napisał(a) woyciech » 12.09.2012 13:15
Nie naprawiałem na gwarancji bo kupiłem na Allegro z jakiegoś dziwnego źródła i po prostu gwarancji nie miałem. Czytałem też, że kilka osób próbowało to reklamować i Panasonic odpowiadał odmownie bo nie sposób udowodnić, że zalanie nie wystąpiło z powodu zaniedbania użytkownika np. włos pod uszczelką.
Jeśli chodzi o pytanie dotyczące obudowy. Tam są dwa rodzaje śrub: jedne krzyżykowe i drugie imbusowe. Jeżeli odkręciłeś obie to nie powinieneś mieć problemu z otworzeniem aparatu. Ewentualnie, bo nie pamiętam już dokładnie, możesz podważyć takie plastikowe obejmy po bokach.
Nie wiem tylko czy warto go otwierać. Wszystko jest tak upakowane, że nawet jeżeli wymontujesz jakąś część to ciężko to będzie złożyć. Jeżeli masz jeszcze gwarancję to próbuj oddać do serwisu. Może jak ich postraszysz rzecznikiem praw konsumenta to Ci uznają.
Ja na przyszły rok obmyślam jak by tu dodatkowo uszczelnić aparat. W zeszłym roku miałem zwykły kompakt w plastikowej torebce i działało. Problem był tylko taki, że aparat nie był pomyślany do użytkowania pod wodą, nie radził sobie z ostrością i kolorami, miał za mały wyświetlacz. Może za rok wezmę jakiś aparat do zdjęć podwodnych i dodatkowo umieszczę w tej torebce? Nie wiem jeszcze.