napisał(a) JoeF » 26.09.2004 11:49
hajnel napisał(a):Rozmawiacie w badzo hermetycznym języku.Kogo to zachęci do kupienia aparatu lub robienia zadjęć aparatem cyfrowym na cro.pl?
W hermetycznym języku to rozmawia się na ten temat na innych forach...
Jeszcze parę miesięcy temu byłem zupełnym laikiem, jeżeli chodzi o fortografię cyfrową. Ale jak już pisałem wcześniej, gdy coś mnie zaczyna interesować, drążę temat nawet do drobnych szczegółów.
Oczywiście fanem robienia ciekawych zdjęć jestem już od szkoły podstawowej (aparat Smiena od około 1978). Na pewno parę osób tutaj pamięta własnoręczne wywoływanie zdjęć czarno-białych w łazience przerobionej na ciemnię. I muszę przyznać, że właśnie od pierwszego wyjazdu do Chorwacji, zaczął mnie denerwować mój Zenit 12XP, który przy swoim minimalnym czasie naświetlania 1/500 sekundy i światłoczułości filmu ISO200 po prostu nie robił ładnych zdjęć, bo często były lekko prześwietlone, a nie opłacało się już w niego inwestować (np. filtry przyciemniające) bo podstawową wadą fotografii analogowej jest to, że zdjęcia otrzymujemy po skończeniu całego filmu. Więc np. po ostatnim wyjeździe wywołałem dwa filmy a trzeci w aparacie czeka już dwa miesiące aż zrobię ostatnie 10 zdjęć.
Długo zwlekałem z zakupem cyfrówki, bo były bardzo drogie. Pamiętam, że kolega kupował około 1998 roku swój pierwszy aparat za około 4tys. zł a nie wiem, czy miał on nawet 2MP. Ja widząc różnicę pomiędzy klasycznymi zdjęciami robionymi Zenitem, a byle jakim analogowym kompaktem czekałem aż będzie mnie stać na aparat z przyzwoitym obiektywem.
Co do pojęć technicznych, to można ich nie rozumieć i robić zwykłe zdjęcia polegając na ustawieniach automatycznych aparatu, albo wiedzieć co to znaczy głębia ostrości, jakie znaczenie ma kierunek padającego światła itp. i robiąc czasem nietypowe zdjęcia "bawić się" dokumentowaniem swoich wspomnień...
Tak jak na temat Cro można wyczytać tutaj mnóstwo, również można znaleźć coś na temat fotografii. Myślę, że w 90% moje konkretne rozmyślania o zakupie cyfrówki zaczęły się od tego wątku
czyli w sumie jestem za to wdzięczny Cromaniakom...
Pozdrawiam Józek