Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Assistance do 1000 km

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.04.2017 08:24

@walp to zamiast zwracać uwagę innym zaproponuj jakieś assistance, dla mnie jedyna opcja to PZU wariant Super lub naprawa samochodu na miejscu.
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 27.04.2017 08:30

nenek napisał(a):... Z tego co czytałem na tym forum ze holowanie ze splitu to koszt około 6 tysiecy to ma sie nijak do kosztow ubezpieczenia w moim przypadku 90, 131 , 176 w tym roku 296 zł w PZU to juz jest duzo gdyby nie wyjazd do Chorwacji to bym ta kwote wysmiał bo o awarie na miejscu sie nie martwie dla mnie koszt lawety dla 20 km to 150 zł Prowadze warsztat blacharsko lakierniczy i co z tego jak w Chorwacji w razie nieszczescia jestem w czarnej d... a tak autko pojedzie do kraju zapłace za brakujace km pod dom ,autko zastepcze czy hotel za darmoszke.Chciałbym zobaczyc mine pana Calapule stojacego na autostradzie zdanego na siebie z cala rodzina .Owszem kolega z laweta zanim dojedzie trzeba opuscic autostrade gdzies przenocowac dojazd lawety około 2000 koledze jestesmy winni przysługe .

Skąd u lakiernika samochodowego cena 150 za 20km to nie wiem - mnie 120km kosztowało niecałe 500 i to do mnie 120 i z powrotem.
Moja mina kolegę lakiernika zapewne by rozczarowała więc nie ma co liczyć na nawet minimum satysfakcji.
Jak już pisałem, długie lata zamiast opłacać AC, Assistance i co tam jeszcze nie wymyślą, ryzykowałem sam. Myślę, że jedna awaria na autostradzie krzywdy mi nie wyrządzi. Dwie awarie też nie. Ba, Trzy awarie nie zmienią korzystnego dla mnie bilansu. W zasadzie 10 awarii niczego nie zmieni. Ale ryzyko jest. Z drugiej strony jak mawiają nasi odwieczni wrogowie, kto nie ryzykuje szampana nie pije.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 27.04.2017 08:34

DarkMo napisał(a):@walp to zamiast zwracać uwagę innym zaproponuj jakieś assistance, dla mnie jedyna opcja to PZU wariant Super lub naprawa samochodu na miejscu.

Dołączyłeś do tego wątku 24.04. Gdybyś przejrzał wcześniejsze strony, to wiedziałbyś, że zawsze korzystałem z ubezpieczenia w PZU w opcji Super, ale kiedy wycofali się z ubezpieczania starszych samochodów, zacząłem szukać alternatywnego rozwiązania.

Padają różne propozycje, które weryfikuję, jak ostatnio Alianz. Dziś jestem umówiony w PZU, bo podobno coś się zmienia (tak tutaj napisano), a następnie w Gothaer, więc jak coś wybiorę, to napiszę.
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 27.04.2017 08:35

walp napisał(a):Ten wątek powstał w tym celu, aby pomóc w wyborze assistance na Europę, a nie w celu przekonywania, że nie warto się ubezpieczać, bo w razie czego znajdzie się znajomy z lawetą, policja i sąd pomogą również. :roll:

Z całym szacunkiem ale pomagam wybrać najlepszy assistance w ten sposób, że proponujące nie wybierać żadnego. Zapłacić czy nie zapłacić to decyzja zasadnicza. Ja proponuję nie płacić. Jeżeli to by miało być tu zabronione to musiał bym uznać że jest to wątek agitujących na forum agentów ubezpieczeniowych.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 27.04.2017 08:43

Calapula napisał(a):Z całym szacunkiem ale pomagam wybrać najlepszy assistance w ten sposób, że proponujące nie wybierać żadnego. Zapłacić czy nie zapłacić to decyzja zasadnicza. Ja proponuję nie płacić. Jeżeli to by miało być tu zabronione to musiał bym uznać że jest to wątek agitujących na forum agentów ubezpieczeniowych.

Tak, oczywiście pamiętam, już mi to kiedyś zarzucałeś. Bezawaryjnej jazdy życzę Tobie i wszystkim wyjeżdżającym.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.04.2017 08:51

walp napisał(a):zawsze korzystałem z ubezpieczenia w PZU w opcji Super, ale kiedy wycofali się z ubezpieczania starszych samochodów

Nikt się nie wycofał z ubezpieczania starszych samochodów tylko zmniejszono limit km przy holowaniu i to w opcji powiększenia limitu.
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 27.04.2017 08:53

walp napisał(a):
Calapula napisał(a):Z całym szacunkiem ale pomagam wybrać najlepszy assistance w ten sposób, że proponujące nie wybierać żadnego. Zapłacić czy nie zapłacić to decyzja zasadnicza. Ja proponuję nie płacić. Jeżeli to by miało być tu zabronione to musiał bym uznać że jest to wątek agitujących na forum agentów ubezpieczeniowych.

Tak, oczywiście pamiętam, już mi to kiedyś zarzucałeś. Bezawaryjnej jazdy życzę Tobie i wszystkim wyjeżdżającym.

Ja niestety takiej dobrej pamięci nie mam. Skoro zarzucałem to widocznie miałem powody. Zwrócę jedynie uwagę, że podejrzenia to jeszcze nie zarzuty - jeżeli to było to?
Dziękuję za życzenia dla mnie i dołączam się do życzeń dla wszystkich i tych z assistance i tych bez.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 27.04.2017 08:59

DarkMo napisał(a):Nikt się nie wycofał z ubezpieczania starszych samochodów tylko zmniejszono limit km przy holowaniu i to w opcji powiększenia limitu.

Wiem, że nie wycofali się, ale pozmieniały się warunki. Po raz ostatni napiszę: nie interesuje mnie ubezpieczenie do 150 km.
To jest wątek poświęcony ubezpieczeniu w wersji rozszerzonej, zgodnie z nazwą i większość tu piszących poszukuje takiej wersji.
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 27.04.2017 10:14

Skąd u lakiernika samochodowego cena 150 za 20km to nie wiem - mnie 120km kosztowało niecałe 500 i to do mnie 120 i z powrotem

Samochod stał 20 km od domu wiec razy 2 plus 50 zaladunek takie sa ceny w Warszawie to i tak ulgowo :D
Wracajac do ubezpieczenia trzeba bardzo wnikliwie rozpatrywac ubezpieczenia wyrazone w euro Polsce moze ta kwota robi wrazenie natomiast Chorwacji czy Austri niekoniecznie.
slawekkg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekkg » 27.04.2017 11:31

Wczoraj w BTA zaoferowali dla mojego Mondeo mk3 z 2005 ubezpieczenie assistance wariant max.do 800 km. za 330 zł. za rok. Pozdrawiam i bez awaryjnej jazdy.
kadetdudi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kadetdudi » 27.04.2017 12:37

W Allianz w "najbogatszym" wariancie trzeba dopłacić 360 zł i jest w tym holowanie do 2000 euro. Czy to starczy będąc na np. na Riwierze Makarskiej ponad 1200 km od domu - nie wiem.
albe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) albe » 28.04.2017 09:23

Witam.
Temat ten został założony w celu kupna assistance na wyjazd wakacyjny do cro a nie na ochronę caloroczna domniemam.
Kolega niuniek bodaj na stronie 8 podsunął nam pomysł jak to rozwiązać. Po przeczytaniu jego wpisu zadzwoniłem do mojego agenta i potwierdził.
Także cała dyskusja po tym wpisie to dla mnie bicie piany.
Pozdr
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 28.04.2017 11:51

Kolega niuniek bardzo dobre ma rozwiazanie ale tez assistans nie trzeba wypowiadac bo jak ktos ma np 3 miesiace od wyjazdu koniec ubezpieczenia to za to zaplaci i tak niewielka kwote przypominam ze placilem 90, 90, 131 ,167, nie było potrzeby sobie glowy tym zawracac. Niestety kupilem samochod w gorszym terminie i teraz wybuliłem prawie 300 a bez AC strach jechac do supermarketu na zakupy gina samochody jeden po drugim.
sanky
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sanky » 02.05.2017 14:58

slawekkg napisał(a):Wczoraj w BTA zaoferowali dla mojego Mondeo mk3 z 2005 ubezpieczenie assistance wariant max.do 800 km. za 330 zł. za rok. Pozdrawiam i bez awaryjnej jazdy.

Dzwoniłem tam - assistance jest dostępne tylko do OC = nie można kupić samego assistance
1arek11
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) 1arek11 » 04.05.2017 11:55

Witam,
Mnie kończyło się ubezpieczenie OC w PZU (miałem w ubiegłym roku także assistance wariant Super do 1000 km).
W tym roku skorzystałem (praktycznie w tej samej cenie) w Ergo Hestia - oczywiście pakiet OC + assistance holowanie do 1000 km - pojazd powyżej 5 lat.
Także zapytajcie u agenta Ergo Hestia.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi