Historię Mezquity wraz z wspaniałymi zdjęciami m.in. opisała w swojej relacji Tymona. Ja chciałby tylko dodać, że spór pomiędzy muzułmanami a chrześcijanami o prawo do Mezquity ostatnio się zaostrzył.
W 2010 roku, w czasie Wielkiego Tygodnia, grupa 118 muzułmanów z Austrii zaczęła głośno się modlić wewnątrz Katedry, co spowodowało interwencję ze strony strażników pilnujących świątyni. Strażnicy poprosili o zaprzestanie modłów i kontynuowanie zwiedzania. Muzułmanie odmówili, więc doszło do szarpaniny. Dwóch strażników zostało rannych (jeden z nich został pocięty nożem o długości 10 cm). Ostatecznie po wezwaniu policji udało się muzułmanów usunąć ale dwóch Austriaków aresztowano.
Po tym incydencie biskup Kordowy Demetrio Fernandez Gonzales potwierdził zakaz muzułmańskich modłów w Katedrze. Powiedział, że zgoda na to byłaby jak gdyby "mężczyzna dzielił się swoją kobietą z innym mężczyzną".
Co ciekawe, zaostrzenie się konfliktu o Katedrę, wiąże się z otwarciem muzułmańskiej telewizji w Hiszpanii (TV siedzibę ma w Kordowie). Ta TV finansowana jest przez pewnego szejka z Arabii Saudyjskiej.
Jak przestudiowałem problem Mezquity-Katedry, to nieco zmieniłem stanowisko co do budowy meczetu w Warszawie
Fajnie byłoby, gdyby skrzyknęła się grupa 118 polskich chrześcijan i odśpiewała w Katedrze "Pan Jezus już się zbliża"
tak tylko. dla zademonstrowania (mam nadzieję, że nikogo nie obrażam)
Po wspaniałych zdjęciach Katedry w relacji Tymony trudno pokazać coś nowego ale muszę wrzucić kilka.
Po wyjściu z Katedry włóczymy się trochę po mieście ale 43 stopnie robią jednak swoje.
Co te lustra w sobie mają takiego, że kobiety wariują na ich punkcie?
Okazuje się również, że nie tylko my jesteśmy zmęczeni upałem.
Dochodzimy jeszcze do mostu rzymskiego, który w czasie naszej wizyty był mocno "przebudowywany".
Wracamy potem na parking do naszego Witka i na szczęście w 2,5 godziny bez korków docieramy do Estepony. Jeszcze tylko krótka wizyta w pobliski supermerkado, na który u nas niektórzy mawiają "kalafiour", żeby uzupełnić zapasy w "piwniczce"