6-7 Sierpnia
Sewilla
Istnieje legenda wg której miasto założył Herkules, a później terenami władali Grecy, Fenicjanie, Kartagińczycy i Rzymianie. Juliusz Cezar zaś zdobył i umocnił miasto. Nazwane Hispalis stało się jednym z najbardziej rozwijających się w Hispania Beatica. Następnie przez 500 lat okupowali miasto Arabowie. Otrzymało nazwę Isbiliya. W XII w. Almohadzi uczynili z Sewilli , obok Marrakeszu, jedną ze stolic swojego imperium. Sewilla jest niezwykłym miastem , budowanym na licznych, wzajemnie się przenikających wpływach, wierzeniach i tradycjach.
W 1503 r. Sewilli został przyznany monopol na handel z Indiami. Przez 200 lat spływały tu skarby zza oceanu , jednocześnie stąd eksportowano produkty potrzebne do kolonizacji Ameryk. Miasto przyciągało kupców, artystów, awanturników. Kiedy w 1717 r. Izbę Handlową i port z różnych powodów port przeniesiono do Kadyksu , Sewilla pogrążyła się w upadku. Dopiero XIX wieczni romantycy sprawili, że Sewilla stała się znów modna.
Nie wyobrażałam sobie, że będąc w Andaluzji, mogłabym pominąć w swoich planach wakacyjnych Sewillę. Chociaż będąc jeszcze dzieckiem, nie znałam bogatej historii tego miasta i nie potrafiłam zlokalizować go na mapie, to pamiętam, jak rodzice zabrali mnie na Cyrulika Sewilskiego. Śmiałam się razem z wszystkimi, ale czy wszystko rozumiałam
Nie raz słyszałam też o Carmen ( Bohaterka wystawionej po raz pierwszy w 1875 roku w Paryżu sztuki operowej francuskiego kompozytora Georgesa Bizeta miała pracować w fabryce cygar na obrzeżach Sewilli) czy Don Juanie .