Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Aparaty cyfrowe...

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sokool
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sokool » 23.03.2004 11:42

Jarekk napisał(a):1. matryca zdecydowanie powyżej 2MP, czy więcej tym lepiej- to kryterium jest najważniejsze.

Tu się z Tobą nie zgadzam. Bowiem nawet 5MP matryca nic nie pomoże jeżeli aparat będzie posiadał słabej jakości obiektyw. Dlatego też najważniejszym kryterium powinna być optyka. Matryca 3MP powinna bez problemu wystarczyć, chyba że zamierzamy robić odbitki w dużym formacie.
eisman
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) eisman » 23.03.2004 13:03

Polecam Canona A70 3,2Mpix na allegro nowy najtaniej za 1230zł, osobiscie zastanawiałem sie nad RICOH Caplio G4 wide 3,2Mpix moze jesli chodzi o cyfrówki to mniej znana firma, ale to naprawde ciekawy aparacik robi zdjęcia w ciągu 0,14s a to chyba najlepszy czas z oferowanych aparatów tej klasy i można nim robic zdjecia macro juz od 1cm (canon 5cm), inne parametry porównywalne z aparatami tej klasy droższymi o 200-300zł
pozdr.
Piotr
eisman
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) eisman » 23.03.2004 13:03

Polecam Canona A70 3,2Mpix na allegro nowy najtaniej za 1230zł, osobiscie zastanawiałem sie nad RICOH Caplio G4 wide 3,2Mpix na allegro około 1000zł, moze jesli chodzi o cyfrówki to mniej znana firma, ale to naprawde ciekawy aparacik robi zdjęcia w ciągu 0,14s a to chyba najlepszy czas z oferowanych aparatów tej klasy i można nim robic zdjecia macro juz od 1cm (canon 5cm), inne parametry porównywalne z aparatami tej klasy droższymi o 200-300zł
pozdr.
Piotr
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 23.03.2004 13:54

Ja kupilem w Pazdzierniku Canona G5 ... ale to inna polka cenowa...

Piotr
Ostatnio edytowano 24.03.2004 14:37 przez Piotr Lutynski, łącznie edytowano 1 raz
Jarekk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarekk » 23.03.2004 14:40

Myślę,że obaj (sokool) kręcimy się wokół tej "samej lampy".
Tak naprawdę to czy optyka, czy matryca ma być na pierwszej pozycji to sprawa względna. Przecież przy dobrej optyce z aparatem poniżej 2MP oczywiście zrobisz poprawne zdjęcie, ale gorzej będzie z jego prezentacją na papierze o formacie 10x15 cm i powyżej . Sam się o tym kiedyś przekonałem. Czyż moja pozycja nr 2 to nie jest właśnie sygnalizacja problemu optyki?
Pamiętajmy cały czas w jakim przedziale cenowym się poruszamy, pola manewru wcale nie na tak dużo.
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 23.03.2004 14:54

Jarekk napisał(a):Myślę,że obaj (sokool) kręcimy się wokół tej "samej lampy".
Tak naprawdę to czy optyka, czy matryca ma być na pierwszej pozycji to sprawa względna. Przecież przy dobrej optyce z aparatem poniżej 2MP oczywiście zrobisz poprawne zdjęcie, ale gorzej będzie z jego prezentacją na papierze o formacie 10x15 cm i powyżej . Sam się o tym kiedyś przekonałem. Czyż moja pozycja nr 2 to nie jest właśnie sygnalizacja problemu optyki?
Pamiętajmy cały czas w jakim przedziale cenowym się poruszamy, pola manewru wcale nie na tak dużo.

Jasna, jasne... 3PMX to wystarczy i wsrod nich trzeba szukac najlepszego bo za te pieniadze jesli nawet kupi sie wiecej niz 3Mpx to optyka moze juz nie wytrzymywac.... cos za cos....
Warto wejsc tez na strony podawane przeze mnie wczesniej i pczytac ocene i sciagnac sample.
3Mpx wystarczy do odbitek 13x18, 15x20 a nawet troche wieksze.

Piotr
Wezyr
Globtroter
Aparaty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wezyr » 28.03.2004 21:02

w najnowszym numerze CHIPA czy jakoś tak :D jest test cyfrówek dostępnych na rynku w cenie do 1100zł jęsli jeszcze nie kupiłes aparatu to warto popatrzyć. :lol:
ches
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ches » 28.03.2004 21:09

wejdż na dve.pl wyświetla sie u góry.Warto.
Piotr Lutynski
Cromaniak
Re: Aparaty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 28.03.2004 21:43

Wezyr napisał(a):w najnowszym numerze CHIPA czy jakoś tak :D jest test cyfrówek dostępnych na rynku w cenie do 1100zł jęsli jeszcze nie kupiłes aparatu to warto popatrzyć. :lol:

Te testy z Chipa czy innych czasopism komuterowych mozna sobie wsadzic... no gdzies... nie maja elementarnej wiedzy o fotografii a ich wiarygodnosc jest dosc problematyczna. Mozna je poczytac aby sie zorientowac jedynie w spektrum modeli dostepnych w danym przedziale cenowym.
Radze zorientowac sie w tym jakie modele, jakich firm znajduja sie w akceptowalnym przedziale cenowym, mozna ta liste powiekszyc o modele drozsze o 20%-30% a wiec do 1200-1300PLN (aby miec skale porowanwcza) a nastepnie polecam wejsc na internetowe strony z ktorych korzysta wielu amatorow fotografii cyfrowej na swiecie (a sa wlasciwie dwie takie najpopularniejsze strony: http://www.dpreview.com/ oraz http://www.steves-digicams.com/hardware_reviews.html ) i przeczytac testy - mozna tez sciagnac sample (przykladowe zdjecia). Nie polecam w kazdym badz razie tych testow z Chipa, Pani domu czy innych tego typu gazetach.

