Jaka tajemnica?
Pozdrawiam
Franz napisał(a):Żeby zamknąć temat rejestracji samochodowych: rok, stanowiący dwie pierwsze cyfry funkcjonował sprawnie do roku 2012 włącznie. Problem się pojawił w tym roku - musiałaby się pojawić liczba "13". Irlandczycy, jako naród mocno wierzący, nie chcieli mieć samochodów naznaczonych pechową trzynastką. Zatem dołożono cyferkę, oznaczającą połówkę roku i dlatego w tym roku pojawiły się liczby "131" i "132" zamiast po prostu "13".
SgwdYrEira napisał(a):Za liczbę pechową uznaje się za to siedemnastkę, ponieważ gdy zapisze się ją w pewien sposób liczbami rzymskimi – VIXI – tworzy napis „żyłem” lub „jestem martwy”.
Vjetar napisał(a):Jaka tajemnica?
piotrf napisał(a):W Anglii jest 13 do konca sierpnia roku 2013 i 63 ( 6 zastapila 5 ) do konca lutego 2014
Zapewne mniej zabobonni sa
te kiero napisał(a):słyszałem ostatnio ciekawe porównanie na prezentacji, że ogród Eden był bdb nawodniony, ale zapewne nie tak jak obecnie Anglia...
Franz napisał(a):SgwdYrEira napisał(a):Za liczbę pechową uznaje się za to siedemnastkę, ponieważ gdy zapisze się ją w pewien sposób liczbami rzymskimi – VIXI – tworzy napis „żyłem” lub „jestem martwy”.
VIXI - dosyć swobodna permutacja.
Ale tak to już bywa, że jak ktoś chce w coś wierzyć, to sobie sposób na to znajdzie.
piotrf napisał(a):Morał z dwóch ostatnich zdjęć nasuwa się jeden - jeżeli tankowanie , to tylko z nowego , ślicznego i lśniącego dystrybutora , bo się nam samochód rdzą zarazić może , albo innym trądem i spalić go trzeba będzie
Franz napisał(a):Pierwszy wieczór spędzamy w Wellingtonbridge i Slade, kończąc dzień przy latarni na Hookhead.
Powrót do Wielka Brytania - United Kingdom