Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Apteczka, trójkąty - herezje o wyposażeniu aut ?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 28.02.2008 21:54

MorskiPas napisał(a):
petris napisał(a):Wszyscy, co wyjezdzaja za granice, nie musimy pytac,znamy,znamy i to dobrze,a niektorzy,jak dostaną mandat to jeszcze lepiej. :D :D :D :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Problem w tym, że ta nasza wiedza jest oparta na publikacjach prasowych, opiniach forumowiczów, wikipedii i innych równie "wiarygodnych" źródłach. Dostajemy mandaty i przyjmujemy je dla świętego spokoju bo sami nie wiemy czy prawdą jest to co napisała Gazeta Wyborcza albo Nasz Dziennik, czy rację jednak ma zagraniczny policjant.

Bjur wrzucił tu fragment artykułu z GW z którego wynika, że jeśli samochód jest zarejestrowany w Polsce to w całej Europie obowiązuje go wyposażenie zgodne z polskim prawem (czyli ma mieć gaśnicę a nie musi mieć apteczki), a w samochodzie zarejestrowanym w Niemczech nie można wymagać posiadania gaśnicy nawet jeśli ten samochód jest na terenie Polski.

Problem w tym, że żadna gazeta ani dziennik z wyjątkiem Dziennika Ustaw nie jest źródłem prawa, dlatego pozwoliłem sobie zweryfikować te rewelacje Gazety Wyborczej i dogrzebałem sie do ROZPORZĄDZENIA MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia gdzie w paragrafie 1 punkt 2 napisano, że: Pojazd zarejestrowany za granicą, a znajdujący się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, powinien odpowiadać warunkom technicznym określonym w Konwencji o ruchu drogowym, sporządzonej w Wiedniu dnia 8 listopada 1968 r. (Dz. U. z 1988 r. Nr 5, poz. 40 i 41).

Wiem, że to niczego nie wnosi do naszej dyskusji, bo co nas obchodzą prawa Niemców w Polsce. Dla nas istotne są nasze prawa w EU i tu by trzeba wyguglać analogiczne delegacje do Konwencji Wiedeńskiej w prawodawstwie Niemiec, Austrii itp. ale do tego jest niezbędna znajomość języka niemieckiego, który jest dla mnie językiem obcym.

Może znajdzie sie na forum ktoś władający tym językiem i znajdzie te przepisy (bo intuicja mi podpowiada, że one są) i wtedy w majestacie prawa zapomnimy o apteczkach, kamizelkach, zapasowych żarówkach.

Inna sprawa, że te kamizelki i zapasowe żarówki i tak mamy w aucie bo chcemy je mieć. Ja na przykład po burzliwych dyskusjach na temat dwóch trójkątów mimo, że nikt nie potwierdził konieczności ich wożenia wrzuciłem do bagażnika ten drugi, bo jak ma leżeć w garażu to niech sobie pojeździ po świecie.

Wiesz Morski nawet jak masz rację zagranicą co do przepisów,to ichny policjant mówi ,,ja mam czas''.No ,a Ty chcesz gdzieś dojechać.Gdzie będzisz dzwonił jak nawet masz rację ? Do Ambasady Polskiej?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 28.02.2008 21:56

Rekinie, weź jeszcze bjura oprócz drugiego trójkąta, on Cię wyciągnie z każdego bagna :):)
Ostatnio edytowano 28.02.2008 21:56 przez Bocian, łącznie edytowano 1 raz
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 28.02.2008 21:56

Trzeba dużo mówić na ten temat, tak by temat stał się głośny w Brukseli - w rezultacie nastąpi zdyscyplinowanie krajów idące z góry - ostatnio przyniosło to skutek odnośnie pazerności operatorów GSM na opłaty roamingowe.
Wadą jest czas takiej procedury - skutek zapewne nastąpi za pare lat.
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 28.02.2008 22:24

AndrzejJ. napisał(a):Wiesz Morski nawet jak masz rację zagranicą co do przepisów,to ichny policjant mówi ,,ja mam czas''.No ,a Ty chcesz gdzieś dojechać.Gdzie będzisz dzwonił jak nawet masz rację ? Do Ambasady Polskiej?

Przecież napisałem, że mam pełny bagażnik trójkątów, apteczek i żarówek po to, żeby nie dyskutować ze smerfem. Chcesz Pan Panie Policjancie apteczkę niemiecką? Jest pod prawym fotelem. Ukraińska jest w bagażniku a polskiej nie mam i co mi zrobisz?
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 28.02.2008 22:27

Sławomir Wocial napisał(a):Rekinie, weź jeszcze bjura oprócz drugiego trójkąta, on Cię wyciągnie z każdego bagna :):)

Sprecyzuj Bocianie bo nie wiem co chciałeś przez to powiedzieć.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.02.2008 22:32

a Bocian tak tylko chciał zagadać :lol:

Morski dzięki za wysiłek, wygoglowałeś to czy masz dostęp do jakiegoś Lexisa ?
Generalnie tak siak moim zdaniem jest tylko pytaniem kto jeszczę tę konwencję ratyfikował. Ponieważ jeśli ratyfikował to nawet jeśli swoje własne ustawodawstwo ma jakieś zdziwaczałe albo jeśli co gorsza to tylko lokalna policja ma takie chore jazdy to jest do podważenia bez najmniejszego problemy w związku ze znanym nam dobrze prymatem ... nad ...

A taktyka przy bezpośrednim spotkaniu - cóż to jest jest bardzo osobnicze, różni ludzie o różnej poziomie naiwności różnie się dają zrobić w konia :)
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 28.02.2008 22:33

MorskiPas napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a):Wiesz Morski nawet jak masz rację zagranicą co do przepisów,to ichny policjant mówi ,,ja mam czas''.No ,a Ty chcesz gdzieś dojechać.Gdzie będzisz dzwonił jak nawet masz rację ? Do Ambasady Polskiej?

Przecież napisałem, że mam pełny bagażnik trójkątów, apteczek i żarówek po to, żeby nie dyskutować ze smerfem.

Wiem. :wink: Jedziesz 20 km ponad normę.A smerf mówi Ci ,że jechałeś 50 ponad normę. :D I życzy sobie 2000 koron.Dokumenty itd.Smerf mówi ,że jego kolega z radarem jest za krzakami 1000 metrów od niego.Kłopot w tym ,że nie ma tam żadnego radaru ,a ich trzech.Proponują ,bo kwestionuję zasadnośc mandatu ,by zjechać na posterunek parę kilometrów od głównej drogi do małego miasteczka.I podkreslają ,ze jest ich trzech świadków. :D
Na to trzeba cały dzień .A Ty jedziesz do Pragi jak ja,czy do inni Chorwacji.
Nie ma czasu. :wink: Konwecja czy Sobieski pod Wiedniem nic nie pomoże. :wink:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 28.02.2008 22:37

bjur napisał(a):a Bocian tak tylko chciał zagadać :lol:

Morski dzięki za wysiłek, wygoglowałeś to czy masz dostęp do jakiegoś Lexisa ?
Generalnie tak siak moim zdaniem jest tylko pytaniem kto jeszczę tę konwencję ratyfikował. Ponieważ jeśli ratyfikował to nawet jeśli swoje własne ustawodawstwo ma jakieś zdziwaczałe albo jeśli co gorsza to tylko lokalna policja ma takie chore jazdy to jest do podważenia bez najmniejszego problemy w związku ze znanym nam dobrze prymatem ... nad ...

A taktyka przy bezpośrednim spotkaniu - cóż to jest jest bardzo osobnicze, różni ludzie o różnej poziomie naiwności różnie się dają zrobić w konia :)

bocian jak na razie w swoim trzecim wcieleniu :D
ale ma jeszcze trochę w zanadrzu :wink:
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 28.02.2008 22:53

bjur napisał(a):Morski dzięki za wysiłek, wygoglowałeś to czy masz dostęp do jakiegoś Lexisa ?

Wuguglałem to zwykłym guglem i wcale mi to wiele czasu nie zajęło.

Fajnie by było gdyby ktoś niemieckojęzyczny wyguglał to samo po tamtej stronie. Wtedy zamiast wozić tyle apteczek ile jest krajów w UE wozilibyśmy wydruki z ichnich przepisów w ichnich językach i może rozmowa z ichnim smerfem by była krótsza :?:
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 29.02.2008 08:18

Zastanawialiście się ile razy byliście w Chorwacji i ile razy tam was kontrolowali? Mnie ani razu.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 29.02.2008 08:24

Adam,K napisał(a):Zastanawialiście się ile razy byliście w Chorwacji i ile razy tam was kontrolowali? Mnie ani razu.

.... co nie zwalnia z obowiązku posiadania rzeczonych elementów wyposażenia pojazdu.....
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 29.02.2008 08:46

FUX napisał(a):
Adam,K napisał(a):Zastanawialiście się ile razy byliście w Chorwacji i ile razy tam was kontrolowali? Mnie ani razu.

.... co nie zwalnia z obowiązku posiadania rzeczonych elementów wyposażenia pojazdu.....

A i owszem.
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 29.02.2008 09:12

FUX napisał(a):

Właśnie próbujemy przełamać stereotyp 'musienia posiadania' a ty go tylko pogłębiasz. :wink: Por que?

Dalej pokutuje w społeczeństwie polskim przyzwyczajenie że:
1. gliniarz ma zawsze rację
2. jeżeli gliniarz nie ma racji patrz punkt 1.

Czytając wypowiedzi odnoszę wrażenie, że nawet nie mając nic na sumieniu co poniektórzy zapłacili by mandat byleby tylko pojechać dalej. STOP, NIE! Ktoś kiedyś mądrze napisał, że jedzie się na wakacje a nie na wyścigi więc macie do wyboru: krótka wizyta na komisariacie (w co szczerze wątpię jeżeli nie mamy nic na sumieniu i 'postawimy się' już w punkcie kontroli) czy kac moralny, że daliśmy się wy$%^mać Czechowi, Austriakowi, Słowakowi, itp.

Jechałem 110/70, złapali mnie, zabuliłem bez 'szczekania' ale wiedziałem ZA CO PŁACĘ i że jest to moja wina a nie widzimisię Policjanta.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 29.02.2008 09:19

Ta dyskusja chce iść w kierunku takim, iż mam w aucie to, czego wymaga polski ustawodawca.
Jednakże podążając za tą myślą, powinniśmy w Niemczech nie przekraczać 130, ponieważ taki jest limit na polskich autostradach, w Cro jeździć poza terenem zabudowanym 90.
Nie zawsze policja ma rację, tam także pracują ludzie i można ich przekonać do innego punktu widzenia, akurat zbieżnego z naszym :lol: .
I naprawdę nie mam na myśli wziątki za odstąpienie. 110/60 trzeba z pokorą przyjąć.
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 29.02.2008 10:01

Ale mozna powiedzieć policjantowi,ze nie ma racji.- 8) jak sie umie to powiedzieć. 8O Miałam to na Wegrzech,policjant wmawiał,że nie staneliśmy na STOP ie ,i żądal; astronomicznej kwoty, ja sie z nim nie zgodziłam , poprosiłam, abysmy pojechali na komisariat. No i przyznał racje mnie i odjechalismy z błogosławieństwem :) :twisted: nie umiem po węgiersku :twisted: Poza mandatem na Słowacji kiedyś,kiedyś Nigdy nie byliśmy kontrolowani przez policjantow za granica,a sporo lat juz jezdzimy.Wszystkim tego zyczymy :D :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi