Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Andaluzja i Algarve - wakacje 2020

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 12.06.2021 18:56

wiola2012 napisał(a):
Jest pięknie.

Pełna zgoda :) :papa:
Raphael
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raphael » 12.06.2021 20:14

wiola2012 napisał(a):
Raphael napisał(a):
wiola2012 napisał(a):7 Sierpnia 2020 Do Lagos jest 276 km, granica jest w połowie drogi. Po stronie hiszpańskiej jedziemy świetnej jakości bezpłatną drogą A49, (...) przekraczamy granicę na rzece Gwadiana. (...) Po stronie portugalskiej wybieramy drogę bezpłatną.

Czy to znaczy, że jadąc z Hiszpanii drogą A-49, przejeżdżając most na Gwadianie i wpadając na portugalską A22 nie wpada się od razu w obowiązek opłaty drogowej? da się jakoś zjechać na bezpłatną??? Wszak StreetView pokazuje, że estrangeiros = turyści zobligowani są do odbicia w prawo na placyk gdzie pobierane jest portagem = myto
https://goo.gl/maps/F7dbbdSZyPQE9VUp9

Nie patrzyłam na to w ten sposób. W Sewilli wyznaczyłam trasę bez opłat. Po przejechaniu mostu, faktycznie był znak o którym mówisz , ale przyjęłam, że jest on dla tych , którzy mają zamiar jechać autostradą. My takiego zamiaru nie mielismy. Od zatoczki do zjazdu na drogę krajową jest kilometr.
Jesli jest tak jak piszesz to ten kilometr przejechaliśmy na „gapę” :oops:
Zarówno mapy Google jak i moja nawigacja samochodowa (garmin) , pokazywały tę drogę jako bezpłatną.

Poszperałem i daję 99,9% na to, że przejechaliście bez opłat całkiem legalnie.

Na stronie https://pt.wikipedia.org/wiki/A22_(autoestrada) mają rozrysowane miejsca, w których kamery zczytują rejestracje samochodowe (bramownice to się chyba nazywa?) i wynikało by z tej rozpiski, że mogliście zjechać nawet kolejnym zjazdem (nr 17). Podobnie rozumiem mapę na stronie Portugaltolls, gdzie czerwone kółka oznaczają, jak się domyślam, zjazdy (swoją srogą mogli by je opisać), a "zszywki" opatrzone kwotami w euro, to chyba miejsca rozmieszczenia kamer.

... chociaż GM, jeśli ustawić trasę przez zjazd nr 17 (na drogę N125, kier. Monte Gordo), pokazuje "obejmuje odcinki płatne"
... gdyby chociaż w tej Portugalii mieli normalny system poboru opłat.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 12.06.2021 20:32

Raphael napisał(a): Poszperałem i daję 99,9% na to, że przejechaliście bez opłat całkiem legalnie.

Świetnie, co prawda wielkich wyrzutów sumienia bym nie miała :wink: , ale może innym ta informacja się przyda.

Raphael napisał(a):... gdyby chociaż w tej Portugalii mieli normalny system poboru opłat.

No właśnie. Bardziej zakręconego nie spotkałam.
My z autostrad nie korzystaliśmy. Drogie nie są, ale nie było potrzeby.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 13.06.2021 07:41

ajdadi napisał(a):
wiola2012 napisał(a):
Jest pięknie.

Pełna zgoda :) :papa:

A ktoś uważa inaczej :D

Nadrobiłem zaległości i odczuwam pełną gotowość na Półwysep Iberyjski . . .

wiola2012 napisał(a):. . . bywało, że nie chciało nam się ruszać z miejsca. 8)

Tam to niebezpiecznie jest nawet :mrgreen: :papa:

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 13.06.2021 13:56

piotrf napisał(a):Nadrobiłem zaległości i odczuwam pełną gotowość na Półwysep Iberyjski . . .

To jeszcze tylko decyzja: samolot czy samochód :D
piotrf napisał(a):
wiola2012 napisał(a):. . . bywało, że nie chciało nam się ruszać z miejsca. 8)

Tam to niebezpiecznie jest nawet :mrgreen: :papa:
Pozdrawiam
Piotr

Istnieje ryzyko, że zechcesz pozostać na stałe. To właśnie uczynił właściciel "naszej" hacjendy :D :papa:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 13.06.2021 14:34

8 Sierpnia 2020
Naładowani pozytywną energią wczorajszego dnia, postanawiamy udać się na plażę mniej obleganą przez turystów.

2.jpg

Lub tę

1.jpg

Parkujemy na parkingu Farol da Ponta da Piedade

Próba znalezienia zejścia na Barranco do Martinho nie powiodła. Idziemy zatem na Balancę.

IMG_6980.JPEG

Dochodzimy do tego miejsca i konsternacja

4.jpg

3.jpg

Mąż twierdzi, że to nie jest dobry pomysł.
Przekonuję go, że zejście jest:
- Jak jest, jak tu tylko szczelina jakaś, a na dole nikogo nie widać.
- Wcześnie jest to i nikogo nie ma. W internecie piszą ze można zejść.
- No dobra, może i zejdziesz, ale jak wejdziesz?
- Forumowej koleżance się udało ( dzięki Marze_na za przetarcie szlaków) to i nam się uda.
- Ale może Ona młodsza jest, po górach się wspina, szczuplejsza ....
No tego to już było za wiele. Mogę znieść to, że jestem starsza, mniej sprytna, po górach się nie wspinam, ale żeby zarzucić mi , że się nie zmieszczę to już ostatnie słowo do bicia. :wink:
- Ja schodzę - powiedziałam. Tylko mi pomóż ten pierwszy moment bo wysoko.
Po 2 metrach w dół miałam już wątpliwości :mrgreen:
Potem było łatwiej, ale faktycznie w niektórych momentach dość ciasno.
Już niedaleko.
Torbę rzuciłam wcześniej na dół. Nie ma odwrotu, w torbie jest aparat a on jest teraz zbyt wartościowy, zdjęcia wakacyjne nie zgrane :wink: .
Na koniec trzeba zeskoczyć.
Ufff
Udało się
O powrót będę martwiła się później. Najwyżej poprosimy kogoś z łódek żeby nas zabrał.

To nasze zejście od strony plaży

8 sierpnia-4.jpg

Faktycznie początkowo jesteśmy sami.

8 sierpnia-5.jpg

8 sierpnia-6.jpg

8 sierpnia-7.jpg

8 sierpnia-8.jpg

Potem zeszło jeszcze kilka osób, przeważnie pary, które szukały ustronnych skałek :wink:
Jeszcze kilka zdjęć
8 sierpnia-9.jpg

8 sierpnia-10.jpg

8 sierpnia-11.jpg

8 sierpnia-12.jpg

Plaża piękna, wyjątkowa, ale czy zauważyliście te ciemne plamy w wodzie i na zdjęciu satelitarnym?
To kamienie i wodorosty :evil:
Nie mogłam się tam kąpać, bo bałam się wejść do wody, wszędzie okropne, nieprzyjemne wodorosty i śliskie kamienie. Widokowo pięknie, natomiast taka super pływaczka jak ja, nie chciała ryzykować skręconej kostki, kto by mnie wniósł na górę :wink:
Maż pływał, a jakże, nawet proponował, że będzie mnie trzymał za rękę jak będę sobie szukała w wodzie ścieżki między kamieniami. Podziękowałam mu ładnie :mrgreen: Dobrze, że nie wypomniał, że sama chciałam.
Mogłam za to usiąść sobie przy brzegu i się pomoczyć.
Dlatego stwierdziliśmy, że poplażujemy trochę, a potem odpoczniemy w domu i pojedziemy na inną plażę.
:papa:
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 13.06.2021 16:50

Z wielką przyjemnością właśnie "nadgoniłem" Twoją relację. Zawsze marzyła mi się Portugalia samochodem. W wielu pokazywanych przez Ciebie miejscach we Francji czy w Hiszpanii już byliśmy, ale kiedy zobaczyłem palmowe "lasy" w Elche, to uświadomiłem sobie, że byliśmy tak blisko, a nie mieliśmy o nich pojęcia. W zimie na przełomie 2019/20 jechaliśmy z Alicante do Estepony i z powodzeniem mogliśmy Elche odwiedzić. Muszę przemyśleć ponownie plan na tą zimę, bo mamy zamiar ponownie lecieć na południe Hiszpanii na przełomie roku.

Pozdrawiam
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 13.06.2021 19:44

wiola2012 napisał(a):
piotrf napisał(a):Nadrobiłem zaległości i odczuwam pełną gotowość na Półwysep Iberyjski . . .

To jeszcze tylko decyzja: samolot czy samochód :D :

Samolotem wizyty już były , teraz pora na dłuższą , od dawna planowaną - samochodem :D
Po drodze jest sporo do zobaczenia , więc planowanie "trochę" potrwa :wink: i jeszcze zaległe plany realizować trzeba :papa:

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 13.06.2021 20:35

KOL napisał(a):Z wielką przyjemnością właśnie "nadgoniłem" Twoją relację. Zawsze marzyła mi się Portugalia samochodem.

Portugalia mimo, że niewielka ma bardzo ciekawe miejsca. Ja jeszcze muszę w najbliższej „pięciolatce” odwiedzić Lizbonę :)
KOL napisał(a): W wielu pokazywanych przez Ciebie miejscach we Francji czy w Hiszpanii już byliśmy, ale kiedy zobaczyłem palmowe "lasy" w Elche, to uświadomiłem sobie, że byliśmy tak blisko, a nie mieliśmy o nich pojęcia. W zimie na przełomie 2019/20 jechaliśmy z Alicante do Estepony i z powodzeniem mogliśmy Elche odwiedzić. Muszę przemyśleć ponownie plan na tą zimę, bo mamy zamiar ponownie lecieć na południe Hiszpanii na przełomie roku.

Pozdrawiam

Południe Hiszpanii ma tyle do zaoferowania , że będziesz miał niemały problem. Życzę udanego planowania i niezapomnianych wrażeń na miejscu. :papa:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 13.06.2021 20:41

piotrf napisał(a):Samolotem wizyty już były , teraz pora na dłuższą , od dawna planowaną - samochodem :D
Po drodze jest sporo do zobaczenia , więc planowanie "trochę" potrwa :wink: i jeszcze zaległe plany realizować trzeba :papa:
Pozdrawiam
Piotr

Świetny pomysł. Podróż samochodem to niezapomniane przeżycie. Nie umniejszam uroku podróżom samolotowym oczywiście , ale jeśli ktoś dysponuje czasem i lubi jazdę autem, to jest to wspaniała przygoda. :papa:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 14.06.2021 16:52

8 Sierpnia c.d.
Na popołudniowy relaks wybieramy plażę Salema, oddaloną od Lagos o 20 km. Bardzo mi przypadła do gustu. Czyściutka, przejrzysta i spokojna woda. Trochę płytko, ale można pograć w piłkę, pozbierać muszelki, popływać na materacu. W centrum miejscowości nie znaleźliśmy miejsca do zaparkowania, dlatego pojechaliśmy ciut wyżej i dobrze się stało, bo w tym miejscu można było spokojnie zaparkować, fajne schodki na dół i mniej ludzi.

8 sierpnia-13.jpg

8 sierpnia-15.jpg

8 sierpnia-16.jpg

8 sierpnia-17.jpg

8 sierpnia-14.jpg

8 sierpnia-18.jpg

8 sierpnia-19.jpg

Jeszcze tu wrócimy :hut: :papa:
aga_stella
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga_stella » 15.06.2021 17:56

Opis zejścia na plaże Balanca - kapitalny. Uśmiałam się.
Choć osobiście chyba miałabym problem z zejściem (mam dziwne lęki). Chyba linę zabiorę, a chłop silny będzie trzymał :lol: . Zatem gratulacje.
Ta Portugalia chodzi za mną mocno już od jakiegoś czasu. Twoja relacja zaostrza apetyt.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 16.06.2021 05:35

aga_stella napisał(a):Opis zejścia na plaże Balanca - kapitalny. Uśmiałam się.
Choć osobiście chyba miałabym problem z zejściem (mam dziwne lęki). Chyba linę zabiorę, a chłop silny będzie trzymał :lol: . Zatem gratulacje.
Ta Portugalia chodzi za mną mocno już od jakiegoś czasu. Twoja relacja zaostrza apetyt.

Nie ukrywam, że nie wyglądało to zejście przyjaźnie z góry. Gdyby nie to, że na własne oczy widziałam zdjęcia na forum, to bym nie ryzykowała. :D
Widokowo plaża piękna , ale do kąpieli nie polecam i dlatego na tę akurat bym drugi raz nie schodziła. Wodorosty czy inne licho może odpłynie, ale kamienie zostaną. Jeśli bym miała materac, to inna bajka :mrgreen:
Ale wspomnienia są, a mój mąż przy grillu opowiada wszystkim (nawet po kilka razy bo nie pamięta już komu opowiadał :wink: ) jak to zdobywał plażę. :oczko_usmiech:
Jeśli Portugalia chodzi Ci po głowie, to podejrzewam, że coś z tego będzie :wink:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 17.06.2021 11:05

9 Sierpnia 2020
Następnego dnia planujemy sobie kolejną perełkę na algarvskim wybrzeżu.
Plaża Marinha
anielkak
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) anielkak » 17.06.2021 11:16

Bardzo ładna ta ostatnia plaża. I zejście o wiele łatwiejsze niż na Balancę :wink:
A na marginesie- ja bym nie zeszła. Nie zmieściłabym się :oczko_usmiech:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hiszpania - España

Andaluzja i Algarve - wakacje 2020 - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone