Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Aparaty cyfrowe...

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 26.09.2004 13:15

JoeF napisał(a):Wreszcie ja mogę się pochwalić. Od dzisiaj mam moją pierwszą "cyfrówkę". Jest to używany DX6490 kupiony od znajomego

Witaj w klubie posiadaczy DX6490. Ja go mam od pół roku! Poświęciłem mu nawet stronę internetową http://dx6490.prv.pl która (tu się chwalę) cieszy się sporym powodzeniem. Jakby Cię to interesowało, to znajdziesz tam linki do dwóch albumów fotek, które wykonałem tym aparatem.

PozdraV
J.
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 26.09.2004 13:37

Jacunio napisał(a):Witaj w klubie posiadaczy DX6490. Ja go mam od pół roku! Poświęciłem mu nawet stronę internetową http://dx6490.prv.pl która (tu się chwalę) cieszy się sporym powodzeniem. Jakby Cię to interesowało, to znajdziesz tam linki do dwóch albumów fotek, które wykonałem tym aparatem.

Dzięki, już to przejrzałem pobieżnie. Jak dla mnie, to rewelacja ! Dodaję ją do ulubionych...
I znowu praca musi poczekać bo zabieram się, za dokładne wczytywanie...
Jeszcze dodam dla tych co się wahają :) ja mój aparat kupiłem używany od znajomego za 1400zł (jeszcze będę spłacał 5 rat po 200zł) a jego pierwotna data zakupu była z dnia 28.05.2004 Kupowanie na Allegro używanego to byłoby ryzyko, ale pojawiają się tam już oferty nowych z garancją za około 1500zł, jeżeli ktoś ma blisko i może obejrzeć aparat przed wpłatą pieniędzy to można zaryzykować... Cena w sklepie nadal przekracza 1900zł. A na Allegro następca 5 megapikseli kosztuje już około 1900zł...

Pozdrawiam Józek
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 26.09.2004 16:15

volumen napisał(a):Kolejne zakupy to: zapasowy akumulator i proponuję filtr polaryzacyjny (będziesz miał wspaniałe, niebieskie niebo, przeźroczystą wodę - filtr ten eliminuje odbicia).

Ja oczywiście muszę wszystko zaplanować :)
Czy jeżeli kupię adapter do mojego DX6490, to powinien być fabryczny na 55mm (około 79zł), bo np. na Allegro widziałem na rozmiar 52mm (za 59zł) http://www.allegro.pl/show_item.php?item=31318026 a od tego zależą dalsze wymiary filtrów (i ewentualnie w dalekiej przyszłości nakładki szerokokątnej).
Oryginalne filtry od przedstawiciela Kodaka są bardzo drogie: 279zł polaryzacyjny i 99zł UV natomiast na Allegro chyba przeciętnej firmy Hama polaryzacyjny kosztuje 74zł ale najtańsze już tylko 40zł, natomiast filtry UV zwykle poniżej 30zł.
Gdzie zaopatrywaliście się w takie "drobiazgi" i czy używacie również filtrów UV lub np. szarego zaciemniającego ?

Pozdrawiam
Józek
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 26.09.2004 18:40

Piotr Lutynski napisał(a):To moze stworzymy slownik pojec dotyczacych fotografii cyfrowej - co myslisz o tym Volumen ???????

Piotr

Świetny pomysł. naprawdę szkodaby było, aby człowiek się zraził. Stracilibyśmy kolejnego zakręconego cyfromaniaka :)
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 26.09.2004 18:50

JoeF napisał(a):
volumen napisał(a):Kolejne zakupy to: zapasowy akumulator i proponuję filtr polaryzacyjny (będziesz miał wspaniałe, niebieskie niebo, przeźroczystą wodę - filtr ten eliminuje odbicia).

Ja oczywiście muszę wszystko zaplanować :)
Czy jeżeli kupię adapter do mojego DX6490, to powinien być fabryczny na 55mm (około 79zł), bo np. na Allegro widziałem na rozmiar 52mm (za 59zł) http://www.allegro.pl/show_item.php?item=31318026 a od tego zależą dalsze wymiary filtrów (i ewentualnie w dalekiej przyszłości nakładki szerokokątnej).
Oryginalne filtry od przedstawiciela Kodaka są bardzo drogie: 279zł polaryzacyjny i 99zł UV natomiast na Allegro chyba przeciętnej firmy Hama polaryzacyjny kosztuje 74zł ale najtańsze już tylko 40zł, natomiast filtry UV zwykle poniżej 30zł.
Gdzie zaopatrywaliście się w takie "drobiazgi" i czy używacie również filtrów UV lub np. szarego zaciemniającego ?

Pozdrawiam
Józek

Jeżeli chodzi o akcesoria typu adapter to lepiej kupić oryginał Kodaka. Różnica nie jest wielka. Co do filtrów: tu zdania sa mocno podzielone. Tanie filtry: Hama, Matin, King przez wielu uważane sa za drugą ligę, niewartą uwagi. Ci polecają Hoya, Marumi, B+W, Hakuba. Są jeszcze filtry Practica: rozsądna cena i... no właśnie. Produkowane są w fabryce B+W skąd również wychodza filtry sygnowane przez Kodaka jako oryginały. Z tego, co szytałem na grupach filtry B+W, Practica i Kodak to to praktycznie to samo. Zaletą jest to, iż powstają one poprzez cięcie na plastry szklanego walca, co gwarantuje większą jakość.
Druga grupa użytkowników filtrów twierdzi, że do taniego aparatu (czyli gdzies tak w okolicach tysiąca paru złotych) nie warto zbyt szaleć z filtrami.
Jedno jest pewne: każdy z wymienionych filtrów na swoich zwolenników. Tak więc przy zakupie kieruj się tym, aby filtr mial dużo powłok (najlepsze mają ich nawet 16). Na początek wystarczy polar i UV. UV jest częściej stosowany jako ochrona dla drogiego szkła obiektywu.
Musisz też pamiętać, że każdy filtr jednak ściemnia, więc przy ręcznych ustawieniach musisz to skorygować.
Uff, rozpisałem się. Reszta.. za 2 tygodnie ;-)
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 26.09.2004 19:08

volumen napisał(a):Tanie filtry: Hama, Matin, King przez wielu uważane sa za drugą ligę, niewartą uwagi. Ci polecają Hoya, Marumi, B+W, Hakuba. Są jeszcze filtry Practica: rozsądna cena i... no właśnie. Produkowane są w fabryce B+W skąd również wychodza filtry sygnowane przez Kodaka jako oryginały. Z tego, co szytałem na grupach filtry B+W, Practica i Kodak to to praktycznie to samo. Zaletą jest to, iż powstają one poprzez cięcie na plastry szklanego walca, co gwarantuje większą jakość.
Druga grupa użytkowników filtrów twierdzi, że do taniego aparatu (czyli gdzies tak w okolicach tysiąca paru złotych) nie warto zbyt szaleć z filtrami.
Jedno jest pewne: każdy z wymienionych filtrów na swoich zwolenników. Tak więc przy zakupie kieruj się tym, aby filtr mial dużo powłok (najlepsze mają ich nawet 16). Na początek wystarczy polar i UV. UV jest częściej stosowany jako ochrona dla drogiego szkła obiektywu.
Musisz też pamiętać, że każdy filtr jednak ściemnia, więc przy ręcznych ustawieniach musisz to skorygować.

Dziękuję. Wklejam sobie Twoje uwagi do notatek, żeby w przyszłości już tego nie szukać. Myślę, że do wiosny coś wybiorę, jak znam siebie to zapewne dokonam zakupu trochę później ale będzie to coś około "średniej półki". Już teraz czytając coś o filtrach będę miał w pamięci Twoją wypowiedź...

Pozdrawiam
Józek
grouby
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grouby » 26.09.2004 19:12

co to jest B+W ? filtry czy fabryka?
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 26.09.2004 19:29

grouby napisał(a):co to jest B+W ? filtry czy fabryka?

To firma...
"zatrudniłem" Google i wyszło mi, że na prawdę są potentatem.
Na przykład tutaj można znaleźć mnóstow ciekawych informacji o filtrach z przykładami zastosowania i uwidocznieniem efektów:
http://www.olbrycht.pl/b%2Bw/filtry_opis.htm
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 26.09.2004 19:30

To nazwa fabryki a zarazem filtrów. W tej samej fabryce produkowane sa kodakowskie filtry Schneider-Kreuznach i wspomniana Practica.

Uwaga do Józka.
Polara polecam zakupić jeszcze przed sezonem zimowym. W zimie bywa słońce równie ostre jak w lecie, warto miec coś takiego.
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 26.09.2004 19:31

JoeF napisał(a):

To firma...
"zatrudniłem" Google i wyszło mi, że na prawdę są potentatem.
Na przykład tutaj można znaleźć mnóstow ciekawych informacji o filtrach z przykładami zastosowania i uwidocznieniem efektów:
http://www.olbrycht.pl/b%2Bw/filtry_opis.htm

Polecam tez stonkę http://www.raysfoto.pl/
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 26.09.2004 19:40

volumen napisał(a):Uwaga do Józka.
Polara polecam zakupić jeszcze przed sezonem zimowym. W zimie bywa słońce równie ostre jak w lecie, warto miec coś takiego.
.....
.....
Polecam tez stonkę http://www.raysfoto.pl/

To bardzo ważna uwaga, na pewno się dostosuję :)
A kolejna stronka powędrowała do "ulubionych" i z tego wynika, że katalog "foto" mieści już ilościowo prawie połowę linków dotyczących "Cro"
Chyba sobie założę "wyspę skarbów" :wink:

jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
Józek
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 26.09.2004 19:55

Piotr Lutynski napisał(a):To moze stworzymy slownik pojec dotyczacych fotografii cyfrowej

Na początek można powklejać trochę linków z gotowymi, prostymi poradnikami, a rzeczy bardziej zaawansowanych to chyba lepiej poszukać na innych forach tematycznych...
Tutaj można znaleźć 20 prostych lekcji dotyczących fotografi cyfrowej:
http://www.agfa.imagecenter.pl/
(trzeba kliknąć u góry strony "Kursy fotograficzne", a potem w środku cały kurs, oczywiście trzeba wiedzieć, przez kogo strona jest sponsorowana, więc wiadomo co będzie "the best" :wink:

Pozdrawiam
Józek
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 26.09.2004 20:12

To i ja dorzuce coś ze swojego archiwum.
http://www.horazy.republika.pl/
Leo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leo » 30.09.2004 19:00

Ale jaja ... jestem na forum już od jakiegoś czasu a przegapiłem taki temat .... jak to się stało ??? Fakt praca, praca,praca...... itd. i czasu nie ma by dokładniej poszperać po forum.
No ale do rzeczy ..... przy zakupie pierwszej cyfrówki miałem dylemat co wybrać tzn. jaka marka? Szperałem w necie, zaciągałem języka tu i ówdzie i pozostało CANON albo NIKON - jak szaleć to szaleć. Stanęło na Canonie i modelu:

PowerShot S45 - mały kompakcik 4 Mpix "the best", pełen manual - i o to mi chodzi (95% zdięć robię na ustawieniach ręcznych)
Następny był również Canon:

PowerShot G5 (Piotr Lutyński - też ma to cacko, Bruno - również od niedawna - dostał w spadku ode mnie :wink: ) - to już nie kompakcik (do kieszeni nie da się schować :wink: ) 5 Mpix, bardzo jasne szkło (obiektyw) 2.0 , obracany wyświetlacz (bardzo pożyteczna funkcja), bardzo ładnie ostrzy, 4x zoom optyczny (cyfrowy to tylko marketing nic innego), i cała masa innych plusów a z minusów to trochę wolny focus w kiepskim oświetleniu, przy ISO 400 szumy nie do zaakceptowania.

a od niedawna też Canon ale to już inna bajka - lustrzanka cyfrowa 300D
ach.... co tu pisać mam od niedawna więc testuję ale JEST REWELACYJNY po prostu bomba rzeczywiście inna epoka. Przy ISO 1600 poziom szumów do zaakceptowania, bardzo szybki, zdięcia rewelka, głębia ostrości "the best",obiektyw kitowy dość dobry wbrew opiniom w necie, zrobiłem ok. 3500 zdięć i żadnych czerwonych oczu, cha..... i co najważniejsze wgrałem nowy firmware - tzn. zhakowany oryginalny Canona do 300D przez rosjanina ( by Wasia) i przybyło mu trochę w sofcie więc mam prawie 10D (model wyższy) i w kieszeni jakieś 3 tyś. (przy wgrywaniu trochę się spociłem :) )
Mógłbym pisać i pisać ale czas nagli (na razie mam internet tyko w pracy) więc jeżeli są jakieś pytania to służe pomocą .
I tak oto pozostaję wierny marce CANON co nie znaczy oczywiście iż inne nie są warte uwagi a tym bardziej zakupu.
Pozdr
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 30.09.2004 19:36

Leo napisał(a):Ale jaja ... jestem na forum już od jakiegoś czasu a przegapiłem taki temat .... jak to się stało ??? Fakt praca, praca,praca...... itd. i czasu nie ma by dokładniej poszperać po forum.
No ale do rzeczy ..... przy zakupie pierwszej cyfrówki miałem dylemat co wybrać tzn. jaka marka? Szperałem w necie, zaciągałem języka tu i ówdzie i pozostało CANON albo NIKON - jak szaleć to szaleć. Stanęło na Canonie i modelu:

PowerShot S45 - mały kompakcik 4 Mpix "the best", pełen manual - i o to mi chodzi (95% zdięć robię na ustawieniach ręcznych)
Następny był również Canon:

PowerShot G5 (Piotr Lutyński - też ma to cacko, Bruno - również od niedawna - dostał w spadku ode mnie :wink: ) - to już nie kompakcik (do kieszeni nie da się schować :wink: ) 5 Mpix, bardzo jasne szkło (obiektyw) 2.0 , obracany wyświetlacz (bardzo pożyteczna funkcja), bardzo ładnie ostrzy, 4x zoom optyczny (cyfrowy to tylko marketing nic innego), i cała masa innych plusów a z minusów to trochę wolny focus w kiepskim oświetleniu, przy ISO 400 szumy nie do zaakceptowania.

a od niedawna też Canon ale to już inna bajka - lustrzanka cyfrowa 300D
ach.... co tu pisać mam od niedawna więc testuję ale JEST REWELACYJNY po prostu bomba rzeczywiście inna epoka. Przy ISO 1600 poziom szumów do zaakceptowania, bardzo szybki, zdięcia rewelka, głębia ostrości "the best",obiektyw kitowy dość dobry wbrew opiniom w necie, zrobiłem ok. 3500 zdięć i żadnych czerwonych oczu, cha..... i co najważniejsze wgrałem nowy firmware - tzn. zhakowany oryginalny Canona do 300D przez rosjanina ( by Wasia) i przybyło mu trochę w sofcie więc mam prawie 10D (model wyższy) i w kieszeni jakieś 3 tyś. (przy wgrywaniu trochę się spociłem :) )
Mógłbym pisać i pisać ale czas nagli (na razie mam internet tyko w pracy) więc jeżeli są jakieś pytania to służe pomocą .
I tak oto pozostaję wierny marce CANON co nie znaczy oczywiście iż inne nie są warte uwagi a tym bardziej zakupu.
Pozdr

A jakie masz szklo do 300D .. bo w swoim czasi bylo glosno z problemi z ostroscia w nim- i ludzie podzielili sie na 2 zwalczajace sie obozy... :-)

Piotr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Aparaty cyfrowe... - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone