Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Armenia! Tam dopiero jest cudnie!

60% ludności świata żyje w Azji. Chiny są tak szerokie, że naturalnie powinny przeciąć do 5 oddzielnych stref czasowych, ale mają tylko jedną - narodową strefę czasową. Obywatele Singapuru, Korei Południowej i Japonii mają najwyższe średnie IQ na świecie.
W Azji znajduje się najwyższy punkt na lądzie – Mount Everest (8848 m n.p.m.) oraz najniżej położony punkt – wybrzeże Morza Martwego (430,5 m p.p.m.). Spośród 10 najwyższych budynków na świecie 9 znajduje się w Azji.
Krzysztof FF
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysztof FF » 14.12.2010 01:33

!!! - ARMENIA - ARMENIA - ARMENIA - !!!

Wreszcie dopracowałem się zamierzonego kształtu moich zdjęć i reportaży z naszej wyprawy do Armenii.
Wyprawę odbyliśmy na przełomie sierpnia i września 2010, w cztery osoby: Ela, Gosia, Krzysztof i Janusz.

Zdjęcia z kolejnych 18 dni wyprawy publikuję w osobnej galerii Picasaweb:

http://picasaweb.google.com/kff.Armenia.2010

(jak to w Picasie bywa, publikują sie one od ostatniego dnia do pierwszego).

Na początku albumu każdego dnia zamieściłem tekst zaczerpnięty z blogu.
Tekst jest zamieszczony jako zdjęcie do poczytania.

Zamieszczam też mapki pokazujące trasę odbytą każdego dnia, tak jak to zarejestrował nasz GPS.

Niektóre zdjęcia w galerii są panoramiczne - sa to tylko wizytówki pełnych panoram, które zamieściłem na swojej prywatnej stronie:

http://private.tessel.pl/kff/Panorama/#Armenia2010

Aby obejrzeć pełną panoramę, trzeba kliknąć w ikonkę f (Flash) lub Q (QuickTime), zależy co zadziała. Flash jest bardziej popularny.
Po wyświetleniu panoramy można czekać aż się sama przewinie, albo ciągnąć myszą w dowolnym kierunku oglądając jej fragmenty.
Można też wciskać Shift albo Ctrl, żeby się przybliżać i oddalać. Po obejrzeniu można panoramę zamknąć, aby wrócić do listy.
Zamiast Listy można też obejrzeć Mapkę z lokalizacją panoram.

Na początku i na końcu każdego albumu są strzałki w lewo i w prawo, które pozwalają przejść bezpośrednio do sąsiedniego albumu.
Wystarczy kliknąc w link pod zdjęciem.
Pierwsza strzałka jest w górę i łączy do zbiorczej galerii Armenii, którą umieściłem w swojej głównej galerii Picasaweb:

http://picasaweb.google.com/Krzysztof.Finowicki/Armenia2010#

Można stąd wrócić do kolejnych albumów klikając znów w linki pod zdjęciami. Trochę to skomplikowane, ale Picasaweb nie daje bezpośredniej możliwości organizowania wielopoziomowych albumów.

Blog, który swoim zwyczajem tworzyłem na bieżąco publikując gorące wrażenia i zdjęcia komórkowe, jest uzupełnieniem do galerii:

http://kff-notes.blogspot.com/

Z prawej strony blogu jest jego spis treści, a Armenia zaczyna sie tu:

http://kff-notes.blogspot.com/2010/08/dokad-lecimy-tym-razem.html

Potem trzeba przez "Nowszy post" przechodzić do kolejnych wpisów.

Plan zwiedzania Armenii przygotowywałem na mapce, dostępnej pod adresem:

http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=en&msa=0&msid=104356827304010617473.00047a8a5febd3c6beaec&ll=40.300476,44.942322&spn=1.759542,3.515625&z=9

Może się komuś przyda - naprawdę Armenia jest piękna, pełna zabytków i cudów przyrody, a ludzie tam są gościnni i życzliwi.

Zapraszamy do oglądania, a może kogoś zachęcimy do zwiedzania?

Ela i Krzysztof
:P
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 14.12.2010 09:12

Ooo... :!:
Pełna egzotyka :wink:
To ja się tu tymczasem zamelduję, a pooglądam w wolnej chwili :)

pozdr
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 14.12.2010 09:31

Krzysztof FF napisał(a):Zapraszamy do oglądania, a może kogoś zachęcimy do zwiedzania?

Wirtualnie bardzo chętnie... :)
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 14.12.2010 11:11

Wszelki duch......

Witaj Krzysztofie!

Jasne, że zachęci ....do oglądania i poczytania. Ale to jednak zdecydowanie tereny poza naszymi zainteresowaniami. Forma tak sobie mi się podoba, bom do lenistwa przyzwyczajona (czyli relacji ze zdjęciami w dużym rozmiarze), a u Ciebie trzeba poklikać sobie i pogrzebać i .... ale i tak zrobię sobie tę przyjemność.

Pozdrawiam
Lidia
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 14.12.2010 11:59

Witaj, sierpień w Armenii :D :wink:

http://kff-notes.blogspot.com/2010/08/dzien-1.html

"Obladowani koniakami wracamy przez upal i bezkresny Plac Republiki."

jak kiedyś - (dawno) byłem pod koniec września było 44 st. C. - często gościłem w metrze :D i nad Sewanem - było chłodniej

pozdrav.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.12.2010 12:51

Opis obsługi zabrzmiał nieco skomplikowanie, ale spróbuję się zmierzyc z przeciwnościami. ;)
Armenia znajduje się na mojej - nigdy nie do końca skonkretyzowanej - liście miejsc do zobaczenia, więc z przyjemnością poczytam Wasze wspomnienia.

Pozdrawiam,
Wojtek
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 14.12.2010 13:35

Witam.
Fajnie że się pojawiła taka relacja.
Widzę olbrzymie podobieństwa architektury sakralnej Armenii i Wschodniej Turcji pokazanej przez Wojtka.

Pozdrawiam i w chwilach wolnych chętnie zgłębię szczegóły wyprawy..
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 14.12.2010 13:49

Myślałem ... że z tym "klikaniem" będzie gorzej.

Po "próbie" ... stwierdzam, że nie jest aż tak źle ! :)

Na zimowy wieczór będzie jak znalazł.

Pozdrawiam.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 14.12.2010 15:05

Krzysztof FF!
Gratulacje!
Fajne zdjęcia!
Fajna relacja :)
dopiero zacząłem czytać i rozłożę sobie na kilka wieczorków.. :)

Ależ ci zazdroszczę.. :wink:
Kto wie czy nie uda mi się namówić żony...
Mój zachwyt jest poparty rodzinnym sentymentem do tego kraju i narodu, ponieważ nasze rodzinne korzenie sięgają Ormian lwowskich (nawet nazwisko mamy "odormiańskie")
We Lwowie była (i jeszcze trochę jest) dość duża diaspora ormiańska.
W Krakowie tez jest kościółek, gdzie zbierają się miejscowi i napływowi (ci co uciekli do biedy post-sowieckiej) Ormianie, którymi opiekuje się ksiądz Zalewski.

dzięki i pozdro
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 15.12.2010 09:45

Krzysztof FF napisał(a):!!! - ARMENIA - ARMENIA - ARMENIA - !!!
Ela i Krzysztof
:P

Po przeczytaniu i obejrzeniu w/w mogę tylko potwierdzić piękno tego kraju, życzliwość, gościnność, przyjacielskość Ormian spotkanych na swej drodze.
Fantastyczna kuchnia - bukety naturalnych warzyw z górskimi (trawami) ziołami jest dopełnieniem doznań między Kaukazem a Araratem.

Warto przed wyjazdem powtórzyć sobie (to do tej troszkę starszej młodzieży :wink: ) rosyjski.

pozdrav.
Krzysztof FF
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysztof FF » 11.05.2011 06:50

Krajanów z Białegostoku zapraszam, a tym z daleka pragnę sie pochwalić:

Obrazek
:)
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 12.05.2011 12:55

Krzysztof FF napisał(a):Krajanów z Białegostoku zapraszam, a tym z daleka pragnę sie pochwalić:

Obrazek
:)

proszę zrobić w Kielcach - będę na 100 %

pozdrav.
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 01.07.2011 17:38

Krzysztof, jak możesz to napisz czy organizowałeś to sam czy z biurem podróży? Jak finansowo i pod względem bezpieczeństwa. Bardzo mnie kusi ten kierunek...
Pozdrawiam
Krzysztof i Lidia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysztof i Lidia » 01.07.2011 17:47

O rzesz Ty 8O

Armenia, brzmi niesamowicie.

Nie przegapię tej relacji

:wink:
Krzysztof FF
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysztof FF » 01.07.2011 22:58

piter83pl napisał(a):Krzysztof, jak możesz to napisz czy organizowałeś to sam czy z biurem podróży? Jak finansowo i pod względem bezpieczeństwa. Bardzo mnie kusi ten kierunek...
Pozdrawiam

Odpowiem jak wrócimy z Dolomitow właśnie jedziemy na tydzień; dzis mamy nocleg w cud gm czeskim Lednice, pozdrav!
Następna strona

Powrót do Azja

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies