcu 2016 o opcją PZU Pomoc w Drodze Komfort, czy rozszerzenie jej wariantu Super będzie obowiązywało na warunkach z dnia zawarcia polisy czy z dnia rozszerzenia?
Marecki37
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marecki37 » 07.03.2017 09:46

sebak napisał(a):Mam polisę zawartą w czerwcu 2016 o opcją PZU Pomoc w Drodze Komfort, czy rozszerzenie jej wariantu Super będzie obowiązywało na warunkach z dnia zawarcia polisy czy z dnia rozszerzenia?

Czy dokupowałeś rozszerzenie o limit 1000 km w późniejszym czasie czy razem z polisą ??
Jeżeli dokupiłeś później i było to przed 19.11.2016 to masz po staremu tak jak w OWU które dostałeś przy zawieraniu polisy.
simplefunky
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) simplefunky » 07.03.2017 11:56

Dopiszę coś od siebie w tym wątku ponieważ korzystałem w 2016 roku z assistance pzu. Oc i podstawowy assitance miałem wykupiony w czerwcu. Przed wyjazdem na wakacje, we wrześniu dokupiłem poszerzenie assitance na Europe plus holowanie do 1000km. Nie była to zawrotna kwota (około 300 pln), mimo że auto mam ju ż leciwe - 16 letnie. Na miejscu tj. w Rumunii niestety auto zdechło:) Nie będę się rozpisywał co jak i dlaczego,ale winny całej sytuacji był mój mechanik, który zamontował niepasujący element do układu chłodzenia. Na miejscu podejrzenia padły na uszczelkę pod głowicą. Nie mogłem tego sprawdzić na miejscu a holowanie do najblizszego warsztatu z ryzykiem niedokonania naprawy wiązało sie z utratą praw holowania do Polski, dlatego też zdecydowałem sie na ta druga opcję. Do wyboru mieliśmy: auto na 7 dni , które przyjeżdza z lawetą, a które należy oddać do wypożyczalni w PL, powrót w lawecie lub transport samolotem do miejsca zamieszkania. Z miejsca, w którym sie zatrzymaliśmy nie wystarczyło by nam km do domu, tak więc zdecydowaliśmy się na holowanie do Krakowa i powrót w kabinie z kierowcą. Szczerze mówiąc trochę obawiałem się całej akcji, czy nie wynikną jakieś dodatkowe okoliczności, które pozwolą PZU uniknąc odpowiedzialności, jednakże w tym przypadku wszystko poszło bardzo sprawnie.
śmigacz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) śmigacz » 07.03.2017 13:07

Tutaj możesz opisać swoje przygody:
bryka-zawiodla-mnie-na-wakacjach-relacje-t51529-75.html

Ciekawe czy w tym roku udałoby Ci się kupić takie ubezpieczenie.
sebak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebak » 07.03.2017 16:52

Marecki37 napisał(a):
sebak napisał(a):Mam polisę zawartą w czerwcu 2016 o opcją PZU Pomoc w Drodze Komfort, czy rozszerzenie jej wariantu Super będzie obowiązywało na warunkach z dnia zawarcia polisy czy z dnia rozszerzenia?

Czy dokupowałeś rozszerzenie o limit 1000 km w późniejszym czasie czy razem z polisą ??
Jeżeli dokupiłeś później i było to przed 19.11.2016 to masz po staremu tak jak w OWU które dostałeś przy zawieraniu polisy.

Jeszcze nie rozszerzyłem, mam zamiar zrobić to w kwietniu przed majówkowym wyjazdem do Włoch. Agent twierdzi że nic się dla mnie nie zmieni, ale ja mam wątpliwości. Wysłałem pismo z pytaniem do PZU.
simplefunky
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) simplefunky » 09.03.2017 11:22

śmigacz napisał(a):Tutaj możesz opisać swoje przygody:
bryka-zawiodla-mnie-na-wakacjach-relacje-t51529-75.html

Ciekawe czy w tym roku udałoby Ci się kupić takie ubezpieczenie.

może faktycznie zbiorę się w sobie i opiszę całą historię, tym bardziej że według mojej oceny nie zawiodło mnie auto tylko niekompetencja mojego długoletniego mechanika. Co do ubezpieczenia ciężko powiedzieć. Nie jestem wiarygodnym przykładem ponieważ oprócz tej "szkody" mam w sądzie sprawę przeciwko temu TU. Nie sądzę więc żeby w tej sytuacji ktoś cokolwiek rozsądnego mi zaproponował:)
Alize 1800
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alize 1800 » 15.03.2017 10:26

simplefunky napisał(a):Z miejsca, w którym sie zatrzymaliśmy nie wystarczyło by nam km do domu, tak więc zdecydowaliśmy się na holowanie do Krakowa i powrót w kabinie z kierowcą.

Ale były chociaż wakacje, czy po przyjeździe od razu hol na Kraków?
Ja opcję z holowaniem do 1000 km w PZU wykupiłem na wyjazd na przełomie VII/VIII 2015 a później z niej skorzystałem w roku 2016 na początku VII - na szczęście w praktyce się nie przydała.
Tyle co słyszałem opcja z holowaniem do 1000 km do granic PL zniknęła z oferty PZU już w ubiegłym roku- w okresie wakacji.
simplefunky
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) simplefunky » 15.03.2017 12:56

Alize 1800 napisał(a):
simplefunky napisał(a):Z miejsca, w którym sie zatrzymaliśmy nie wystarczyło by nam km do domu, tak więc zdecydowaliśmy się na holowanie do Krakowa i powrót w kabinie z kierowcą.

Ale były chociaż wakacje, czy po przyjeździe od razu hol na Kraków?
Ja opcję z holowaniem do 1000 km w PZU wykupiłem na wyjazd na przełomie VII/VIII 2015 a później z niej skorzystałem w roku 2016 na początku VII - na szczęście w praktyce się nie przydała.
Tyle co słyszałem opcja z holowaniem do 1000 km do granic PL zniknęła z oferty PZU już w ubiegłym roku- w okresie wakacji.

Wakacje takie sobie. Historia zaczęła sie mniej więcej w 1/4 wyjazdu, a że była to objazdówka w związku z tym niewiele zdążyliśmy zobaczyć. Z kupnem assistance poszerzonego do rzeczonych 1000km faktycznie nie było idealnie łatwo . Byłem w 2 multiagencjach ubezpieczeniowych plus w placówce PZU i tam faktycznie każdy mi mówił, że nie ma możliwości zamówienia tej usługi. Ja zrobiłem to telefonicznie poprzez infolinię PZU. Tam też bez większych problemów załatwiłem sprawę.
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 16.03.2017 08:59

simplefunky napisał(a): Byłem w 2 multiagencjach ubezpieczeniowych plus w placówce PZU i tam faktycznie każdy mi mówił, że nie ma możliwości zamówienia tej usługi.

Po ostatnim przypadku, kiedy to PZU faktycznie ograniczyło assistance do 500km i w trakcie poszukiwań nowego ubezpieczyciela oferującego jak największą ilość kilometrów holowania, również odwiedziłem jedną z multiagencji oraz zasięgnąłem tzw. "języka" u "poważnego", jak uważałem, brokera ubezpieczeniowego.

Obecnie, po w/w działaniach, uważam, iż w/w multiagencje i brokerzy nastawieni są jedynie na łatwy i szybki zysk, przy zawieraniu podstawowych umów OC + AC i to najlepiej bez zbytniego wgłębiania się w dodatkowe możliwości oferowane przez poszczególne towarzystwa, zwłaszcza w przypadku AC.

Np. co do holowania, w granicach 1000km, to w miejscach gdzie rozmawiałem na ten temat, jako tako orientowali się, iż PZU coś takiego oferuje, chociaż nie za bardzo wiedzieli, lub udawali, że nie wiedzą, o ograniczeniach ostatnio wprowadzonych. O innych zaś towarzystwach, w tymże zakresie, ich wiedza była była mniej niż znikoma.

Dopiero po dłuższych poszukiwaniach znalazłem agenta, który dosyć dobrze się orientował w temacie i on to przedstawił mi parę ofert, dogłębnie orientując się w temacie i dzięki któremu mam obecnie assistance w Hestii, z holowaniem do 1250 km. Na dodatek tańszą od oferty PZU o prawie 1/4. I to przy znacznie większej wycenie wartości pojazdu.
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 16.03.2017 09:26

Tak do całości sprawy. W Warcie wariant Platynowy holowanie poza gr. RP 1200 km. Dla zainteresowanych szczegóły http://www.warta.pl/documents/10157/603 ... C4715%20(2).pdf
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Assistance do 1000 km - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone