napisał(a) Skubi » 15.05.2005 10:01
mab napisał(a):Posiadam aparat FZ10... Jest to poprzednik FZ20. Jak kazda firma typowo elektroniczna Panasonic do swoich modelow uzywa optyki firm specjalizujacych sie w tym a wiec znanej firmy Leica. (Sony...Carl Caiss Jena........ Samsung , Kodak Schneidera.itd.). Poprostu firmy optyka tych firm jest na bardzo wysokim poziomie. Wracajac do w/w aparatu obiektyw jest bardzo jasny i o niewyobrazalnym Zoomie...wspomaganym przez stabilizator optyczny...wiec fotki sa bardzo ostre nawet przy najbardziej dlugiej ogniskowej. Mialem juz w reku Olympusy..bardzo dobre aparaciki lecz Panasonic potrafi ciut wiecej...a moze tylko mi sie tak wydaja. ...
I jeszcze jedno Leica robi sprzet Geodezyjny wysokiej klasy co moze swiadczyc o klasie optyki(pisze o tym bo jestem geodeta)
Syn niedawno kupił właśnie FZ 20 i jest bardzo zadowolony, tym bardziej że cena zdecydowanie poniżej 2tys.zł +gwarancja 12 m-cy!Bardzo dobry zoom i 2 systemy stabilzacji obrazu.Zdjęcia "z ręki" wychodzą naprawdę bardzo dobre i wystarczająco ostre, co w warunkach turystycznych na pewno ma swoje niewątpliwe zalety.Z tego, co akurat ja zaobserwowałem, to robi też świetne zdjęcia w pomieszczeniach w zupełnej ciemności przy standardowej lampie.
Zastanwialiśmy się również nad Olympusami z serii C-7**, bo chodziło nam właśnie o dobry zoom, ale były one wtedy właśnie w cenie takiej, za jaką teraz można kupić FZ 20.
Teraz C-760 można kupić za 1tys.zł, a C-770 za 1,4tys.