Tak jak obiecałam (choć z poślizgiem z przyczyn technicznych) opiszę po krótce moje wrażenia i opinię o ośrodku i apartamentach Medena w Trogirze.
Byliśmy w czerwcu - 06-20 więc właściwie przed sezonem i co mogę powiedzieć :
Rzeczywiście ośrodek znajduje się spory kawałek od centrum Trogiru - dla nas nie stanowiło to problemu - jeździliśmy samochodem kiedy tylko była potrzeba i kiedy naszła nas ochota. Raz wybraliśmy się do centrum pieszo - większość drogi pokonaliśmy promenadą nadmorską potem kawałek przy ruchliwej ulicy - z postojami na robienie zdjęć, wizytę w sklepie i na poczcie zajęło nam to godzinkę - także chyba nie tak tragicznie. Poza tym przez cały dzień co 1,5 godziny z ośrodka na starówkę do Trogiru i spowrotem kursuje mała taksówka wodna ( 15 Kun, jakieś 20 minut )
Ośrodek duży, łatwy dojazd, w pobliżu hotel Medena. Na terenie sporo zieleni. Plaża głównie żwirowa, niezbyt szeroka, wzdłuż plaży promenada z dużą ilością restauracji, barów, sklepikami, lodziarniami itd. Część budek i restauracji była jeszcze zamknięta, niektóre otwarte zostały w trakcie naszego pobytu gdzieniegdzie trwały jakieś drobne remonty i porządki : dosadzali kwiaty , stawiali parasolki na plaży sprzątali itp.
Na terenie ośrodka recepcja, sklep samoobsługowy, kafejka internetowa, restauracje pizzerie , mini ferma ze zwierzętami, korty tenisowe , kilka boisk do siatkówki, do piłki nożnej, koszykówki, mini golf , wypożyczalnie sprzętu wodnego itp. itd. Dla dzieci (przynajmniej jeszcze w czasie naszego pobytu ) nie było zbyt wiele atrakcji - trampolina, jakieś samochodziki, kilka małych placów zabaw jazda na kucykach zwierzaki na w/w fermie.
Woda w morzu była czysta, plaża też bez zastrzeżeń - w niektórych miejscach w trakcie naszego pobytu dowożono i wysypywano świeży żwirek. Zejścia do wody raczej łagodne , jeżowce spotykaliśmy głównie gdzieś w szczelinach skalnych - nie stanowiły problemu. Na morzu wyznaczone miejsca do pływania, a na plaży ratownicy.
Ludzi na ośrodku i na plaży jeszcze nie było zbyt wielu ( dlatego cenię sobie wyjazdy poza sezonem) ale muszę przyznać że w weekendy przyjeżdżało dużo więcej osób i podejrzewam że w sezonie na plaży są tłumy - dlatego zdecydowanie odradzam osobom które szukają spokoju - sama też chyba nie zdecydowałabym się na przyjazd tam w pełni sezonu.
Same apartamenty trochę nas rozczarowały - Jeździmy do wynajętych mieszkań już od 11 lat i ten na tle poprzednich wypadł blado.
Same domki w porządku - wokół dużo zieleni, dobry dojazd, parkingi obok, wszystko zgodnie z opisem z katalogu ale wyposażenie głównie meble niestety czasy świetności mają już dawno za sobą. W Polsce my na okres z którego pochodzi ten typ umeblowania mówimy " Wczesny Gierek "
a w Chorwacji hmm.... może ktoś podpowie ?
Łóżka, stół, krzesła były chyba nowsze, ale szafy, toaletki i meble w kuchni prosiły się o wymianę. Sprzęt AGD: klima , lodówka , ekspres do kawy, kuchenka nowe, solidnych firm i sprawnie działające . Ale jeżeli ktoś nastawia się na zabranie dużych ilości jedzenia z Polski i samodzielne gotowanie to uprzedzam że lodówka nawet w apartamencie pięcioosobowym była nie za duża ( podblatowa ) no i niestety wyposażenie apartamentu w akcesoria kuchenne bardzo ubogie.
W łazience wanna z zasłoną prysznicową ( stara ale po renowacji ) Z bojlerem mieliśmy problem bo na początku z kranu leciał wrzątek ale udało się jakoś go wyregulować. Balkon niewielki - co prawda był tam mały stolik i krzesełka ale mieściły się przy nim z trudem 2 osoby - Pierwszy raz zdarzyło się że nie mieliśmy w apartamencie suszarki na bieliznę - radziłabym zabrać jakiś sznurek i klamerki , oraz jeżeli ktoś ma taką potrzebę wieszaki na ubrania bo i z tym był problem.
Do czystości nie mam zastrzeżeń - apartament był wysprzątany Co dwa, trzy dni wymieniano nam ręczniki, obrusy, ściereczki kuchenne, uzupełniano papier toaletowy, worki na śmieci, raz wymieniono pościel. Na terenie ośrodka też co rano kręciły się miłe panie sprzątaczki i dbały o porządek - było czysto.
Ogólnie jesteśmy zadowoleni z pobytu - ale jak pisałam wcześniej - dla mnie przy wyborze miejsca ważniejsza była okolica, miejsca do zwiedzania i o tym mogłabym pisać jeszcze duuuużo duuużo więcej ale to już zupełnie inna historia ...
Mam nadzieję że pomogłam tym którzy zastanawiają się nad wyborem tego miejsca. Postaram się wkleić jeszcze zdjęcia ale dopiero odebrałam komputer z naprawy i muszę nad nimi popracować. W razie pytań czy wątpliwości piszcie :
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl