AdamKce napisał(a):BZDURA ! Holowanie wyznaczasz gdzie chcesz. Przysługuje Ci zastępcze na 7 dni kolejne dni według cennika wypożyczalni w której PZU załatwia Ci auto. Zazwyczaj jest tak, że gdy laweta jedzie z polski po twoje to przywozi na lawecie zastępcze i możesz nim kontynuować podróż.
Specjalnie o to dopytywałem jak na początku sierpnia zmieniałem w umowie klauzule rozszerzającą o wariant EUROPA 1000KM. Na forum nawet był gdzieś przypadek PASSAT sie popsuł i przywieziono panu na lawecie SKODE ktora dokonczyl wakacje a za kazdy dzien po ( 7 dniach ) doplacil 100zł za dzień.
To tyczyło się mojego przypadku i nie było do końca tak jak Ty piszesz...
Skodę dostaliśmy grzecznościowo na warunkach uzgodnionych z laweciarzem.
Z PZU przysługuje auto owszem, ale tylko z chorwackiej wypożyczalni i na teren Chorwacji.
Innej opcji nie ma, bynajmniej w zeszłym roku nie było.
I dopiszę że jednak warto się ubezpieczać, bynajmniej kolejny przypadek z życia - kolega z pracy pojechał 31.08 na 7 dni w okolice Zadaru autem szykowanym na wyjazd, dojechał pourlopował i cóż, w niedzielę sprzęgło lub dwumasa ewentualnie skrzynia poszła.... Pośpieszył się i skorzystał z assistance, nie pamiętam skąd, ale bez limitu 1000 km tylko mniejszym, do warsztatu i hotel opłacony na 3 dni. Warszat popatrzył, pocmokał i cena ok 500 Euro, ale tylko do rana , rano już cena urosła do 1300-1500 euro... i po raz drugi aby do kraju wrócić nie ma już opcji...
I cóż, w środę jadę po niego i rodzinę wypożyczoną autolawetą i autem z wypożyczalni aby zabrać rodzinę.
Myślę że koszt i tak wyjdzie sporo mniejszy niż ta naprawa tam...