Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Antyradar

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Borówa
Globtroter
Antyradar

Nieprzeczytany postnapisał(a) Borówa » 15.06.2009 15:39

Nie mogę znaleźć tematu o antyradarach :(
Możliwe, że było już o tym pisane ale czy mógłby ktoś szepnąć słówko jak jest z posiadaniem właśnie takiego urządzenia w samochodzie jadąc przez Czechy, Austrię , Słowenię i Chorwację? Jak tamtejsza policja podchodzi do tego typu zdarzeń? Czy konfiskują antyradar? Czy jest może tylko mandat ,a jeśli tak to w jakiej kwocie?
Bert
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bert » 15.06.2009 17:44

Przepisowo to się nie da jechać? jakież to typowo polskie...
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 15.06.2009 18:17

Bo takiego tematu ja tu nigdy nie widziałem.
A po co Ci antyradar?
Marek358
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek358 » 15.06.2009 19:52

JacYamaha napisał(a):Bo takiego tematu ja tu nigdy nie widziałem.
A po co Ci antyradar?

Sam się nie domyśliłeś?! :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.06.2009 07:34

Marek358 napisał(a):
JacYamaha napisał(a):Bo takiego tematu ja tu nigdy nie widziałem.
A po co Ci antyradar?

Sam się nie domyśliłeś?! :D

Nie Ciebie pytałem.
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 16.06.2009 07:44

JacYamaha napisał(a):A po co Ci antyradar?

Może po to, żeby go nie złapali na jakimś głupim ograniczeniu np. 60 @ 40? Czy zaraz musi jechać przez wioski 150 @ 40?
A po co Wam (nie wiem czy masz), tak wychwalane CB Radio?
CB Radio - OK, antyradar - BE. Choć właściwie po to samo. Znaczy dla CB można wymyślić jeszcze inne zastosowania, że niby zapytać o dorgę, korki itd. hmmm to się nazywa hipokryzja bodajże.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.06.2009 07:47

Coraz lepiej - czekam na dalszą psychoanalizę...
stempy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) stempy » 16.06.2009 08:53

Witam

Austria
Zakaz stosowania antyradarów pod karą grzywny oraz konfiskaty urządzenia.

Czechy
Brak uregulowań

Węgry
Zakaz posiadania i stosowania antyradarów pod karą grzywny, pozbawienia wolności oraz konfiskaty urządzenia.(na niektórych portalach podają że stosowanie dozwolone, być może przepisy się zmieniły niedawno)

Chorwacja
Stosowanie zabronione (od 1.06.2008) - kara ok 280E

Słowacja
Stosowanie zabronione (od 1.02.2009) - kara 150E

Słowenia
Brak informacji

Moim zdaniem, jeśli już chcesz zabrać antyradar , to musisz go porządnie schować, a to nie jest takie proste. Wszelkie blachy tłumią skutecznie sygnał , szyba i plastiki już mniej :lol:

Powodzenia i bezpiecznej podróży.
vazyl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) vazyl » 16.06.2009 08:55

JacYamaha napisał(a):A po co Ci antyradar?

Żeby przy braku kontaktu przez CB nie nadziać się na minę, czyli patrol z suszarką lub fotoradar.
Podobno nie ma głupich pytań. W Polsce nigdy nie stosuje tego wynalazku, bo CB powie wszystko co się dzieje na drodze, ale poza granicami kraju już gorzej o takie informacje.
Jak już ktoś napisał nie chodzi tu o permanentne łamanie przepisów i jazdę na złamanie karku, ale na własnym przykładzie wiem że jadąc Xantią na trasie nie chce mi się co ograniczenie redukować biegu tylko turlam się na 5ce przy minimalnych obrotach silnika z prędkością 60-70km/h przez większość naszych ograniczeń. W Słowacji czy na Węgrzech nie chciał bym tak głupio wpaść na suszarkę i dla tego i ja podpinam się pod pytanie, jak to jest z korzystaniem z antyradaru w krajach tranzytowych na Chorwację, włącznie z nią. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie?
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 16.06.2009 09:00

ale policja tez w miejscu nie stoi i maja coraz lepszy sprzet,ktory moze nie zostac wylapany przez antyradar...i kupa...a CB radia,policja tez ma w radiowozach...i tez kupa :) ...szerokosci,ja jade na wakacje odpoczac i wole sie spoznic dwie godziny niz byc za wczasnie 30 lat...:(
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 16.06.2009 10:00

Mam CB, mialem antyradar ale to czesto trzeba zmieniac bo technika idzie do przodu i policja ma coraz nowszy sprzet. nie wiem jak z przepisami ale mi antyradar zawsze mowi jaka puszka ze 100 mijanych jest pelna :wink:

we wioskach praktycznie zawsze przetrzegam ograniczen predkosci i naprawde duzo jezdze ...
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.06.2009 10:46

Kolejny temat z cyklu; jak ominąć, jak nie płacić, jak nie przestrzegać przepisów...
vazyl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) vazyl » 16.06.2009 14:30

Jeżeli takie tematy Cię kłują w oczy to po co się wypowiadasz. Nie wnosisz nic rzeczowego do tego tematu, tylko jątrzysz. Jeżeli jesteś takim świętym kierowcą to "pierwszy rzuć kamieniem".
Od razu napiszę że nie będę się dalej wdawał w tym temacie z Tobą w dyskusję.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.06.2009 14:36

Od razu napiszę że nie będę się dalej wdawał w tym temacie z Tobą w dyskusję.

I tak trzymaj!!
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 16.06.2009 15:06

okej, ja też nie jestem świętym kierowcą, ale dla mnie CB radio (i antyradar), to już masakra!

taaaa, od razu przeproszę wszystkich, którzy go używają w zbożnych celach (omijanie korków, itp), ale wiem, bo widzę i słyszę, co się dzieje na drogach przez taki sprzęt

i nie pitolcie, posiadacze przydatnych gadżetów, że jeździcie szybko, lecz bezpiecznie, a mendy stoją po krzakach, by łapać nas zamiast złodziei, bo to półprawda, żeby nie powiedzieć stek bzdur

każdy mijający mnie na łuku albo pod górę półidiota ma CB, to samo z sypiącymi na prostej krajowej ponad 150 - jadą tak, bo się czują bezkarnie - gorzej sięczują ci, co im się pakują na czołowe, albo muszą ze strachu ujeżdżać pobocza

no normalnie nosi mnie, jak widzę te wszystkie białe auta z gównarzerią w środku :evil:

przepraszam za pieniactwo i nic nie wnoszące jątrzenie, ale to forum jest również dla mnie i moich poglądów,

bez odbioru, Krystof
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone