napisał(a) niezawodny » 29.02.2008 16:24
Skoro samochód z kierownicą po prawej stronie spełnia warunki techniczne do poruszania się po kontynencie europejskim to IMHO tym bardziej spełnia to samochód z jednym trójkątem i apteczką bez prezerwatywy
To jest zupełny absurd żeby każdy kraj narzucał obcokrajowcom inne wymagania techniczne co do samochodu - więc obstawiam że cytowana wcześniej Konwencja Wiedeńska została ratyfikowana w całej Europie bo to jest jedyne sensowne wyjście.
Jadąc w zeszłym roku przez terytorium 9-ciu państw nie byłbym w stanie sprostać zadaniu żeby sprawdzić wymagania techniczne każdego z krajów tranzytowych, tym bardziej że te przepisy stale się zmieniają. Dlatego od zawsze olewam ten temat - jeżdżę wyłącznie z tym co muszę mieć w Polsce i nigdy nie miałem kontroli wyposażenia pomimo wielu kontaktów z policją (suszarki).
Nie chce mi się wierzyć żeby policja HR czepiała się czegokolwiek - jeszcze nie słyszałem żeby ktoś płacił mandat za "niemamie" 2-ch trójkątów.
Natomiast na Słowacji może się zdarzyć próba wyłudzenia łapówki a preteksem może być cokolwiek - choćby wyposażenie apteczki.
Wyjątek zrobiłem natomiast dla kamizelki odblaskowej bo uznałem ją za sensowną, a Austriacy traktują ją bardzo serio.