Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Anglia północna. Przebogate wrażenia gwarantowane.

Wielka Brytania (Anglia, Szkocja i Walia) jest w pełni otoczona wodą. W Wielkiej Brytanii akcenty zmieniają się zauważalnie co 40 km (25 mil). Szczególnie trudno jest wymówić jedno walijskie miasto. Llanfairpwllwlllandysiliogogogoch jest jedną z najdłuższych nazw miast na świecie. Stonehenge jest starsze niż piramidy - powstało około 3000 roku p.n.e.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 14.10.2009 21:48

Temat zakładam nie w celu zrzucania wszystkiego jak leci z tego rejonu, ale w celu przekonania się, czy w ogóle ktoś tam coś więcej zwiedził i obfocił, a poza tym, czy w ogóle będzie zainteresowanie, bo jak wiadomo, ten kraj kojarzy nam się najczęściej z funtem i pracą a nie z intensywnym zwiedzaniem.
Są jednak tacy, którzy kiedyś byli i którzy dzisiaj explorują wszystko co się da, a jest tam tyle niezwykłych i pięknych miejsc, że głowa boli.
Postaram się przybliżyć je Wam po kolei w odcinkach. :wink:
Proponuję rozpocząć od wschodniego wybrzeża- Yorkshire i Northumberland.
Jeśli ktoś ma coś od siebie, niech wzbogaci ten temat.
W dalszej kolejności będzie: Lake District, Yorkshire Dales, zamki, Peak District.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 14.10.2009 22:30

A i owszem się bywało i zainteresowanie z mojej strony będzie :)
Byłem 3 latka za chlebem w pd-zach. Anglii (w Bristolu) ale wypady się robiło. W Lake District łaziłem po górkach - Scafell i Scafell Pike, Blencathra. W Peak District coś tam łoiłem na piaskowcach koło Stoke. No i w Lakes przejechałem skodzinką parę niemożliwie stromych przełęczy, m.in. słynne Hardknott i Wrynose Pass, szkoda że roweru nie wziąłem bo bym się z nimi zmierzył, a w formie wtedy byłem, bo w końcu na prawie tak samo trudny Porlock Hill w mojej okolicy podjechałem z pewnym zapasem sił :) Więcej wspinaczkowo i rowerowo trochę też działałem w okolicach Bristolu i w Walii bo miałem bliżej.
Foty mam tylko tradycyjne i nie przy sobie tak że teraz nie pokażę... ale czekam na Twoje! Niezły podróżnik z Ciebie :D
pzdr
Kamil
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.10.2009 22:59

Pokazuj, pokazuj.
Ja przeleciałem całą Anglię autostradą, zatrzymując się dopiero w Szkocji.

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 15.10.2009 07:14

Ja też z przyjemnością pooglądam i poczytam :)
Podobnie jak Wojtek tak i ja przeleciałem Anglię zatrzymując się dopiero w Szkocji. Z tym, że ja nie leciałem autostradą, ale dosłownie... :lol:

pozdr
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.10.2009 15:27

Fatamorgana napisał(a):.... a poza tym, czy w ogóle będzie zainteresowanie....

Dla kilku osób warto coś napisać, w tym dla tzw. poszukiwaczy pomysłów na turystykę :wink:
Czekam...........
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 15.10.2009 18:36

Wschodnie Yorkshire :) To jest to
Sam York jest miejscem baaaaaaaaaaardzo ciekawym i pięknym - urodziło się tam dwóch cesarzów rzymskich np.
Dla mnie jednak perełką jest w tym rejonie Scarboough , ze swoimi dwoma zatokami , rozdzielonymi cyplem . Na cyplu jest rodzynek - twierdza na klifie , z której jest piękny widok na miasto wielorybników i całą okolicę .
Zamki , zameczki , warownie . . . .
Sorki , się trochę zapędziłem :oops:
Czekam na Twoje wrażenia
Pozdrawiam
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 16.10.2009 19:52

No tych zamków to tam akurat nie ma zbyt wiele na wybrzeżu i okolicy (Hornsea, ruiny w Scarbo i jeszcze jakieś), natomiast jest bardzo stare opactwo w Whitby, gdzie juz w VIIIw. odbywały się synody.

Przepraszam za poślizg, ale są akurat wazniejsze sprawy u mnie.
Ci którzy oczekuja z pewnością się nie zawiodą, ponieważ mam bardzo bogaty materiał foto i opisowy z całej Anglii płn. jako że na jej zwiedzanie poświęciłem prawie 4 lata.

Muszę jednak przywieźć to wszystko z drugiego komputera.

:) :wink:

Piotrze, zapewniam Cię, że Scarbo robi wrażenie, ale tylko za pierwszym razem. Dalej, w miarę poznawania kolejnych rzeczy już blaknie. :wink: :)

Znajdziecie tu rzeczy, jakich nie ma w ogólnych przewodnikach.

Na razie zajawka.

Obrazek
Ptasie kolonie- z tego min. słyną angielskie klify. O klifach będzie sporo... nie tylko tych z północy.
Ale skoro zaczynamy od pólnocy, to fotka z najwyższych klifów wschodniej Anglii- Boulby- 213m n.p.m

Obrazek
Ostatnio edytowano 16.10.2009 20:17 przez Fatamorgana, łącznie edytowano 3 razy
dallaska
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dallaska » 16.10.2009 20:04

anglia południowa tez fajna Bristol i Brighton polecam plaze kamieniste ale ok
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 16.10.2009 20:13

A i tak Kornwalia usuwa wszystko w cień.... :lol: :wink: :)
Kornwalię zostawiam na deser.
W zasadzie wszystkie opisy będą "zerżnięte" ale za to z własnych archiwów, jako że przez pewien czas opisywałem brytyjskie fajności do prasy.

Dodam tylko jeszcze, że będziecie mieli okazję zobaczyć w tym wątku (prawdopodobnie jako jedni z pierwszych Polaków w kraju) jak wygląda przyszła olimpijska arena zmagań żeglarzy i wodniaków, jako że niemal rok temu odwiedziłem budowany intensywnie drugi po Londynie ośrodek olimpijski na IO 2012 w Weymouth.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 19.10.2009 16:24

Kilka z Yorkshire Coast.
Pas wybrzeża rozciąga się od Hull (skąd niegdyś miał wypłynąć Robinson Crusoe) po Middlesbrough.
Najwiekszym skarbem są klify zgrupowane w kilka ciągów.
Najwspanialszym jest grupa klifów Bempton. Są to potężne, kilkudziesięciometrowej wysokości pionowe, wapienne ściany z koloniami ptasimi i kilkoma oknami, łukami oraz przechodzące w cypel Flamborough Head, gdzie znajduje się kilka zatok oraz najciekawsza rzecz- groty skalne wyrzeźbione przez wodę, do których mozna wejść w czasie odpływu (ale nie tuż przed przypływem, bo to może skończyć się naprawdę źle!).

Bempton Cliffs:
Obrazek

Flamborough Head:
Obrazek

I widok z niezwykłego innego cypla, który zalewany jest regularnie przez morze, czyli Filey Brigg (bardzo płodne fotograficznie miejsce) ku owemu wspaniałemu murowi klifów Bempton...

Obrazek

Na dzisiaj tyle.
Pozdrawiam i życzę miłych wrażeń. :)
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 22.10.2009 11:30

I ja dołączam, Anglia słabo przez mnie odkryta, więc siedzę już cicho i notatki robię :D

pozdrawiam
:D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 22.10.2009 17:38

Fajne te klifowe zakątki...
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 21.11.2009 03:04

Na wybrzeżu Yorkshire możemy często zobaczyć bardzo ładne i niezwykłe w swej formie "tarasy" skalne, nieustannie rzeźbione przez wodę.
Widok rozbijających się o nie wielkich fal robi równie wielkie wrażenie podczas sztormów. Ale wtedy wiatr jest tak silny, że potrafi rzucać człowiekiem...

Obrazek
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 31.12.2010 12:51

Pora ruszyć z tematem- zwłaszcza, że niekórzy się dopominają o ciąg dalszy.

Dzisiaj Yorkshire Dales- kraina wapienia, jaskiń, wąwozów, wodospadów, skałek i łagodnych szczytów oraz niezmierzonych łąk.
Cały centralny region jest włączony do Parku Narodowego.
Jest on bardzo popularny wśród Anglików, ale od czasu popularyzacji wśród Polonii- regularnymi gośćmi są tam i nasi.
Ten niezwykły jak na Anglię region górsko-wyżynny, zawiera kilka prawdziwych perełek, które są niepowtarzalne i jedyne w swoim rodzaju i próżno by szukać gdziekolwiek w Europie odpowiednika.

Mało kto wie, że na południowych obrzeżach Dales szukał natchnienia nie kto inny jak sam J.R. Tokien, który w Leeds i okolicach pisał drugą i trzecią część "Władcy Pierścieni".

Przez ponad 4 lata pobytu w Leeds i okolicy miałem możliwość zwiedzić dość dokładnie całe Dales i odkryć jego uroki.

Region dzieli się na główne doliny (mające w końcówce nazwy "dale"- z czego wzięła się cała nazwa Dales- odpowiednik naszych górskich hal i łąk) w których koncentruje się życie i turystyka i gdzie znajdują się najciekawsze miejsca- poza jaskiniami.

Na tym terenie sporo jest sztucznych zbiorników zaporowych- stanowiących zasoby wody. Nie brakuje wody- potoków, strumieni, które po licznych tu opadach często szybko wzbierają. Jak na silnie krasowy teren - to dość ciekawe zjawisko.

Poniżej zaprezentuję co ciekawsze miejsca.
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 31.12.2010 13:00

Fatamorgana napisał(a):Pora ruszyć z tematem-

:wink: :wink: :wink: :wink: :wink:

cdn za rok :?:

może nie :lol:

pzdr
Następna strona

Powrót do Wielka Brytania - United Kingdom

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies