napisał(a) niezawodny » 25.05.2004 17:56
Miałem ostatnio okazję gruntownie przetestować aparat cyfrowy jaki moje dziecko otrzymało w prezencie na komunię. Mogę podzielić się moimi wrażeniami, choć z góry zaznaczam że w kwestiach fotografii jestem płodnym użytkownikiem ale bez zacięcia fotograficznego (czytaj laikiem)
Chodzi o aparat HP 735 z obiektywem Pentaxa. Jest to nowa seria HP - dotychczasowe bazowały podobno na własnych obiektywach, niezbyt dobrych a Pentax to podobno dobra firma optyczna.
Wrażenia mam bardzo pozytywne; ostre zdjęcia, dobrze zachowane kolory, bardzo prosta obsługa, możliwość kręcenia filmów wraz z dźwiękiem, matryca 3,2 Mpx, autofocus, 3x zoom optyczny. Dużym plusem jest automatycznie zamykający się obiektyw po wyłączeniu aparatu co zapobiega zarysowaniu optyki i konieczności pilnowania "dekla", co zwłaszcza przy dzieciach ma istotne znaczenie
Jeśli ktoś szuka niedrogiego aparatu do automatycznego robienia zdjęć to urządzenie to polecam, choćby z uwagi na cenę - w promocji 899 + karta 128 Mb 150 PLN razem 1050 PLN za coś co robi ładne zdjęcia. Zrobiłem nim jak dotychczas ok 100 zdjęć (obskoczyłem nim 2 komunie
) i nie mam uwag do jakości fotek.
Jedyny zauważalny minus (choć nie mam porównania z innymi urządzeniami) to fakt że baterie (2 paluszki) nie wytrzymują zbyt długo, szczególnie gdy używana jest lampa błyskowa, więc trzeba zaopatrzyć się w akumulatorki i ładowarkę i ładować
Równolegle do "mojego" nowy sprzęt testował mój kuzyn - jakiegoś Nikona za 3500 zetów i możecie wierzyć lub nie ale oglądając zdjęcia z tych samych miejsc, na tym samym kompie nie widziałem różnicy w jakości zdjęć (pod lupą się nie przypatrywałem)
Więc myślę, że jeśli ktoś nie nastawia się na sprzęt do ręcznego ustawiania parametrów i efektów specjalnych to ten aparat powinien wystarczyć
P.S.
A co zrobić z dotychczasowym, analogowym aparatem? Jakoś żal tak wyrzucić na śmietnik historii wiernego przyjaciela wszystkich, niezapomnianych wypraw do HR...