Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Aparaty cyfrowe...

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Diego M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 15.05.2005 08:23

To moje pierwsze kroki w fotogrfii cyfrowej.Zastanawiam się nad aparatem HP Photosmart M407.Chcaiałbym się dowiedziec czy to wystarczy na pierwszy raz ,jak oceniacie ten aparat.
Jaką dokupić kartę pamieci do niego 256 czy 512 MB

Przy okazji ile mniej więcej zdjęć zrobię dzięki karcie 256MB
Poniżej parametry w/w aparatu:
http://www.dve.pl/index.phpbk=Aparaty,cyfrowe,Aparaty,kompaktowe,HP,Photosmart,M407&s=2263&c=9&pr=

I jeszcze jedno <który lepszy>Kodak czy HP?

PS jestem laikiem jeśli chodzi o cyfrówki stąd moje pytania!!!!!!

pzdr :papa: :papa:
Cayman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 15.05.2005 09:41

...kompresja w HP Photosmart nie jest rewelacyjna więc zdjęcia zajmują naprawdę sporo...dobrej jakości zdjęcie zajmuje ok 1MB...Łatwo więc przeliczyć...:D
Skubi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skubi » 15.05.2005 10:01

mab napisał(a):Posiadam aparat FZ10... Jest to poprzednik FZ20. Jak kazda firma typowo elektroniczna Panasonic do swoich modelow uzywa optyki firm specjalizujacych sie w tym a wiec znanej firmy Leica. (Sony...Carl Caiss Jena........ Samsung , Kodak Schneidera.itd.). Poprostu firmy optyka tych firm jest na bardzo wysokim poziomie. Wracajac do w/w aparatu obiektyw jest bardzo jasny i o niewyobrazalnym Zoomie...wspomaganym przez stabilizator optyczny...wiec fotki sa bardzo ostre nawet przy najbardziej dlugiej ogniskowej. Mialem juz w reku Olympusy..bardzo dobre aparaciki lecz Panasonic potrafi ciut wiecej...a moze tylko mi sie tak wydaja. ... :) I jeszcze jedno Leica robi sprzet Geodezyjny wysokiej klasy co moze swiadczyc o klasie optyki(pisze o tym bo jestem geodeta)

Syn niedawno kupił właśnie FZ 20 i jest bardzo zadowolony, tym bardziej że cena zdecydowanie poniżej 2tys.zł +gwarancja 12 m-cy!Bardzo dobry zoom i 2 systemy stabilzacji obrazu.Zdjęcia "z ręki" wychodzą naprawdę bardzo dobre i wystarczająco ostre, co w warunkach turystycznych na pewno ma swoje niewątpliwe zalety.Z tego, co akurat ja zaobserwowałem, to robi też świetne zdjęcia w pomieszczeniach w zupełnej ciemności przy standardowej lampie.
Zastanwialiśmy się również nad Olympusami z serii C-7**, bo chodziło nam właśnie o dobry zoom, ale były one wtedy właśnie w cenie takiej, za jaką teraz można kupić FZ 20.
Teraz C-760 można kupić za 1tys.zł, a C-770 za 1,4tys.
Skubi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skubi » 15.05.2005 10:10

Aha!Ostatnio reklamuje się dość mocno aparaty Panasonic, które sprzedawane są pod handlową nazwą LUMIX.I tak do końca trudno powiedzieć, co to jest:Panasonic, Leica czy Lumix :) .Mimo tego aparat FZ 20 jest na pewno ciekwą propozycją.
Diego M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 15.05.2005 22:00

Jeszce raz o aparacie HP M 407 .Pani w sklepie powiedziała mi ,że aparat ten ma plastikową soczewkę i chociaż ma 4,1megapiksela to nadaję się
tylko do zdjęć komunijnych.

Czy miała rację

Skubi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skubi » 16.05.2005 15:37

Diego M napisał(a):Jaką dokupić kartę pamieci do niego 256 czy 512 MB
Przy okazji ile mniej więcej zdjęć zrobię dzięki karcie 256MB

Przy rozdzielczości przykładowo 1280x960 stosując format JPG na karcie 256MB można w zależności od wybranej jakości zdjęć zrobić od ok. 390 do 700, przy karcie 512MB można wykonać od 700 do 1400 fotek.
Diego M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 16.05.2005 17:55

Dzieki Skubi za info a może jeszcze wypowiesz się na temat tego aparatu o którym pisałem :lol: :lol:

Skubi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skubi » 16.05.2005 18:54

Diego M napisał(a):Dzieki Skubi za info a może jeszcze wypowiesz się na temat tego aparatu o którym pisałem :lol: :lol:

Korzystam tu raczej z doświadczeń i opinii mojego syna, ale myślę, że skoro HP Photosmart M407 ma być na pierwszy raz, to chyba to nie jest wcale najgorsza opcja.To całkiem zgrabny typowy kompakt.Proponuję jednak dobrze przejrzeć różne sklepy lub portale i zobaczyć, co się dzieje z cenami aparatów, które ewentualnie zamierzasz kupić.Na początku po wprowadzeniu na rynek cena zwykle jest wysoka, ale już po kilku miesiącach producenci i sprzedawcy zaczynają poważnie je obniżać, bo przecież trzeba wprowadzać nowe modele.Tylko my wtedy możemy mieć dylemat, czy kupić "stary" wybrany model, czy może jednak ulepszony nowy, ale niestety już bez bonifikaty cenowej... :( Ale to raczej nie jest zbyt drogi aparat (oczywiście , zależy jak dla kogo...), więc dużo się takim sposobem nie "utarguje".
Pzdr
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 01.06.2005 09:11

No tak.... jakis czas temu Canona G5 zastąpiłem lustrzanką cyfrową Cannon-em EOS 350D..... i juz nie chciałbym wrócić do kompakta :-)

Pozdr
Poprzednia strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Aparaty cyfrowe... - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone