napisał(a) qumil » 22.05.2014 10:38
Mogę wypowiedzieć się o tylko OWU z PZU, bo nie przeglądałem Startera i Avivy. Kończyło mi się w zeszłym tygodniu OC i rozglądałem się za assistance. Assistance z PZU musisz wykupic razem z OC (które u nich jest droższe niz w np. link4). Auto Pomoc na Europę (wariant super bodajże to sie nazywa) ze zniesiem limtu holowania 150 km (ważne!) i podwyższeniem go do 100 km poza granicami Polski a w Polsce do miejsca zamieszkania miał mnie kosztować ok. 370 zł. Plus oczywiście wyższe OC niż w innej firmie. OWU naprawdę dobre, w razie holowania przez służby autostradowe PZU nie umywa rąk; jasno zapisano też, że przysługuje holowanie i transport ubezpieczonego i pasażerów do miejsca docelowego holowania (bo np. w OWU hestii takiego zapisu nie było, tylko holowanie); korzystne rozwiązania z samochodem zastępczym i noclegami; wymiana żarówek (dla mnie ważna, bo mam porypany system wymiany tego elemenciku). Niestety, jedno co mi się nie spodobało, to ilość przysługujących holowań w razie awarii i wypadku: 2 w ciągu ubezpieczenia. Można zrezygnować z assistancu w ciągu 30 dni od podpisania, tak więc jeżeli komuś kończy się OC tuż przed wyjazdem, to może pojechać na wczasy, a po powrocie wypowiedzieć umowę i dostać częściowy zwrot pieniędzy.
Postanowiłem skorzystać z Karty Pomoc w Drodze Europa, która nie wymaga OC w PZU. Na ich stronie napisano, że 60-dniowa kosztuje 167 zł, a 365-dniowa 300 zł. OWU niemal identyczne jak assistance wariant super. Najważniejsze różnice: holowanie 150 km, nie można znieść tej klauzuli (za to obowiązuje już od miejsca zamieszkania), nie ma limitu holowań! Tak mnie poinformowała Pani z PZU, która specjalnie dzwoniła na ich infolinię. Umowę można wypowiedzieć w ciągu 7 dni. Aha, trzeba pamiętać , by kartę aktywować co najmniej 14 dni przed wyjazdem, bo to okres karencji na holowanie z powodu awarii samochodu.