napisał(a) Piotr Lutynski » 29.03.2004 12:13
dg napisał(a):Cześć wszystkim,
mam kilka pytań do Was. Mogą dla niektórych okazać się śmieszne, banalne ale każdy kiedyś coś zaczynał.
1. Czy do aparatu cyfrowego wkłada się też taki zwykły film do zdjęć?
2. Czy każdym aparatem można robić krótkie filmy (mpeg)?
3. Jeżeli już kupię aparat to czy zdjęcia ściąga się na PC przez jakieś specjalne oprogramowanie + ew. kabel czy za to trzeba dopłacić przy zakupie?
4. Jeżeli zrobię już zdjęcia na kartę pamięci aparatu to czy można je "wywołać"
na papier i ile to kosztuje?
5. Co byście wybrali Olympus CAMEDA C-4000 czy Sony Cyber-shot DSC-P52?
dzieki z góry
Pozdrawiam
zielony na maxa DG
1. Nie(wklada sie tylko karte pamieci)
2. W wiekszosci tak (sa jednak wyjatki np cyfrowe lustrzanki tego nie robia) - ale wiekszosc aparatow ma ograniczenie dlugosci takiego filmu np do 1, 2, 3 minut... choc jest chyba kilka modeli, ktore robia do pojemnosci karty- ale takie filmy to tylko 15 klatek wiec obraz jest raczej drgajacy (przy szybkim przemieszczaniu sie obrazu). Poza tym nie wszystkie robia w MPEG (sa tez inne formaty kompresji ograniczone np do Quick Tima)
3. Oprogramowanie musi byc z aparatem (albo cale oprogramowanie ew. sterowniki USB ale najczesciej sa tez proste programy do edycji zdjec)
4. Oczywiscie ze mozna..... a ceny sa rozne .. kiedys krzyczeki duzo... ale teraz te odbitki kosztuje mniej wiecej tyle co stadardowe na dobrym papierze. Ja np place za odbitki 1,26PLN (ze znizka na karte stalego klienta) choc sa zaklady ze kosztuje to ok. 1PLN a i slyszalem ze w polsce sa Laby w ktorych robia to za ok 80 GR.
5. Na to pytanie moge odpowiedziec po przejrzeniu strony z testami (w tej chwili jestem troche zajety w pracy) ... choc z tego co pamietam to ten Sony ma tylko ustawienia Auto natomiast Olympus ma z cala pewnoscia pelen Manual - wiec odpowiadajac na szybko z punktu widzenia osoby, ktora ma pewne zaawansowane wymagania powiedzialbym Olympus - choc gdzies ogladalem sample z niego to mial dosc duzą Aberacje Chromatyczna (niebieskie smugi pomieczy czyms jasny a ciemnym np liscie na tle drzew)
Piotr