Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Aparaty cyfrowe...

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
To///ek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) To///ek » 16.08.2004 08:17

woka napisał(a):
A co powiecie o marce Kodak (cyfra) . Nie znalazłem na forum, nikt nie ma , czy to gorsza klasa ?

KOdak nie ma najgorszych opinii. Przez jakis czas (promocja w Makro) zastanawialem sie nad Kodakiem LS 633, ale nie miale sie kiedy tam wybrac.
W koncu przez przypadek kupilem Sony DSC-P8 i jestem zadowolony.
Spelnia moje minimum (zoom optyczny 3x i 3.1 Mpix) jest przyjemny w uzytkowaniu i ma troche ustawien manualnych, ktorych niestety nie potrafie wykorzystywac.
Jak pisala A to ja, nad zdjeciem robionym analogiem dlugo sie trzeba zastanowic i jest to zarowno wada jak i zaleta - czasami ta jedyna chwila zdazy umknac. W przypadku cyfry, tak jak napisal Volumen mozesz to zweryfikowac zarowno w aparacie jak i pozniej w komputerze.
Ostatnio przy zamawianiu zdjec przez net dostalem 'gratis' jedna fotke o wymiarach A4 i na prawde nie mozna nic zarzucic jakosci tego zdjecia. Z analogu nigdy nie robilem wiekszych fotek niz 10x15.
Aktualnie standardem zaczyna po malutku byc 5 Mpix a to juz bardzo duzo, tylko te karty pamieci robia sie jakies takie male ;)
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 16.08.2004 08:32

woka napisał(a):Teraz to ja już zgłupiałem jak czytam wypowiedzi na temat wyższosci cyfrówki nad analogiem. Rok temu "wymienilem" sobie aparat. Miałem dylemat co kupić. Po rozmowie ze sprzedawcą ( centrum optyki i fotografii) powiedziano mi że analog ma jakieś 15 mln pixeli ( czy czegos tam) i cyfrówka jeszcze długo mu nie dorówna. Ponoc cos się pokazało z cyfrówki, ponoc ma gdzieś około 13 mln pixceli, ponoc kosztuje na nasze około 20 tys. PLN. Wówczas kupiłem Minolte analog lustrzanka.
A co powiecie o marce Kodak (cyfra) . Nie znalazłem na forum, nikt nie ma , czy to gorsza klasa ?

Prawdę Ci rzekł sprzedawca, choć może nie tak do końca. Bo te 15 mln to też nie osąga zwykły analog, musi też być to maszynka za ładnych parę złotych. No i dlaczego kolejne wielkie firmy ogłaszają zakończenie produkcji analagów? (Nikon i Kodak, a będą następni)
Przy zakupie cyfrówki musisz sobie zadać pytanie: do czego jej potrzebujesz? Do albumów rodzinnych zwykle wystarcza 3,2 mln pixeli. Nawet do odrobinę poważniejszych rzeczy i to wystarczy. W granicach 1000 - 2000 zł kupisz sporo cyfrówek z martycą 3-4 mln, zoom 3x - 10x, pełen automat lub manual. (np. Olympus C740/750/760/765, Canon A75/80/85, Minolta Z1/2/10, czy właśnie Kodak - DX 6490, 7440)
A co do Kodaków - jakoś tak się utarło, że Kodak jest postrzegany jako 2 liga. Są to przede wsztystkim aparaty dla ludzi, ktorzy nie potrzebują zabawy z ustawieniami manualnymi. Wymienione przeze mnie 2 modele mają co prawda manuala, ale np. ostrość i balans bieli jest realizowany automatycznie. To nie zawsze zadowala fotografującego, bo nie zawsze sobie z tym aparaty radzą. Ale Kodaki mają całą r\masę zwolenników. Poczytaj tu: http://www.recenzje.net.pl
Generalnie na każdej grupie dyskusyjnej polecają Canona. Dobre aparaty, choć trochę przereklamowane. Moim zdaniem Olympusy czy Nikony dają lepsze zdjęcia. Na tej stronie możesz sobie pooglądać zdjęcia: http://www.pbase.com/cameras
Pozdrawiam
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 16.08.2004 09:19

[quote="woka"] Po rozmowie ze sprzedawcą ( centrum optyki i fotografii) powiedziano mi że analog ma jakieś 15 mln pixeli ( czy czegos tam) i cyfrówka jeszcze długo mu nie dorówna....quote]

I po co te 15 mln pixeli.... przeciez to ma znaczenie jak sie robi odbitki wielkosci 3x2m..... :D

Piotr

PS: witajcie... ja juz po urlopie... tym razem bylo to Świnoujscie (jak wspominalem)... ale nie bylo zle => pogoda sie udala a woda tez niczego sobie 22-23 stopnie.
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 16.08.2004 09:27

Piotr Lutynski napisał(a):
I po co te 15 mln pixeli.... przeciez to ma znaczenie jak sie robi odbitki wielkosci 3x2m..... :D

Piotr

PS: witajcie... ja juz po urlopie... tym razem bylo to Świnoujscie (jak wspominalem)... ale nie bylo zle => pogoda sie udala a woda tez niczego sobie 22-23 stopnie.

No tak, tylko ile razy robimy w życiu takie powiększenia :D Czy aż tak dużo atrakcyjnych sąsiadek w okolicy? :oops:

Pozdrawiam, gratuluję udanego urlopu
saturn3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) saturn3 » 16.08.2004 09:34

:lol: :lol: :lol:
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 16.08.2004 15:32

volumen napisał(a):
Piotr Lutynski napisał(a):

Piotr

No tak, tylko ile razy robimy w życiu takie powiększenia :D Czy aż tak dużo atrakcyjnych sąsiadek w okolicy? :oops:

Pozdrawiam, gratuluję udanego urlopu

I o to chodzi.... dzieki :D

Piotr
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 16.08.2004 17:12

Teraz już wiem. Dzięki. Na aparatach foto to tak się znam i tak mnie interesują jak .. zesłoroczny snieg. Tak jakoś się stało.
Wniosek- jak kupic to cyfrę co najmniej 3,2 i wyżej. OK. Zapamietam i tak kupię (acha, lepiej nie Kodaka choc niekoniecznie). Dobrze zrozumiałem ?
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 16.08.2004 18:27

woka napisał(a):Teraz już wiem. Dzięki. Na aparatach foto to tak się znam i tak mnie interesują jak .. zesłoroczny snieg. Tak jakoś się stało.
Wniosek- jak kupic to cyfrę co najmniej 3,2 i wyżej. OK. Zapamietam i tak kupię (acha, lepiej nie Kodaka choc niekoniecznie). Dobrze zrozumiałem ?

Nowe modele Kodaka wg mnie sa udane. Np 6490 oferuje 4 mln pixeli, zoom x10, sporo ustawień manualnych (poza balansem bieli i ostrością). A 7440 4 mln pixeli, zoom x4 manual i 16 programów tematycznych.
Jeżeli Kodak to z serii DX (bardziej zaawansowana seria).
Na potrzeby domowe wystarczy 3-4 mln pixeli. Więc Kodaka tak szybko nie przekreślaj, bo może właśnie on spełnia Twoje wymagania.
Jakby co, służę radą.
waldemar
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldemar » 16.08.2004 19:39

Jak chcecie obejrzeć zrobione zdjecia moim Kodakiem DX 6490 to obejrzyjcie je za pomocą linków z moich postów. Volumen widziałem w internecie model DX7590 5 mln-pikseli, sekwencje video oraz mozliwość robienia fotek w jeszcze wyższych rozdielczościach niż DX6490. I jeszcze jedna rzecz jestem Ci dłużny komentarz w www.album.astral.pl (fajne są Twoje fotki oraz Lecha Jewtuszko i Toudee) ale ten błąd naprawię i komentrz napewno wystawię.
Ostatnio edytowano 17.08.2004 08:17 przez waldemar, łącznie edytowano 1 raz
sly29
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sly29 » 16.08.2004 22:25

witam maniaków :) fotografii :) ja uzywam skromnego canona a 70 :) (3,2mpix,3xoptyczny) i uważam , że jak dla amatorów fotografii cyfrowej do domowego użytku jest to aż zadobry sprzęt , ma świetnie rozbudowane opcje ustawień manualnych co pozwala na niezłą zabawe bardziej zaawansowanym użytkowniką

małe próbki :) moich fotek niestety nie chorwacja :( ale nadrobie:) wkrótce :) znajdziecie tu :
http://www.sly29.webpark.pl/
pozdrawiam sławek
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 18.08.2004 11:22

volumen napisał(a):
woka napisał(a):Teraz już wiem. Dzięki. Na aparatach foto to tak się znam i tak mnie interesują jak .. zesłoroczny snieg. Tak jakoś się stało.

Nowe modele Kodaka wg mnie sa udane. Np 6490 oferuje 4 mln pixeli, zoom x10, sporo ustawień manualnych (poza balansem bieli i ostrością). A 7440 4 mln pixeli, zoom x4 manual i 16 programów tematycznych.
Jeżeli Kodak to z serii DX (bardziej zaawansowana seria).
Na potrzeby domowe wystarczy 3-4 mln pixeli. Więc Kodaka tak szybko nie przekreślaj, bo może właśnie on spełnia Twoje wymagania.
Jakby co, służę radą.

trzeba by wejsc na strone http://www.steves-digicams.com i przeczytac test i spojrzec na sample (przykladowe fotki) czy nie ma zbyt dudo aberacji..... w kazdym badz razie polecam ta strone.

Piotr
furzyk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) furzyk » 19.08.2004 13:47

ja od jakis 6 lat uzywam camedii C3000 Zoom (3x), 3,3 mpix (starczy) - polecam ta marke bo spadl mi 2 razy ze schodow, jest poobijany ale caly czas robi piekne zdjecia i nic nie nawalilo. jak przyjade to wrzuce te najladniejsze na swoj serwerek.
mitam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mitam » 21.08.2004 19:44

Jestem początkującym "fotografem" Nosze się z zamiarem zakupu cyfrówki.Wybrałem Canona A 60 lub 75 z kartą 256MB
Co sądzicie o moim wyborze ?
sly29
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sly29 » 21.08.2004 19:50

mitam , jak jużto a75 :) ma 3,2mpix , a60 2,1mpix reszta bardzo zblizona a 75 napewno ma większy display i łatwiejsza obsługa funkcji drukownia z aparatu
pzdr
sławek
mitam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mitam » 21.08.2004 19:55

Dzięki za poradę i mam jeszcze jedno pytanie ile zdjęć wejdzie na kartę 256MB
Czy wystarczy na 10 dniowe wczasy ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Aparaty cyfrowe... - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone