niezawodny napisał(a):Mam zapytanie jak to się robi, tzn jak zgrać film z kamery do formatu VCD.
Witam. Wtrace swoje trzy grosze. A wiec tak jak napisal Bruno najpierw trzeba to przegrac na komputer. Oczywiscie przez Fire Wire. Obecnie kazdy program do obrobki posiada taka mozliwosc. Nie napisze jakiego JA programu uzywam bo znajc "zycie" z innych for (tak to sie odmienia ) wywolam tylko niepotrzebna dyskusje, wiec napisze jakie sa najpopularnijesze. A wiec Adobe Premiere (na stronie www.adobe.com mozna sciagnac 30 dniowego traila), Ulead Studio 7 (tez jest demko), Ulead Movie Maker 3.0 (duzo prostrzy od studio ale w nim zrobisz najatwiejszy authoring (VCD, SVCD, DVD)), Pinnacle Studio 8 (jest juz 9) (w tym pracowalem raz i na tym skonczylem ale to juz zalezy od Ciebie).
Jak juz zrzucisz wszytsko na kompa (uwaga potrzeba duzo wolnego miejsca 1 godina materialu przez Fire Wire czyli format DV zajmie na twardym okolo 13 GB) mozesz to sobie teraz zmontowac (strona tytulowa, napisy, wstawki, wyciecie scen slowem montaz) do tego uzyj dwoch pierwszych programow. Movie Makerem tez to zrobisz ale bedzie Ci bardzo nie wygodnie i ciezko no i nie posiada tylu opcji jak dwa poprzednie. Jak juz zrobisz sobie montaz to teraz trzeba to wyrenderowac czyli jakis tam eksport ja polecam do DV (uwaga na limit 4GB w systemach Fat32) Oczywiscie w Adobe Premiere czy Ulead Studio od razu mozesz sobie stworzyc plytke (authoring) ale ja robie to troche na okolo poniewaz testowalem troche programikow do Authoringu i najwiecej mozliwosci (kilka poziomow pod menu, ruchome tlo, itd) daje Ulead Workshop (tez na stronie jest demko) i jakby jego mlodsza siostra Movie Maker. Wlasnie w tych programach zrobisz sobie plytke taka jaka chcesz, czy to VCD, czy SVCD, czy DVD.
P.S. Nero to chyba ostateczne zlo do wypalania VCD. No chyba ze Nero Expression przynajmniej w wesji 2.0 to wtedy ujdzie w tloku.
Jest oczywsicie masa innych programow to nielinowego montazu filmow zarowno amatorskich jak i profesjonalnych. Przed przystapieniem do pracy pamietaj ze jest to bardzo czasochlonne zwlaszcza rendering no i trzeba miec dobrze zobpytamizowany system operacjyjny (DMA, najnowsze stery i takie tam). Ja tez montuje "wakacyjne" filmy i jestem tylko amatorem w tej dziedzinie ale mimo to gdyby ktos mial jeszcze jakies pytania to chetnie postaram sie pomoc.
P.S. Mam tez fajny sposob na sgrywanie materialu z ANALOGOWYCH kamer od tego zaczynalem) i montowanie wakacyjnych filmikow na kompie wiec w ANALOGACH tez pomoge...
Pozdrawiamn wszytsich...