Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Aparaty cyfrowe...

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kobi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kobi » 07.06.2004 06:57

niezawodny napisał(a):Mam zapytanie jak to się robi, tzn jak zgrać film z kamery do formatu VCD.

Witam. Wtrace swoje trzy grosze. A wiec tak jak napisal Bruno najpierw trzeba to przegrac na komputer. Oczywiscie przez Fire Wire. Obecnie kazdy program do obrobki posiada taka mozliwosc. Nie napisze jakiego JA programu uzywam bo znajc "zycie" z innych for (tak to sie odmienia :-) ) wywolam tylko niepotrzebna dyskusje, wiec napisze jakie sa najpopularnijesze. A wiec Adobe Premiere (na stronie www.adobe.com mozna sciagnac 30 dniowego traila), Ulead Studio 7 (tez jest demko), Ulead Movie Maker 3.0 (duzo prostrzy od studio ale w nim zrobisz najatwiejszy authoring (VCD, SVCD, DVD)), Pinnacle Studio 8 (jest juz 9) (w tym pracowalem raz i na tym skonczylem ale to juz zalezy od Ciebie).
Jak juz zrzucisz wszytsko na kompa (uwaga potrzeba duzo wolnego miejsca 1 godina materialu przez Fire Wire czyli format DV zajmie na twardym okolo 13 GB) mozesz to sobie teraz zmontowac (strona tytulowa, napisy, wstawki, wyciecie scen slowem montaz) do tego uzyj dwoch pierwszych programow. Movie Makerem tez to zrobisz ale bedzie Ci bardzo nie wygodnie i ciezko no i nie posiada tylu opcji jak dwa poprzednie. Jak juz zrobisz sobie montaz to teraz trzeba to wyrenderowac czyli jakis tam eksport ja polecam do DV (uwaga na limit 4GB w systemach Fat32) Oczywiscie w Adobe Premiere czy Ulead Studio od razu mozesz sobie stworzyc plytke (authoring) ale ja robie to troche na okolo poniewaz testowalem troche programikow do Authoringu i najwiecej mozliwosci (kilka poziomow pod menu, ruchome tlo, itd) daje Ulead Workshop (tez na stronie jest demko) i jakby jego mlodsza siostra Movie Maker. Wlasnie w tych programach zrobisz sobie plytke taka jaka chcesz, czy to VCD, czy SVCD, czy DVD.
P.S. Nero to chyba ostateczne zlo do wypalania VCD. No chyba ze Nero Expression przynajmniej w wesji 2.0 to wtedy ujdzie w tloku.
Jest oczywsicie masa innych programow to nielinowego montazu filmow zarowno amatorskich jak i profesjonalnych. Przed przystapieniem do pracy pamietaj ze jest to bardzo czasochlonne zwlaszcza rendering no i trzeba miec dobrze zobpytamizowany system operacjyjny (DMA, najnowsze stery i takie tam). Ja tez montuje "wakacyjne" filmy i jestem tylko amatorem w tej dziedzinie ale mimo to gdyby ktos mial jeszcze jakies pytania to chetnie postaram sie pomoc.
P.S. Mam tez fajny sposob na sgrywanie materialu z ANALOGOWYCH kamer od tego zaczynalem) i montowanie wakacyjnych filmikow na kompie wiec w ANALOGACH tez pomoge...
Pozdrawiamn wszytsich...
pogodna
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pogodna » 07.06.2004 13:44

P.S. Mam tez fajny sposob na sgrywanie materialu z ANALOGOWYCH kamer od tego zaczynalem) i montowanie wakacyjnych filmikow na kompie wiec w ANALOGACH tez pomoge...
Pozdrawiamn wszytsich...

Witaj.
Jaki to sposób?
Może trochę szczegółów.
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Kobi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kobi » 08.06.2004 07:07

Witam
A wiec tak...
Potrzebna bedzie jakas karta do przechwytywania sygnalu video do komputera. Ja uzywalem najzwyklejszej karty telewizyjnej na PCI (na USB sie nie nadaja bo z nich uzyskuje sie niska rozdzielczosc, no chyba ze teraz sa jakies na USB2.0). Zamiast karty telewizyjnej mozna uzyc karty grafiki ktora posiada wejscie video tzw VIVO (w Radeonach).
Jezeli mamy jedno z dwoch urzadzen musimy sobie jeszcze sciagnac programy: Virtual Dub, TMPGenc, jakies do montazu (Premiere, Ulead Studio co tam chcesz) + ewentualnie cos do authorinhu (menu na plycie VCD czy DVD i ogolnie ich struktura), polecam Ulead Movie Maker 3.0. Dwa pierwsze programy sa freeware natomiast reszta nie ale na stronach producentow sa dostepne 30 dniowe triale... Oraz kodeki Huffa...
Poldlanczamy kamere do komputera - video do karty TV badz Vivo - dwiek do karty musycznej...
Odpalamy Virtual Duba i teraz tak:
File / Capture AVI
Video -> Set Custom format -> 720 x 576 -> YUY2 (720x576 to jest pelna rozdzielczosc PAL czyli np DVD ja mialem procesor 1,3GHz i on spokojnie radzil sobie i nie gubil klatek. Jednak gdyby u Was tak sie zdazylo ze gubai sie klatki lub chcecie robic VCD to mozna ustawic 352 x 288 z YUY2. Jednak ja zalecam sciaganie w pelnym PALu i po montazu ewentulanie konwertowac na VCD)
Video -> Compression -> Huffyuv
W prawym dolnym rogu jest taki pasek z ustawieniami dwieku i fps. Zmieniamy dwiek np na 41K/16/mono lub stereo zalezy od kamery
FPS koniecznie na 25
Nalezy jeszcze ustawic automatyczne dzielenie plikow. To bylo gdzies w File i chyba STRIP ale nie jestem pewien a sprawdzic nie moge bo Virtual bez urzadzenia przechwytujacego nie chce mi przejsc w tryb Capture AVI. No i trzeba tam ustawic zeby sobie sam dzieli plik na kawalki np co 500MB. Aha zapomnialem dodac ze potrzeba jest bardzo duzo miejsca. Ja teraz juz nie pamietam bo ostatnio robilem to jakies 3 lata temy ale 1,5 - 2 materialu zajelo mi okolo 30GB a moze jeszcze wiecej.
No i teraz wytarczy puscic film na kamerze i zacac nagrywac na kompie (capture/ run). Oczywiscie wczesniej nalezy sparwdzic czy mamy wlaczone kanaly DMA w systemach ponizej Win2000. Bez tego ani rusz... + sterowniki "czipsetu" plyty glownej.
Jak juz wszystko sciagniesz to mozesz sie zajac obrobka Video w Premiere badz Ulead Video Studio czyli powycinac, powklejac, dodac napisy itp... Jak tp zrobisz to renderujesz material. Odpalasz TMPGenc i tamjuz Cie Wizard poprowadzi (aha mozesz jeszcze chciec usunac przeplot to takie pol obrazy pojawiajace sie najczesciej przy ruchu. Zasada jest taka jak chcesz ogladac film na monitorze to przeplot trzeba usunac, jezeli na TV przeplot nalezy zostawic. Ja kiedys usunolem i na TV tez jest spoko ale tego nikt nie poleca... Zrobisz jak uwazasz...) Tez to sie robi w TMPGencu. Jak juz dostaniesz plik wynikowy to wrzucasz go do programu do athoringu np Movie Maker 3.0 i robisz co chcesz z menu itp. No i pozostaje wypalic...
Ja wg tego przepisu robilem plytke SVCD i jakosc obrazu byla naprawde spoko, nie wiem, nigdy nie probowalem wg tego zrobic plyty DVD, ale mysle ze tez powinno byc spoko... Zachecam do testow i wrazie czego pytac... Wiem ze z opisu wynika ze jest to straszne i czasochlonne. Straszne nie ale czasochlonne tak i to baaaardzo... Papapapa
Izowita
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Izowita » 08.06.2004 07:19

Polecam Canona - badz co badz : dobra firma i optyke ma swietną

W tej cenie (no moze troszeczke wiecej )na allegro mozna kupić canona a70.

Całkiem przyjemny aparacik.

Miałam juz olympusa i kilka canonów.Po przetestowaniu kilku z nich zostałam wierna canonowi.

W tym roku tez ze mna jedzie canon :)
wodnik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wodnik » 08.06.2004 10:43

jarwoj napisał(a):Jeśli masz pewną rezerwę złotówek to daleko nie musisz szukać. Na banerze naszej strony jest Olympus CAMEDIA C-4000 ZOOM w bardzo dobrej cenie. Przeczytaj dyskusje o tym aparacie na właściwej stronie dla tego zagadnienia http://forum.swiatobrazu.pl/foto/viewto ... 325&sid=18
Może zainteresują cię inne wątki.

Inne forum w tym temacie http://www.forum.cyberfoto.pl/viewforum ... 604ec1ed4d

Oraz doskonały artykuł dla wstępniaków http://www.fotogenia.info/index.php?tex ... ul&id=0010

Ogranicz się do marek Olympus, Sony, Canon.

Poleca C4000 - doskonała optyka, 4Mpixeli. full automat i manual + dodatkowa karta + ładowarka cirka 1400 i na wakacje
Trafnego wyboru.
pogodna
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pogodna » 08.06.2004 15:17

Kobi napisał(a):Witam
A wiec tak...
Potrzebna bedzie jakas karta do przechwytywania sygnalu video do komputera. Ja uzywalem najzwyklejszej karty telewizyjnej na PCI (na USB sie nie nadaja bo z nich uzyskuje sie niska rozdzielczosc, no chyba ze teraz sa jakies na USB2.0). Zamiast karty telewizyjnej mozna uzyc karty grafiki ktora posiada wejscie video tzw VIVO (w Radeonach).
Jezeli mamy jedno z dwoch urzadzen musimy sobie jeszcze sciagnac programy: Virtual Dub, TMPGenc, jakies do montazu (Premiere, Ulead Studio co tam chcesz) + ewentualnie cos do authorinhu (menu na plycie VCD czy DVD i ogolnie ich struktura), polecam Ulead Movie Maker 3.0. Dwa pierwsze programy sa freeware natomiast reszta nie ale na stronach producentow sa dostepne 30 dniowe triale... Oraz kodeki Huffa...
Poldlanczamy kamere do komputera - video do karty TV badz Vivo - dwiek do karty musycznej...
Odpalamy Virtual Duba i teraz tak:
File / Capture AVI
Video -> Set Custom format -> 720 x 576 -> YUY2 (720x576 to jest pelna rozdzielczosc PAL czyli np DVD ja mialem procesor 1,3GHz i on spokojnie radzil sobie i nie gubil klatek. Jednak gdyby u Was tak sie zdazylo ze gubai sie klatki lub chcecie robic VCD to mozna ustawic 352 x 288 z YUY2. Jednak ja zalecam sciaganie w pelnym PALu i po montazu ewentulanie konwertowac na VCD)
Video -> Compression -> Huffyuv
W prawym dolnym rogu jest taki pasek z ustawieniami dwieku i fps. Zmieniamy dwiek np na 41K/16/mono lub stereo zalezy od kamery
FPS koniecznie na 25
Nalezy jeszcze ustawic automatyczne dzielenie plikow. To bylo gdzies w File i chyba STRIP ale nie jestem pewien a sprawdzic nie moge bo Virtual bez urzadzenia przechwytujacego nie chce mi przejsc w tryb Capture AVI. No i trzeba tam ustawic zeby sobie sam dzieli plik na kawalki np co 500MB. Aha zapomnialem dodac ze potrzeba jest bardzo duzo miejsca. Ja teraz juz nie pamietam bo ostatnio robilem to jakies 3 lata temy ale 1,5 - 2 materialu zajelo mi okolo 30GB a moze jeszcze wiecej.
No i teraz wytarczy puscic film na kamerze i zacac nagrywac na kompie (capture/ run). Oczywiscie wczesniej nalezy sparwdzic czy mamy wlaczone kanaly DMA w systemach ponizej Win2000. Bez tego ani rusz... + sterowniki "czipsetu" plyty glownej.
Jak juz wszystko sciagniesz to mozesz sie zajac obrobka Video w Premiere badz Ulead Video Studio czyli powycinac, powklejac, dodac napisy itp... Jak tp zrobisz to renderujesz material. Odpalasz TMPGenc i tamjuz Cie Wizard poprowadzi (aha mozesz jeszcze chciec usunac przeplot to takie pol obrazy pojawiajace sie najczesciej przy ruchu. Zasada jest taka jak chcesz ogladac film na monitorze to przeplot trzeba usunac, jezeli na TV przeplot nalezy zostawic. Ja kiedys usunolem i na TV tez jest spoko ale tego nikt nie poleca... Zrobisz jak uwazasz...) Tez to sie robi w TMPGencu. Jak juz dostaniesz plik wynikowy to wrzucasz go do programu do athoringu np Movie Maker 3.0 i robisz co chcesz z menu itp. No i pozostaje wypalic...
Ja wg tego przepisu robilem plytke SVCD i jakosc obrazu byla naprawde spoko, nie wiem, nigdy nie probowalem wg tego zrobic plyty DVD, ale mysle ze tez powinno byc spoko... Zachecam do testow i wrazie czego pytac... Wiem ze z opisu wynika ze jest to straszne i czasochlonne. Straszne nie ale czasochlonne tak i to baaaardzo... Papapapa

Dzięki za info. Wieczorkiem spróbuję, może coś mi wyjdzie.
Jeszcze raz dzięki
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 09.06.2004 19:40

pogodna napisał(a):P.S. Mam tez fajny sposob na sgrywanie materialu z ANALOGOWYCH kamer od tego zaczynalem) i montowanie wakacyjnych filmikow na kompie wiec w ANALOGACH tez pomoge...
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Do tego tematu jeszcze wrócimy pogodna bo to też mnie interesuje...

P.S.
Czyżby Piotr L mnie i moje zapytanie olał? :oops: :(
Midas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Midas » 17.06.2004 17:38

Od jakiegoś czasu też śledzę ten wątek i...... stałem się szczęśliwym posiadaczem Canona S50.
Na razie sie uczę.
Pozdr.
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 27.07.2004 21:02

Aparat, na który czekam, jeszcze nie dopłynął.
A wyjazd - bladym świtem w tą niedzielę (nie do HR).
Nie wiem, czy zdążę przebrnąć przez instrukcję.
No właśnie:
instrukcja będzie w jęz. angielskim.
To utrudnia sprawę...
Może wiecie, skąd mogę ściągnąć INSTRUKCJĘ OBSŁUGI po polsku do
OLYMPUSA C-740?
Liczę na Was!
Dorota
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 27.07.2004 21:10

a to ja napisał(a):Aparat, na który czekam, jeszcze nie dopłynął.
No właśnie:
To utrudnia sprawę...
OLYMPUSA C-740?
Liczę na Was!
Dorota

Zaglądnij tu: http://gifomaniak.dl.interia.pl/c-740_skrocona.pdf
http://www.softel.elblag.pl/~grzesiek/C ... LL_POL.rar
http://explora.koszalin.art.pl/c740/manual/Manual_pl/
www.olympus.neostrada.pl
cezar000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) cezar000 » 27.07.2004 21:22

mmolenda
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mmolenda » 27.07.2004 21:25

Polecam Ci HP photosmart 735.
Aparat posiada optyczny zoom 3x, obiektyw PENTAXa, matrycę 3.4 MP i wbudowaną pamięć 16 MB.
Aktualnie model ten jest w promocji w sklepach VOBIS za 899 PLN. Do zestawu dorzucają kartę SD 64 MB, ładowarkę i 4 akumulatorki.
Ja zakupiłem ten zestaw przed wyjazdem do Makarskiej. Zdjęcia wyszły super.
Aha, nie ma problemu za zrzuceniem zdjęć na CD. W makarskiej i dubrowniku można to zrobić w kawiarenkach internetowych i kosztuje od 20 do 25 kun w zależności czy masz własne Cd czy nie.
Pozdrawiam
Marcin
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 27.07.2004 21:41

mmolenda napisał(a):Polecam Ci HP photosmart 735.
Aparat posiada optyczny zoom 3x, obiektyw PENTAXa, matrycę 3.4 MP i wbudowaną pamięć 16 MB.
Aktualnie model ten jest w promocji w sklepach VOBIS za 899 PLN. Do zestawu dorzucają kartę SD 64 MB, ładowarkę i 4 akumulatorki.
Ja zakupiłem ten zestaw przed wyjazdem do Makarskiej. Zdjęcia wyszły super.
Aha, nie ma problemu za zrzuceniem zdjęć na CD. W makarskiej i dubrowniku można to zrobić w kawiarenkach internetowych i kosztuje od 20 do 25 kun w zależności czy masz własne Cd czy nie.
Pozdrawiam
Marcin

Dzięki, Marcinie, ale skutki naszej decyzji być może dopływają już do portu w Gdyni :wink: :)
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 27.07.2004 21:45

cezar000 napisał(a):http://www.eurocolor.com.pl/aa_produkty.php?f=pokaz_szcz&kat=aparaty_cyfrowe&id_art=104&id_kat=1

... czarna magia ...
8)
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 27.07.2004 21:48

volumen napisał(a):
a to ja napisał(a):Aparat, na który czekam, jeszcze nie dopłynął.
No właśnie:
To utrudnia sprawę...
OLYMPUSA C-740?
Liczę na Was!
Dorota

Zaglądnij tu: http://gifomaniak.dl.interia.pl/c-740_skrocona.pdf
http://www.softel.elblag.pl/~grzesiek/C ... LL_POL.rar
http://explora.koszalin.art.pl/c740/manual/Manual_pl/
www.olympus.neostrada.pl

Nie ma to jak "pismo obrazkowe" ...
Już ją ściągnęłam, a "monsz" ma jutro wydrukować.
Dzięki za instrukcję.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Aparaty cyfrowe... - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone