Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

apteczka

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany
apteczka

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.07.2005 22:10

Słyszałem dzisiaj w radiu,że Słowacy na granicy trzepią wszystkich Polaków jak leci za brak apteczki samochodowej lub jej nieodpowiednią zawartość.U nas jest nieobowiązkowa a u Nich tak i zawiera bardzo szeroki asortyment,niestety nie wiem jaki.Czy ktoś coś słyszał na ten temat??Pozdro.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 27.07.2005 22:24

Cześć nick pozostał.
Napiszę Ci jak ja zrobiłem przed wyjazdem ale nie wiem czy to jest dobrze. Poszedłem do apteki i poprosiłem o niezbedne leki , plastry, bandaże, rękawiczki itd czyli to co potrzebne jest do apteczki. Kupiłem też nożyczki i wszystko schowałem do apteczki.
Panie farmaceutki na pewno dobrze wiedzą co ma być w apteczce więc chyba teraz niczego nie muszę sie obawiać.

Pozdrawiam
brodka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) brodka » 27.07.2005 22:36

Do apteczki wkłądasz same materiały opatrunkowe. Do tego dokładasz koc ratunkowy złoto srebrny, ustnik do oddychania usta usta, do ego rękawiczki lateksowe. Teoretycznie mówili ze winien być nóż do pasów ale tego juz nie szukałem. Spakowąłem w jakieś opakowanie i mam. Tak jak krakuscity móił kupiłem w aptece i już. Pozdrawiam
SZOTER
Globtroter
Hej

Nieprzeczytany postnapisał(a) SZOTER » 28.07.2005 07:32

Witam serdecznie. Przerabialem ten temat juz pare razy, o tyle mi latwiej ze zona ma jest mgr.farmacji i z apteka jestem za pan brat. Bardzo dobry i skuteczny pomysl. Proponuje zajzec do apteki i poprosic mgr-ke o wyposazenie apteczki samochodowej. Napewno zrobi to bardzo fachowo. Mozna tez isc na latwizne i kupic taka apteczke w jednym z hipermarketow. Groszowe sprawy. A na granicy hmmmm nie mozna sobie dac wejsc na glowe slowackim granicznikom, grzecznie kulturalnie acz stanowczo ich traktowac i bedzie ok. Oni czuja kto sie boi i kto sie czuje niepewnie i wykorzystuja to machinalnie. Glowa do gory i glowka :D
piotr62
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr62 » 28.07.2005 08:47

Nie sądzę żeby aptyeczka z marketu za 5 zł spełniła oczekiwania jakiegoś formalisty. zawiera bandaż, plaster i instrukcję obsługi.

P.
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 28.07.2005 08:56

Olać oczekiwania formalisty. Co jest naprawdę ważne, to do czego taka apteczka nam się przyda? Chyba jako pojemnik na kanapki, bo tym plasterkiem to się nawet palca nie opatrzy.
Kiedyś byłem świadkiem wypadku, osoba poszkodowana miała rozciętą głowę (niezapięte pasy na tylnej kanapie). Akurat obok przechodził ratownik medyczny. Pomagałem mu w opatrzeniu rannego. Ilość tamponów, bandaży i innych środków, które ten człowiek zużył do _tymczasowego_ opatrzenia rannego, do czasu przyjazdu karetki wydawała się nie mieć końca (wiadomo, głowa mocno ukrwiona).
Następnego dnia kupiłem sobie duży pojemnik na apteczkę i wypełniłem go maksymalnie bandażami, opatrunkami, tamponami, gazikami i czym tylko jeszcze się dało. Staram się też regularnie odświeżać zawartość apteczki.

Tak ogólnie to mam wrażenie, że nasze apteczki mają podobną funkcjonalność jak gaśnice samochodowe - ot, by zgasić peta.
SZOTER
Globtroter
:-)

Nieprzeczytany postnapisał(a) SZOTER » 28.07.2005 09:20

Krzychu mi tylko chodzilo o danie miesa lewkowi czyli celnikowi pokazanie ze sie ma apteczke i tyle. W rzeczywistosci ta apteczka pomaga jedynie do doraznego opatrunku malej ranki i wiadomo ze trzeba ze soba wziasc troszke wiecej "lekow" Ze wzgledu na swoja prace uwierz ze mam do czynienia z paroma wypadkami w miesiacu i sam bylem swiadkiem jak musielismy urzyczac swoich zestawow pierwszej pomocy karetce pogotowia ktora zuzyla caly swoj osprzet w ciagu 5 minut na 3 obywateli podatnikow ktorzy bawili sie ostrymi zabawkami. Podchodzac w ten sposob do sprawy ze ma sie COS STAC to mysle ze wyekwipowanie STARA na wyjazd 4 osobowej rodziny na 2 tygodnie to byloby malo, notabene biorac pod uwage wyksztalcenie naszego narodu w pierwszej pomocy przedmedycznej to ta zalosna apteczka jest az za nad to:-) Pozdrawiam :P
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 28.07.2005 11:49

Witam. Apteczka w samochodzie jest potrzebna nie tylko do ratowania innych ale może sie zdarzyć , że nam uratuje życie.U mnie w pracy są paramedycy i mają swoje plecaki ratownicze i wyosażenie jest bogate.Nie twierdze , że taka powinna być apteczka ale to co oferują hipermarkety to kupa jest.Ina sprawa to umiejętność ratowania innych i siebie.Zrobie jk Krakuscity radzi , zejde do apteki i już.W sobotę ruszamy!!
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 28.07.2005 12:09

Sławomir Wocial napisał(a):W sobotę ruszamy!!

To szczęśliwej podróży - z upału do upału.

Pozdrawiam
SZOTER
Globtroter
HEj

Nieprzeczytany postnapisał(a) SZOTER » 28.07.2005 12:47

Sławomir Wocial napisał(a):Witam. Apteczka w samochodzie jest potrzebna nie tylko do ratowania innych ale może sie zdarzyć , że nam uratuje życie.U mnie w pracy są paramedycy i mają swoje plecaki ratownicze i wyosażenie jest bogate.Nie twierdze , że taka powinna być apteczka ale to co oferują hipermarkety to kupa jest.Ina sprawa to umiejętność ratowania innych i siebie.Zrobie jk Krakuscity radzi , zejde do apteki i już.W sobotę ruszamy!!

`Co bym nie wyszedl na ignoranta. Apteczke TRZEBA MIEC i to elegancko wyekwipowana. Mnie jeszcze zostalo tylko 3 dni i w Niedziele o godzinie 0:00 droga otwarta do Tribunij kolo Vodic. Co by tylko pogoda wypalila bo z golym sisiaczkem chce pofrygac. Buziaczki :P
IgnisDriver
Croentuzjasta
Re: HEj

Nieprzeczytany postnapisał(a) IgnisDriver » 28.07.2005 14:26

SZOTER napisał(a): z golym sisiaczkem chce pofrygac. Buziaczki :P

yhm... yhm... tu są Panie...
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 02.08.2005 14:45

Właśnie rozmawiałem z Panią konsul Republiki Słowacji i ta informacja którą pare dni temu podawano w radiu, że słowacja policja chce dodatkoweko sprzętu w apteczce jest PLOTKĄ !!! nie trzeba mieć żednago "specjalnego" wyposażenia typu koc termiczny i inne bzdety. Natomiast powiedziała też, że Czechy wprowadziły obowiązek posiadania kamizelki ale to radzę sprzawdzić.
Martini2000
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 02.08.2005 19:45

M.Smith napisał(a):........ Natomiast powiedziała też, że Czechy wprowadziły obowiązek posiadania kamizelki ale to radzę sprzawdzić.

Czechy - na pewno Austria wprowadzila obowiazek kamizelek - (1 lub tylu ilu jest pasazerow ? ) - ta dyskusja juz trwa na forum .

Pozdr
ML
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 03.08.2005 06:52

Martini2000 napisał(a):
M.Smith napisał(a):........ Natomiast powiedziała też, że Czechy wprowadziły obowiązek posiadania kamizelki ale to radzę sprzawdzić.

Czechy - na pewno Austria wprowadzila obowiazek kamizelek - (1 lub tylu ilu jest pasazerow ? ) - ta dyskusja juz trwa na forum .

Pozdr
ML
Martini, ja nigdzie nie znalazłem info, że w Czechach trzeba mieć kamizelkę, ja tylko cytuje co powiedziała pani Konsul Słowacji.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone