Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Assistance do 1000 km

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 25.04.2017 20:59

czesiu1976 napisał(a):A mi chodziło o to że jak masz auto 10letnie to faktycznie żadna strata ale jak ukradną nowe za XXXtysi to co żadna strata? mieszkam w P-ń i co jakiś czas znikają tutaj auta nie zamierzam czekać na szczęście czy mnie to spotka czy nie Wracając do tematu wolę wydać na OC/AC ok 3000 niż patrzeć jak złodziej się śmieje :D

3000 x 50lat = 150 000. Jeden super a trzy takie sobie samochody fundujemy ubezpieczalni przeżywając przeciętny czas życia i opłacając takie składki. Myślę, że jest większa szansa na to, że nas nie okradną niż na to że okradną. Szansa na to że nas 3 razy okradną jest naprawdę znikoma. Każdy ma prawo zrobić ze swoimi pieniędzmi co zechce, ja zatrzymałem swoje przy sobie - wolno mi.
Mieszkam w mieście nieco mniejszym niż Poznań i nie mam żadnego znajomego, któremu ukradli samochód. Nie bójmy się tego do tego stopnia, żeby zawczasu wyskakiwać z forsy. Ukradną to zobaczymy, jest policja są potem sądy, różnie bywa.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 25.04.2017 21:01

Panowie, wróćmy do tematu: "Assistance do 1000 km". Jestem pewien, że ani Calapula nie przekona tych, którzy się ubezpieczają, by tego nie robili, ani nikt nie przekona jego. Każdy robi jak uważa, ale w tym wątku szukamy odpowiedniego assistance.
czesiu1976
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) czesiu1976 » 25.04.2017 21:06

Masz prawo tak myśleć to tylko moje zdanie w tej sprawie ale myślę że nie chodzi tutaj o ubezpieczenie tylko o to że jak skasuje auto lub ukradną zostaje z ręką w nocniku i nic nie mam a tak czekam tydzień sprawa jest umarzona i idę kupić inny za AC
Jeszcze się nie spotkałem żeby MO-licja znalazła jakieś auto :D
Ostatnio edytowano 26.04.2017 07:42 przez czesiu1976, łącznie edytowano 1 raz
czesiu1976
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) czesiu1976 » 26.04.2017 07:36

:D Wracając do tematu ubezpieczenie Generali zawarte w 2016 roku wariant LUX zakres Polska /Europa
Kradzież/Awaria/Wypadek tylko dla osobowych/wiek auta do 10 lat/limit holowania 1000km dla aut 5lat/500km dla aut 10lat/
Auto zastępcze po kradzieży do 10dni/po wypadku 15dni/po awarii 15dni/naprawa auta na miejscu/holowanie pojazdu osoby poszkodowanej/
Kontynuacja podróży po kradzieży pojazdu/ Kontynuacja podróży po unieruchomieniu pojazdu/Zakwaterowanie do 5dni
Tak było teraz zobaczymy w czerwcu jak będzie :D
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 26.04.2017 07:55

tyger napisał(a):To wychodzi na to że jak ma się stare auto powyżej 7 lat to PZU holuje auto w razie awarii po za granicą Polski tylko do 500 km.
Jak dotychczas była to jedyna firma która oferowała holowanie starych samochodów do 1000 km.
Macie jakąś wiedzę czy pojawiła się firma która holuje do 1000 km stare auta.

Od lat biorę pełen pakiet w Allianzie. Mam focusa, który w tym roku skończy 13 lat. W pakiecie ubezpieczeniowym jest też Assistance plus, Allianz oferuje holowanie auta za granicą właśnie do tysiąca km.
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 26.04.2017 08:13

Każdy ma swoje racje, i ci którzy ubezpieczają, i ci którzy nie płacą. Trzeba jeszcze dobrze znać warunki swojego ubezpieczenia, żeby się "nie przejechać" w potrzebie. Firmy ubezpieczeniowe stosują różne kruczki, żeby się wymigać od płacenia. Na temat sądów to trudno się wypowiadać, ale wiemy jak działają, na ewentualną sprawiedliwość trzeba trochę poczekać. Mój znajomy miał 2 lata temu wypadek, gość "pod wpływem" walnął w niego i jeszcze kogoś. W sumie 3 auta niemal skasowane, bo uszkodzenia były bardzo poważne. Sprawcę zabrali do szpitala, więc mandatu nie dostał od ręki, policja spisała notatkę i skierowała sprawę do sądu. Kolega wziął kasę z własnego AC z regresem na sprawcę. Po roku odbyła się rozprawa, sprawca nieobecny, ukarany zaocznie. Kolega myślał więc że już po wszystkim. Po kolejnym roku firma ubezpieczeniowa upomniała się o dodatkowe dokumenty. Kolega udał się do sądu po jakiś odpis, a tam dowiedział się, że sprawca się odwołał, odbyła się sprawa (o której kolega nie był poinformowany) i został uniewinniony. Tak więc był wypadek, straty bardzo poważne, sprawcy brak :) Oczywiście sprawa jest wyjaśniana, ale ile lat to potrwa to nikt nie wie :D
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 26.04.2017 12:45

maxredaktor napisał(a):Od lat biorę pełen pakiet w Allianzie. Mam focusa, który w tym roku skończy 13 lat. W pakiecie ubezpieczeniowym jest też Assistance plus, Allianz oferuje holowanie auta za granicą właśnie do tysiąca km.

Właśnie dzwoniłem w tej sprawie do Allianz i usłyszałem, że "ta opcja jest dla nowych samochodów". Może jednak osoba z infolinii była znowu niedouczona. :oczko_usmiech: Masz to holowanie dla swojego 13-letniego Focusa :?:
johnny2002
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) johnny2002 » 26.04.2017 12:57

czesiu1976 napisał(a)::D Wracając do tematu ubezpieczenie Generali zawarte w 2016 roku wariant LUX zakres Polska /Europa
Kradzież/Awaria/Wypadek tylko dla osobowych/wiek auta do 10 lat/limit holowania 1000km dla aut 5lat/500km dla aut 10lat/
Auto zastępcze po kradzieży do 10dni/po wypadku 15dni/po awarii 15dni/naprawa auta na miejscu/holowanie pojazdu osoby poszkodowanej/
Kontynuacja podróży po kradzieży pojazdu/ Kontynuacja podróży po unieruchomieniu pojazdu/Zakwaterowanie do 5dni

pojazd zastępczy – Centrum Pomocy Generali zorganizuje i pokryje koszt wynajęcia pojazdu zastępczego na terytorium Rzeczypospolitej
Polskiej zgodnie z następującymi zasadami:

Czyli zastępczy pojazd tylko w PL.
czesiu1976
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) czesiu1976 » 26.04.2017 16:24

johnny2002 napisał(a):
czesiu1976 napisał(a)::D Wracając do tematu ubezpieczenie Generali zawarte w 2016 roku wariant LUX zakres Polska /Europa

pojazd zastępczy – Centrum Pomocy Generali zorganizuje i pokryje koszt wynajęcia pojazdu zastępczego na terytorium Rzeczypospolitej
Polskiej zgodnie z następującymi zasadami:

Czyli zastępczy pojazd tylko w PL.

Tak tylko w PL :D
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 26.04.2017 16:49

walp napisał(a):
maxredaktor napisał(a):Od lat biorę pełen pakiet w Allianzie. Mam focusa, który w tym roku skończy 13 lat. W pakiecie ubezpieczeniowym jest też Assistance plus, Allianz oferuje holowanie auta za granicą właśnie do tysiąca km.

Właśnie dzwoniłem w tej sprawie do Allianz i usłyszałem, że "ta opcja jest dla nowych samochodów". Może jednak osoba z infolinii była znowu niedouczona. :oczko_usmiech: Masz to holowanie dla swojego 13-letniego Focusa :?:

Tak, nie wiem czy znaczenia ma to, że od zawsze tę polisę wykupuję u mojego dealera Forda, być może istnieje tu jakaś umowa między firmami.
Teraz jeszcze sprawdziłem dokładnie i okazało się, że tysiąc kilometrów w ubiegłym roku zmieniło się na 1000 euro :oops: mea culpa.

(limit na holowanie do 650 km w Polsce i 1000 euro poza granicami Polski).
slawko123
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawko123 » 26.04.2017 18:26

maxredaktor napisał(a):
walp napisał(a):
maxredaktor napisał(a):Od lat biorę pełen pakiet w Allianzie. Mam focusa, który w tym roku skończy 13 lat.

Właśnie dzwoniłem w tej sprawie do Allianz i usłyszałem, że "ta opcja jest dla nowych samochodów".:

Tak, nie wiem czy znaczenia ma to, że od zawsze tę polisę wykupuję u mojego dealera Forda, być może istnieje tu jakaś umowa między firmami.
Teraz jeszcze sprawdziłem dokładnie i okazało się, że tysiąc kilometrów w ubiegłym roku zmieniło się na 1000 euro :oops: mea culpa.

(limit na holowanie do 650 km w Polsce i 1000 euro poza granicami Polski).

Też mam wykupiony pakiet OC/AC/Assistance w Allianz dla 15 letniego yarisa.
Assistance można dokupić do AC, a AC można kupić dla aut nie starszych niż 10 lat lub na zasadzie kontynuacji (ja mam kontynuację).
Moje Assistance jest w wersji 2000E (górny limit odszkodowania obejmujący sumarycznie holowanie, noclegi awaryjne, parkingi itp.).
czesiu1976
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) czesiu1976 » 26.04.2017 18:41

Czyli wychodzi na to że rąbią nas w d... było europa okazuję się tylko teren PL było 1000km okazuję się że jest 1000e o ja pitole czyli kolega Calapula ma trochę racji ale i tak ci co się ubezpieczają będą to robić dalej :D bo wolimy dać ubezpieczalni niż złodziejowi ale co prawda to prawda rąbią nas od tyłu non stop :D w czerwcu się ubezpieczam AC/OC zobaczymy co zaproponują :mrgreen:
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 27.04.2017 07:17

Ubezpieczalnie musza na takim czyms zarabiac wiec jakas czesc ludzi jest robiona w d.. spiewka jest inna jezeli w razie nieszczescia skorzystamy z tego ubezpieczenia. Z tego co czytałem na tym forum ze holowanie ze splitu to koszt około 6 tysiecy to ma sie nijak do kosztow ubezpieczenia w moim przypadku 90, 131 , 176 w tym roku 296 zł w PZU to juz jest duzo gdyby nie wyjazd do Chorwacji to bym ta kwote wysmiał bo o awarie na miejscu sie nie martwie dla mnie koszt lawety dla 20 km to 150 zł Prowadze warsztat blacharsko lakierniczy i co z tego jak w Chorwacji w razie nieszczescia jestem w czarnej d... a tak autko pojedzie do kraju zapłace za brakujace km pod dom ,autko zastepcze czy hotel za darmoszke.Chciałbym zobaczyc mine pana Calapule stojacego na autostradzie zdanego na siebie z cala rodzina .Owszem kolega z laweta zanim dojedzie trzeba opuscic autostrade gdzies przenocowac dojazd lawety około 2000 koledze jestesmy winni przysługe .
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.04.2017 07:49

nenek napisał(a):holowanie ze splitu to koszt około 6 tysiecy

To lepiej naprawić samochód na miejscu :D
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 27.04.2017 08:21

Ten wątek powstał w tym celu, aby pomóc w wyborze assistance na Europę, a nie w celu przekonywania, że nie warto się ubezpieczać, bo w razie czego znajdzie się znajomy z lawetą, policja i sąd pomogą również. :roll:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi