Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Aparaty cyfrowe...

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 01.04.2004 08:52

dg napisał(a):wrzucisz je na PC, VHS i CD ja nie będę trzymał tego na kolejnych kasetkach

Nie rozumiem.... czy to pytanie co ja z nimi robie czy stwierdzenie?

Piotr
dg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dg » 01.04.2004 09:05

fakt, trochę źle sformułowałem zdanie...
chodzi o to że nagrane filmy można przechowywać na kasetach VHS, Na PC lub na CD i nie trzeba ich trzymać na kasetkach Digital 8.
Druga sprawa że ksety Mini DV są droższe
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 01.04.2004 09:24

dg napisał(a):fakt, trochę źle sformułowałem zdanie...
chodzi o to że nagrane filmy można przechowywać na kasetach VHS, Na PC lub na CD i nie trzeba ich trzymać na kasetkach Digital 8.
Druga sprawa że ksety Mini DV są droższe

Po pierwsze... po co kupowac cyfrowa kamere skoro chce sie trzymac nadrania na odchodzacym w zapomnieniem i kastrujacym jakosc VHS????
Po drugie... kiedys kasety MiniDV byly duzo drozsze... teraz mozna je kupic w marketach juz ponizej 20zlotych.
Najlepiej- zrzucic na Pc, wyciac to co nieudane i niepotrzebna, zakodowac do MPEG2 i nagrac albo na SVCD (plytka CDR miesi 40 minut takiego filmu) lub dokupic nagrywarke DVD (a ostatnio bardzo potanialy) i nagrywac na plytki DVD (miesci w dobrej jakosci do 2h).

Piotr
sokool
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sokool » 01.04.2004 10:59

...albo do divx'a lub xvid'a, lecz wtedy będzie można oglądać tylko na PC.
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 01.04.2004 13:19

sokool napisał(a):...albo do divx'a lub xvid'a, lecz wtedy będzie można oglądać tylko na PC.

Dokladnie
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 01.04.2004 13:33

Dzisiaj poswiecilem wiecej czasu temu Olympusowi 4000 bo "zaatakowal" mnie :D kolega z pracy w tym temacie.... sciagnalem kilkadziesiat sampli (przykladowych fotek) i mysle ze jak za te pieniadze jest niezly...
Zalety:
-niezle szklo
-stala przyslona (w funkcji zoom-u)
-dobra ostrosc
-dobre kolory
-dodatkowa karta SM 128MB niezbyt droga- an allegro ok 160PLN)
-mozliwosc korzystania z ustawien manualnych (nie tylko automatyczne)

Wady:
-troche aberacji (ale na takim samym poziomie jak inne w tym przedziale cenowym wiec to mozna ominac)
-dosc ciezki i duzy (choc obudowa b. solidna)
-dostep do wielu funkcji poprzez menu
-dosc wolny(trzeba zaczekac ok. 8 sekund po wlaczeniu by byl gotowy do robienia zdjec)
-wyszedl z produkcji

Reasumujac: dla kogos, kto nie goni za tym by miec najnowszy model a chce miec niezly aparacik do zdjec rodzinnych i wakacyjnych to nie zly aparat za male

Piotr
arten
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arten » 01.04.2004 20:03

Robiłem zdjęcia cyfrówką HP 4,1mpix.Mimo że na forum dyskusyjnym foto-cyfrowa aparaty HP mają kiepską opinię, uważam że niezasłużenie.Firma robi dużo dobrego sprzętu a w "cyfrówkach" jest stosunkowo "nowa" i stąd mają dobry ,promocyjny stosunek ceny do jakości by jakoś wkupić się w dosć zapchany już rynek.Tak czy inaczej polecam .
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 02.04.2004 08:49

arten napisał(a):Robiłem zdjęcia cyfrówką HP 4,1mpix.Mimo że na forum dyskusyjnym foto-cyfrowa aparaty HP mają kiepską opinię, uważam że niezasłużenie.Firma robi dużo dobrego sprzętu a w "cyfrówkach" jest stosunkowo "nowa" i stąd mają dobry ,promocyjny stosunek ceny do jakości by jakoś wkupić się w dosć zapchany już rynek.Tak czy inaczej polecam .

Podobno serwis ma niewlasciwy stosunek do klienta.....

Piotr
yeoz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) yeoz » 02.04.2004 10:28

dzięki za wszystkie opinie, na tą chwilę jestem zdecydowany na Olympusa C-4000 Camedia, jak na pierwszy aparat cyfrowy to chyba nieźle
pozdrawiam
mafi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mafi » 02.04.2004 17:24

Też chciałbym kupić tego Olimpusa 4000 .Nie widziałem go w sklepie.Czy zamawianie przez internet jest bezpieczne? Czy ktos z Was zamawiał juz cos przez internet?
sokool
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sokool » 02.04.2004 18:47

Jeżeli zamawiasz w jakimś znanym sklepie internetowym to nie ma obaw. Problemy mogą być jeśli kupisz coś na aukcji, lecz przeważnie też wszystko jest ok. Przez internet kupiłem już dość dużo rzeczy i nigdy nie miałem żadnych problemów. Uważam że to bardzo wygodna forma zakupów, gdyż praktycznie wszystko można załatwić przez internet (zamówić, zapłacić), a kurier (czy też listonosz) dostarczy towar prosto do domu.

Pozdrawiam.
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 05.04.2004 06:41

Pomimo tego ze jam mam aparat z wyzszej polki po analizie testow, zdjec probnych i fukcji jakimi dysponuje ten aparat uwazam ze pomimo tego ze jest to juz model nie produkowany to najlepszy aparat za te pieniadze a wiele zaawansowanych funkcji stawia go przed wieloma modelami konkurencji bedacymi przy nim zabawkami.

Piotr
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 05.04.2004 08:26

może trochę z innej beczki, ale uważam że najtańsza lustrzanką będzie zawsze o niebo lepsza od cyfy, dorównać jej mogą tylko cyfrowe lustrzanki, ale i tak zawsze wszystko będzie zależało od szkła - jego jakości i jasności
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 07.04.2004 07:46

Wedlug moich informacji koncza sie w magazynach te aparaty tj. Olympus C-4000. Zona kolegi byla wczoraj w takiej hurtowni fotpgraficznej i podobno skonczyly sie... a kolega zamowil w merliyn.pl i podobno byly ostatnie 4 sztuki- jak widac rozeszla sie informacja o cenie tego aparatu.... wiec jesli ktos z was chce go kup[ic to radze sie pospieszyc....
Prawie jak z cukrem! :D :D :D :D

Piotr
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 13.04.2004 08:46

Witam,
Ja również zakupiłem Olka C-4000 w sklepie internetowym za 1199 zł. Tak się złożyło, że ten sklep jest 10 km ode mnie, więc odebrałem sobie aparat osobiście. Co do plusów czy minusów opisanych przez Piotra to jest to bardziej teoria niż praktyka, widać, że nie miałeś Piotrze tego aparatu w ręce: IMHO największą wadą tego aparatu jest to, że można go uruchomić przy założonej osłonie na obiektyw, co (podobno) może spowodować uszkodzenie silniczka. Durne rozwiązanie.
Drugą poważną wadą jest instrukcja podstawowa mająca raptem 40 stron. Jeśli chcemy przeczytać wszystko o tym aparacie należy sobie wydrukować pełną instrukcję z pdfa (ponad 200 stron). A mi akurat skończył się tusz do drukarki :-(
Z kolei dla mnie zaletą jest jego rozmiar - nie mam przekonania do aparatów wielkości zapalniczki. Aparat musi się "trzymać" w ręce, przynajmniej tak ja to widzę.
Akumulatorki Energizer 2100 trzymają długo. Jak dla mnie.
Napalałem się na G5 z importu ale to aparat ponad dwa razy droższy od Olka, z czym w parze z pewnością nie idzie dwukrotnie lepsza jakość zdjęć. Sprawdzałem u Stefka Digicama. Niepodważalną zaletą G5 jest natomiast Compact Flash. 128mb w Olku to bardzo mało.
Co do kamer D8, to zobaczymy jak to będzie za te 5-8 lat, w końcu HI8 tak szybko nie zdechło i taśmy można wciąż zakupić. Dodam tu jednak swoje 3 grosze jeśli chodzi o awaryjność - mam jeden z pierwszych modeli Digital8 sony i występują problemy ze wciąganiem taśmy. Kamera była dwa razy w serwisie na gwarancji, oczywiście niczego nie stwierdzono.
Aparatu firmy HP nie radzę kupować. Drukarki owszem, ale nie aparat. Kuzyn zakupił sobie taki wynalazek - po paru miesiącach z lewej strony pojawiła się fioletowa smuga - wymiana aparatu. W wymienionym dead pixel. HP tego nie wymieni bo wg warunków gwarancji muszą być zdaje się trzy dead pixele obok siebie :-O
Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Aparaty cyfrowe... - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone