Tak mnie z tej niepogody naszło:
Część z nas pływających ma mniej lub bardziej dedykowane sprzęty i aplikacje do nawigacji, mierzenia prędkości, kompasy, GPSy itp.
Nie myślę tu o sprzętach, w które wyposażone są łodzie, RIBy i te bardziejsze, tylko o urządzeniach uniwersalnych, które nosi się przy sobie.
Część z nas używa np. nawigacji samochodowych lub aplikacji w telefonach.
Szukałem na forum i nie znalazłem informacji, jakie aplikacje są sprawdzone i polecane na niededykowanym sprzęcie do zadań nawigacyjno-zabawowych dla... lubiących mieć kontrolę, że tak to określę.
Zapraszam do podzielenia się swoją wiedzą, chętnie się czegoś nauczę.
Przy okazji chcę polecić wg. mnie przydatną i wielce funkcjonalną aplikację do nawigacji, kompas, busolę, żyrokompas, mapy, śledzenie GPS, wyszukiwanie obiektów, gwiazd, taktyczny GPS, szybkościomierz, sextant, inklinometr, mienia odległości, wysokości i trochę więcej.
Nazywa się to to Commander Compass Lite i jest za darmo.
Działa na urządzeniach z systemem iOS, czyli Iphone, iPad.
Najważniejsze i najbardziej przydatne dla mnie cechy aplikacji:
- Pozwala na pracę z mapą, (przy podłączeniu do WiFi, korzysta np. z Google maps).
Czyli w praktyce mogę na mapie znaleźć interesujące mnie miejsce, zatokę, wyspę, cokolwiek i dodać do moich punktów docelowych. Automatycznie do bazy dopisywane są wsp. GPS (w jednym z wielu formatów), odległość w linii prostej od mojej bieżąćej lokalizacji.
- W podobny sposób można dodać kolejne cele i tworzyć swoją bazę danych.
- Można ustalić cel podstawowy, a pozostałe traktować jako kolejne, drugorzędne.
- Podczas pływania pokazuje na bieżąco aktualizowane dane dot. celów: kursy, odległości, prędkość, szacowany czas przybycia i trochę innych informacji.
I w drugą stronę:
Będąc gdziekolwiek w interesującym miejscu, mogę, bez konieczności połączenia z siecią, zapisać lokalizację za pomocą mojej nazwy i automatycznie dodanych wsp. GPS.
W ten sposób zapisany punkt docelowy (POI) mogę wysłać mailem, smsem itp.
Oczywiście po powrocie i podłączeniu do sieci, mogę sobie go odnaleźć na mapie, skorygować itd.
Aplikacja ma bardzo dużo ustawień, może uwzględniać północ geogaficzną lub magnetyczną, określać azymuty, nawigować wg. obiektów czy gwiazd.
Jej przeznaczenie nie jest ograniczone do nawigacji na wodzie. Jak zapewnia autor, pomaga w poruszaniu się w każdym terenie.
To nie jest reklama produktu, nie jestem szwagrem autora, ani jego wyłącznym przedstawicielem na Europę Wschodnią.
Autor jest bodajże z Rumunii.
Po prostu jestem gadżeciarzem i lubię takie zabawki.
W załączeniu wklejam przykładowe zdjęcia z moimi punktami docelowymi POI, żeby zobrazować to, o czym pisałem.
Nie znam jej jeszcze tak dobrze, jak bym chciał, dopiero ją poznaję.
Podstawowy ekran aplikacji, bez podłaczenia do sieci, bez mapy.
Sporo informacji:
u góry:
- data, godzina, wsp. GPS, kurs, deklinacja, współrzędne w układzie militarnym.
w środkowej części:
- koło kompasu ze wskazanym kierunkiem punktu docelowego, i kierunkami punktów drugorzędnych,
na dole:
- odległość do celu, szybkość maksymalna, szybkość bieżąca, powiększenie.
Poniżej przykład możliwości aplikacji po podłączeniu do sieci - można używać mapy. Jest zaznaczona moja pozycja u góry, oraz podstawowe informacje o wysepkach Krknjas: GPS, odległość, azymut.
Wersja darmowa jest w pełni funkcjonalna.
Aplikacja ma też bardziej rozbudowaną wersję, która nazywa się tajemniczo: "Spyglass" i kosztuje niecałe 3 EUR.
Zawiera wszystkie funkcje wersji darmowej i sporo innych.
Demko http://bit.ly/spyglass33
Strona dewelopera: htpp://happymagenta.com
Nie wiem, czy ta aplikacja jest portowana na inne systemy mobilne, jak Android, czy WM, ale z pewnością ich użytkownicy znają podobne aplikacje.
Zapraszam do wymiany informacji.