Witam!
W odpowiedzi na parę wątpliwości związanych z organizacją pomocy zagranicą chciałabym wyjaśnić
matufa napisał(a):ja mam ubezpieczenie w PZU AC OC NW płacę wariant komfort (wrzesień koniec ubezpieczenia i od nowa) (holowanie na terenie Polski za darmo) ale zawsze w lipcu podpisuje aneks do umowy (wariant europa) i mam holowanie do 1200 km za darmo koszt (na 2 miesiące 40pln) gdybym brał na rok wariant Europa płaciłbym 250 pln więcej do umowy a tak 2 miesiące przed zakończeniem dokupuję ten wariant i mam w wakacje lajcik
W wariancie komfort holowanie jest tylko na terenie Polski do 150km. W nowych polisach, od 19.11.2016 limity zostały zmienione: jest 50km do wybranego miejsca lub 150 do sieci naprawczej. Natomiast w ubezpieczeniu Super Europa limit holowania wynosi 1000km. W żadnej polisie nie ma limitu 1100 czy 1200km holowania. Od 19.11 limity na holowanie auta za granicą zostały zmienione, o czym już wielokrotnie było tu pisane.
matufa napisał(a):spod domu mam 1150km co się stanie jak na Ciovo autko mi się zepsuje zapłacę ew za dodatkowe 50km czy odmówią holowania bo przekroczyłem limit kilometrów
W limicie km nie chodzi o to ile km od domu auto się zepsuje/ulegnie wypadkowi. Limit km dotyczy jedynie holowania, czyli dystansu, który pokona pomoc drogowa z autem na lawecie, czyli za ile km holowania PZU zapłaci. Za dojazd na miejsce zazwyczaj w całości płaci PZU.
walp napisał(a):Nie odmówią. Padnie pytanie: zrzucamy samochód, czy holujemy dalej odpłatnie?
Dokładnie tak to wygląda
Pomoc drogowa zawsze dzwoni do klienta, umawia się z nim i ustala stawkę za km holowania. Klient może się na to zgodzić, wtedy płaci po zakończeniu usługi. Może się również nie zgodzić, wtedy pomoc drogowa zostawia auto na jakimś parkingu przed limitem km.
matufa napisał(a):pewnie moje PZU (jak i inne firmy ubezpieczeniowe) mają podpisane umowy w europie z firmami transportowymi bo raczej wątpię że zgłaszając potrzebę holowania wysyłają lawetę z Polski do Chorwacji
W przypadku kiedy trzeba zabrać auto do Polski, PZU wysyła pomoc drogową z Polski. Nawet nie chodzi tutaj o koszty, tylko o to, że zagraniczne pomoce drogowe nie wykonują holowań na takich dystansach. Poza tym polskie pomoce są najbardziej elastyczne, mogą dowieźć auto zastępcze na miejsce, lub gdy sytuacja jest naprawdę pilna wyjechać 1-2h po otrzymaniu od zgłoszenia.
MikeR napisał(a):Nie przeglądałem OWU PZU ale z tabelki wynika, że holowanie w Polsce bez limitu nie ma ograniczenia wiekowego pojazdu. Czyli mamy 150 km za granicą + bez limitu w Polsce. Chyba, że zrobili tak jak w Compensie, że przekroczenie granicy nie zmienia limitu na zdarzenie.
Niestety, jeżeli zdarzenie miało miejsce za granicą to limit km wynosi 150km, nawet po przekroczeniu granicy. Dajmy na to: auto zepsuło się na ringu berlińskim i ma limit 150km holowania. Bezpłatnie auto można holować w okolice Świebodzina.
W starych polisach była klauzula, która rozszerzała ilość km holowania do 1000km za granicą + w Polsce bez limitu, natomiast nie ma już możliwości zakupu takiej u agenta.
Mam nadzieję, że rozjaśniłam parę wątpliwości