Piotr

PS: W jednym z pierwszych postow tego watku opisalem kilka waznych zagadnien przy czytaniu testow.
ches
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ches » 28.03.2004 21:46

co myślisz o aparatach z dve.p?
Wezyr
Globtroter
re

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wezyr » 28.03.2004 21:49

panie Piotrze przeczytaj pan pierw i później sie wypowiadaj
ches
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ches » 28.03.2004 21:53

przecież Piotr przeczytał i sie wypowiedział ,a co ty myslisz o aparatach z dve.pl Wezyrze?
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 29.03.2004 09:09

ches napisał(a):przecież Piotr przeczytał i sie wypowiedział ,a co ty myslisz o aparatach z dve.pl Wezyrze?

Tega akurat nie czytalem.... ale wystarczy wejsc na grupe http://groups.google.pl/groups?hl=pl&lr ... to.cyfrowa by dowiedziec sie jak testy wykonywane w prasie komputerowej sa oceniane w srodowisku osob zajmujacych sie fotografia cyfrowa (nawet profesjonalnie).
Co do dve.pl to coz mozna powiedziec... to jest sklep internetowy z aparatami a sprzet maja rozny i ten najtanszy i ten troche drozszy i drogi.... wiadomo ze najjtanszy aparat nie bedzie pozbawiony wad... ale wsrod tych najtanszych sa troche lepsze i troche gorsze... bywa tak ze jeden ma taka wade a drugi inna.... i to konsument musi podjac decyzje, ktory wybierze.... Sorry ze moja wypowiedz jest taka ogolnikowa ale jedynie tak da sie odpowiedziec na tak zadane pytanie.

Pozdrawiam: Piotr
dg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dg » 29.03.2004 11:50

Cześć wszystkim,
mam kilka pytań do Was. Mogą dla niektórych okazać się śmieszne, banalne ale każdy kiedyś coś zaczynał.
1. Czy do aparatu cyfrowego wkłada się też taki zwykły film do zdjęć?
2. Czy każdym aparatem można robić krótkie filmy (mpeg)?
3. Jeżeli już kupię aparat to czy zdjęcia ściąga się na PC przez jakieś specjalne oprogramowanie + ew. kabel czy za to trzeba dopłacić przy zakupie?
4. Jeżeli zrobię już zdjęcia na kartę pamięci aparatu to czy można je "wywołać" :D na papier i ile to kosztuje?
5. Co byście wybrali Olympus CAMEDA C-4000 czy Sony Cyber-shot DSC-P52?

dzieki z góry
Pozdrawiam

zielony na maxa DG
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 29.03.2004 12:13

dg napisał(a):Cześć wszystkim,
mam kilka pytań do Was. Mogą dla niektórych okazać się śmieszne, banalne ale każdy kiedyś coś zaczynał.
1. Czy do aparatu cyfrowego wkłada się też taki zwykły film do zdjęć?
2. Czy każdym aparatem można robić krótkie filmy (mpeg)?
3. Jeżeli już kupię aparat to czy zdjęcia ściąga się na PC przez jakieś specjalne oprogramowanie + ew. kabel czy za to trzeba dopłacić przy zakupie?
4. Jeżeli zrobię już zdjęcia na kartę pamięci aparatu to czy można je "wywołać" :D na papier i ile to kosztuje?
5. Co byście wybrali Olympus CAMEDA C-4000 czy Sony Cyber-shot DSC-P52?

dzieki z góry
Pozdrawiam

zielony na maxa DG

1. Nie(wklada sie tylko karte pamieci)

2. W wiekszosci tak (sa jednak wyjatki np cyfrowe lustrzanki tego nie robia) - ale wiekszosc aparatow ma ograniczenie dlugosci takiego filmu np do 1, 2, 3 minut... choc jest chyba kilka modeli, ktore robia do pojemnosci karty- ale takie filmy to tylko 15 klatek wiec obraz jest raczej drgajacy (przy szybkim przemieszczaniu sie obrazu). Poza tym nie wszystkie robia w MPEG (sa tez inne formaty kompresji ograniczone np do Quick Tima)

3. Oprogramowanie musi byc z aparatem (albo cale oprogramowanie ew. sterowniki USB ale najczesciej sa tez proste programy do edycji zdjec)

4. Oczywiscie ze mozna..... a ceny sa rozne .. kiedys krzyczeki duzo... ale teraz te odbitki kosztuje mniej wiecej tyle co stadardowe na dobrym papierze. Ja np place za odbitki 1,26PLN (ze znizka na karte stalego klienta) choc sa zaklady ze kosztuje to ok. 1PLN a i slyszalem ze w polsce sa Laby w ktorych robia to za ok 80 GR.

5. Na to pytanie moge odpowiedziec po przejrzeniu strony z testami (w tej chwili jestem troche zajety w pracy) ... choc z tego co pamietam to ten Sony ma tylko ustawienia Auto natomiast Olympus ma z cala pewnoscia pelen Manual - wiec odpowiadajac na szybko z punktu widzenia osoby, ktora ma pewne zaawansowane wymagania powiedzialbym Olympus - choc gdzies ogladalem sample z niego to mial dosc duzą Aberacje Chromatyczna (niebieskie smugi pomieczy czyms jasny a ciemnym np liscie na tle drzew)

Piotr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Aparaty cyfrowe... - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone