Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Aparaty cyfrowe...

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 25.05.2004 22:57

Jutro ....to już za kilka minut :wink:
Oczywiście :wink:
Dobrej nocki!
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 26.05.2004 23:08

Piotr Lutynski napisał(a):
Słonko... a mozemy jutro :?:

Piotr

Jutro ... też już się skończyło :(
Liczyłam na Twoje fachowe zdanie w tym temacie.
Chyba że ... nie było Cię dziś na forum - wtedy wybaczę :)
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 27.05.2004 18:50

Uderz w stól a ... przekrój reklamowo- aparatowy otworzy Ci się na stronach cro.pl :lol: :lol: :lol:
Więc sobie poczytam.
Zmartwiły mnie tylko pogłoski o wprowadzeniu od maja ( w ramach wejścia do unii?) ceł m.in. na sprowadzany z USA sprzęt fotograficzny. Znajomy męża dostał właśnie informejszyn - ma wpłacić ok. 1200zł cła za aparat, który mu przysłano (kosztował ok.6.500zł).W paczce było jeszcze kilka "drobiazgów". Niezła sumka ... Czy to tylko pogłoski?
P.S: Zamiast słowa "cło" czytaj : "vat" - oczywiście.
vatvatvatvatvatvatvatvatvatvatvatvatvatvatvat - ładny szlaczek :wink:
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 31.05.2004 11:02

Sorki... nie zagladalem tu... poza tym portal szybko ukrywa watki.... jesli mozesz to zadzwon do mnie (usunięto nr ) lub podaj na moj mail ( adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl ) telefon do siebie.

Pozdrawian :D Piotr
Ostatnio edytowano 03.06.2004 12:40 przez Piotr Lutynski, łącznie edytowano 1 raz
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 02.06.2004 09:26

a to ja napisał(a):Uderz w stól a ... przekrój reklamowo- aparatowy otworzy Ci się na stronach cro.pl :lol: :lol: :lol:
Więc sobie poczytam.
Zmartwiły mnie tylko pogłoski o wprowadzeniu od maja ( w ramach wejścia do unii?) ceł m.in. na sprowadzany z USA sprzęt fotograficzny. Znajomy męża dostał właśnie informejszyn - ma wpłacić ok. 1200zł cła za aparat, który mu przysłano (kosztował ok.6.500zł).W paczce było jeszcze kilka "drobiazgów". Niezła sumka ... Czy to tylko pogłoski?
P.S: Zamiast słowa "cło" czytaj : "vat" - oczywiście.
vatvatvatvatvatvatvatvatvatvatvatvatvatvatvat - ładny szlaczek :wink:

Słonko.... nie mam od Ciebie wiadomości..... zaproponowalem rozmowe by phone poniewaz wygodniej jest pogadac.... ale brak Twojej odpowiedzi...
Pozdrawiam: Piotr
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 02.06.2004 22:28

Piotr Lutynski napisał(a):Słonko.... nie mam od Ciebie wiadomości..... zaproponowalem rozmowe by phone poniewaz wygodniej jest pogadac.... ale brak Twojej odpowiedzi...

Piotrze!
Od dwóch dni rozpaczliwie szukam ciekawych i WOLNYCH jeszcze miejsc na Mazurach ( agroturystyka, pensjonaty). Wysyłam maile, telefonuję - i nic!!! :? Fajne kwaterki są zaklepane już od początku tego roku.
Na cro.pl chwilowo czasu brak.
Aparat jest na 100% zaklepany i nie przewiduję już zmian decyzji. Chyba że ... istnieją poważne zarzuty co do jego funkcjonowania.
Znasz je?
Pozdrawiam
Dorota
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 03.06.2004 11:37

a to ja napisał(a):
Piotr Lutynski napisał(a):Słonko.... nie mam od Ciebie wiadomości..... zaproponowalem rozmowe by phone poniewaz wygodniej jest pogadac.... ale brak Twojej odpowiedzi...

Piotrze!
Od dwóch dni rozpaczliwie szukam ciekawych i WOLNYCH jeszcze miejsc na Mazurach ( agroturystyka, pensjonaty). Wysyłam maile, telefonuję - i nic!!! :? Fajne kwaterki są zaklepane już od początku tego roku.
Na cro.pl chwilowo czasu brak.
Aparat jest na 100% zaklepany i nie przewiduję już zmian decyzji. Chyba że ... istnieją poważne zarzuty co do jego funkcjonowania.
Znasz je?
Pozdrawiam
Dorota

Witaj!
Zadalas mi kilka pytan i trudno mi bylo odpowiedziec pisemnie (za duzo pisaniny)......
Co do Vat to zawsze trzeba go bylo placic i to od wartosci+podatek graniczy (dla towarow z Uni clo do jakies sumy nie obowiazywalo) - teraz slyszalem ze pojawiaja sie roszczenia fiskuasa do osob, ktore sprowadzaja... widocznie instytucje unijne przekazuja naszemu fiskusowi dokumenty tax-free.....
A co sie tyczy tych mazur- to Ty nie jedziesz w tym roku do Chorwacji (podobnie jak ja???
Ja w tym roku jade do Swinoujscia ... ale chyba nie bede nic rezerwowal- a Chorwacja chyba za rok :((

Piotr
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 06.06.2004 15:52

Witaj Piotrze!
Pogadajmy jak ekspert z ekspertem... :D

Mam do Ciebie serdeczne zapytanie.
Swego czasu krążył na naszej "crolandii" Twój film o Biokovie zgrany z kamery cyfrowej na CD (VCD?)
Mam zapytanie jak to się robi, tzn jak zgrać film z kamery do formatu VCD. Mój syn miał w tym roku komunię, szwagier (reżyser filmowy) nakręcił film b. dobrą cyfrówką (profi za 25.000). Niestety szwagier jest humanistą i nie ma pojęcia jak zgrać teraz ten film z kamery na VCD lub DVD lub inny format umożliwiający odtworzenie na DVD-playerze (niedawno nabyłem). Krótko mówiąc film jest ale jakby go nie było. Więc pomyślałem sobie Piotrze ciepło o Tobie i Twoich doświadczeniach i mam nadzieję na uzyskanie odpowiedzi na opisany problem. Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam 8)
Bruno
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bruno » 06.06.2004 18:05

Wprawdzie nie zwą mnie Piotr ale....
coś tam w tej materii wiem
Po pierwsze materiał z kamerki należy wrzucić do kompa, podejrzewam że takie "cudo" ma wyjście DV (FireWire) to zadanie będzie proste pod warunkiem posiadania w kompie kontrolera FireWire (może być na płycie głównej, albo osobna karta PCI)
Do zrzutu można wykorzystać całą masę programów darmowych, ale ja polecam Pinnacle Studio 8.
Potem w tymże programie następuje montaż filmu (przejścia, tytuły, podkład muzyczny, lektor....itd itp)
następnie film wygenerowujemy bez kompresji (najlepsze efekty daje jakość dv)
a potem kompresja...zależy jaki chcesz format końcowy

ja preferuje kompresję Xvid,em ale w twoim przypadku...stacjonarne DVD to odpada (chyba że twój odtwarzacz czyta divx'y)

Tu masz forum gdzie powinieneś znaleźć odpowiedzi na frapujące Cię tematy

http://forum.divx.pl/index.php?sid=73a9 ... 6b91163be2
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 06.06.2004 19:39

Widzę Bruno że znasz się nie tylko na koszulkach... :D

Dzięki na info!
Chętnie posłucham w tej materii także Piotra.
Nie powiedziałeś tylko Bruno jakiego programu użyć aby dokonać kompresji materiału do formatu VCD, SVCD lub DVD (takie formaty czyta większość nowoczesnych DVD-playerów, w tym mój, niestety u mnie DIVIX odpada)

P.S.
A gotować Bruno też umiesz :?:
Bo jeśli tak to prwadziwy człowiek renesansu z ciebie... :lol:
pogodna
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pogodna » 06.06.2004 20:08

Witam. Polecam gazetkę"ZOOM" Cyfrowa Fotografia i Video Nr 2/2004(lato). W jednym z artyków opsany jest polecany przez Bruna program Pinnacle Studio 9 - program do montażu video. W gazetce jest też płyta z tym programem ,spolszczenie tego programu i ilustrowany przewodnik po polsku , po funkcjach videoedytora Pinnacle Studio 9 PL.
Myślę , pomoże to choć trochę przy montażu zgranych na kompa filmów.
Jest też sporo artykułów na temat fotografii cyfrowej.
jacol8
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacol8 » 06.06.2004 20:51

A wracając do aparatów cyfrowych i polecenia czegokolwiek to mogę ze swej strony napisać , że jakieś pół roku temu wszedłem drogą kupna w posiadanie cyfrówki Nikon Coolpix 3100. Mały , zgrabny aparacik , wygodny do noszenia np. przy pasku , obok komórki. Pół roku go używam , napstrykałem na początku z radości wiele zdjęć i myslę , że jest godny polecenia każdemu , kto tak jak ja nie jest wielkim specem od fotografii.

Na stronie głównej Cro.pl jest u góry reklama cyfrówek i tam jest młodszy brat mojego Nikona : Coolpix 3200. Z tego co widzę nie różni się zewnętrznie wcale od mojego a i parametry techniczne ma prawie takie same.

Pozdrawiam , Jacek
Bruno
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bruno » 06.06.2004 20:55

Z gotowaniem to jest tak...jak byłem w akademiku to jakoś szło...a teraz (po ślubie) to analfabetyzm wtórny...bo tak wygodniej :D :D :D

A na temat Vcd to już pisałem ze moje hobby to Divx ale...właśnie teraz testuję.....kolega mój robi to za pomocą "Nero".
Odpalasz nero i wybierasz obcję VCD lub SVCD następnie gotowy plik z PS8 (po montażu) przeciągasz w lewe okienko i pozostaje ustawić menu i nazwę płyty z filmem i .........wcisnąć "pal".....program najpierw koduje a potem nagra film...jaki z tego efekt...nie wiem ...ale sposób jest prosty warto spróbować.
Można jeszcze popróbować programu "Windows Move Marker" taki kombajn co to robi wszystko...jeśli masz WinXP
ale tego nie testowałem
Pzdr
Bruno
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 06.06.2004 20:58

jacol8 napisał(a):A wracając do aparatów cyfrowych i polecenia czegokolwiek to mogę ze swej strony napisać , że jakieś pół roku temu wszedłem drogą kupna w posiadanie cyfrówki Nikon Coolpix 3100. Mały , zgrabny aparacik , wygodny do noszenia np. przy pasku , obok komórki. Pół roku go używam , napstrykałem na początku z radości wiele zdjęć i myslę , że jest godny polecenia każdemu , kto tak jak ja nie jest wielkim specem od fotografii.

Na stronie głównej Cro.pl jest u góry reklama cyfrówek i tam jest młodszy brat mojego Nikona : Coolpix 3200. Z tego co widzę nie różni się zewnętrznie wcale od mojego a i parametry techniczne ma prawie takie same.

Pozdrawiam , Jacek

Mam owego młodszego brata, czyli Coolpixa 3200. Jeżeli nie jesteś drogi czytelniku miłośnikiem ręcznych nastawów parametrów zdjęć, to Nikon Coolpix jest właśnie dla ciebie. Mały, poręczny, świetne zdjęcia, 15 programów tematycznych, tzw. asystenci zdjęcia. Tym aparatem trudno zepsuć zdjęcie. Moim zdaniem najlepsza "małpka" w tej kategorii cenowej i jakościowej.
pogodna
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pogodna » 06.06.2004 21:50

Bruno napisał(a):Z gotowaniem to jest tak...jak byłem w akademiku to jakoś szło...a teraz (po ślubie) to analfabetyzm wtórny...bo tak wygodniej :D :D :D

A na temat Vcd to już pisałem ze moje hobby to Divx ale...właśnie teraz testuję.....kolega mój robi to za pomocą "Nero".
Odpalasz nero i wybierasz obcję VCD lub SVCD następnie gotowy plik z PS8 (po montażu) przeciągasz w lewe okienko i pozostaje ustawić menu i nazwę płyty z filmem i .........wcisnąć "pal".....program najpierw koduje a potem nagra film...jaki z tego efekt...nie wiem ...ale sposób jest prosty warto spróbować.
Można jeszcze popróbować programu "Windows Move Marker" taki kombajn co to robi wszystko...jeśli masz WinXP
ale tego nie testowałem
Pzdr
Bruno

Na stronie www.cdrinfo.pl jest dużo informacji na temat wypalania płyt CDR .(VCD,SVCD,DVD) i nie tylko .Wszystko o nagrywaniu lyt -sprzęt, programy, nośniki, opce Nero, i wiele innych ,ciekawa i pomocna strona
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Aparaty cyfrowe... - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone