sokool napisał(a):Z tych dwóch wybrałbym olympusa.
Tak na szybko plusy i minusy.
PLUSY:
- matryca 4 MP (sony: 3,2MP)
- jaśniejszy obiektyw f2,8 (sony: f3,8 )
- trzykrotny zoom optyczny (sony 2x)
- tryb manualny (w sony tylko programy tematyczne)
MINUSY:
- większe gabaryty niż sony (choć nie każdy jest miłośnikiem miniaturyzacji)
- brak ładowarki i akumulatorów w komplecie (sony posiada w komplecie)
- konieczność dokupienia dodatkowej karty pamięci (chyba, że komuś wystarczy 16MB ). Tutaj ceny kart podobne jednak plus dla sony ponieważ karty memory stick mają większą pojemność, podczas gdy największa pojemność kart smart media wynosi 128MB.
Co do aberracji chromatycznej w olympusie, to widziałem dość dużo zdjęć z tego aparatu i tylko niektóre wykazywały nieznaczną abberację.
Pozdrawiam.
dg napisał(a):ale powiem szczerze, że po wypowiedziach i analizie tego co piszecie chyba poczekam jescze, na niższe ceny i na przypływ gotówki (od FISKUSA ) i kupię jednak kamerkę cyfrową.
Temat fotografi cyfrowej jest bardzo ciekawy, ale jednak kamerka to kamerka i zdjęcia cyfrowe też robi. Strasznie drogie te aparaty w porównaniu z cam.
dg napisał(a):dzięki za całe info. Szczególne dzięki dla Piotra - super fachowiec w tej dziedzinie
Teraz wiem jak się gra w te klocki
ale powiem szczerze, że po wypowiedziach i analizie tego co piszecie chyba poczekam jescze, na niższe ceny i na przypływ gotówki (od FISKUSA ) i kupię jednak kamerkę cyfrową.
Temat fotografi cyfrowej jest bardzo ciekawy, ale jednak kamerka to kamerka i zdjęcia cyfrowe też robi. Strasznie drogie te aparaty w porównaniu z cam.
Jeszcze raz dzięki
już nie zielony na maxa DG
dg napisał(a):jakość jak jakość, dla mnie nie jest zła, ale uchwycisz dokladnie moment zdjęcia taki jaki chcesz. Kiedyś miałem okazję pobawić się cyfrówą Panasonoica i wygląda to tak że oglądasz sobie film i robisz stop klatkę przesuwasz dokładnie na moment ktory szczesz (klatka po klatce) i imporujesz fotkę. Zrobilem np. zdjęcie pierwszego kroku mojego dziecka, z aparatem to raczej nie możliwe, bo musiałbym robić zdjęcia jak paparazzi
mi np. ten błąd ze zdjęcia, które udostępnił Piortr wogóle nie przeszkadza.
Nie mówie że nie chcialbym apartau cyfrowego, ale wiesz tu mogę mieć jedno i drugie przy preferowaniu przeze mnie filmu nad zdjęciami.
najlepiej byloby mieć jedno i drugie ale to już spooooory wydatek
dg napisał(a):reasumując:
zdjęcia na papier z kamerki nie zrobie
ale na komputerze wyglądają całkiem dobrze.
Z tego także rozumiem, ze w labach nie zrobią zdjęć z "byle jakich: jpg-ów.
dobrze że nie wyjechalem z takimi tekstami na forum na stronach o fot. cyfrowej