... ciekawa ta historia z Pedro, ale nie jestem pewien czy zakończyła się happy endem ... ...
Pozdrawiam.
tony montana napisał(a):Pedro, syn króla Alfonsa IV zakochał się na zabój w córce prostego galicyjskiego szlachcica pięknej Inês de Castro
te kiero napisał(a):
Ciekawe ujęcie z góry, Wasze? Taki "tryptyk"...W sumie barwy Portugali: czerwony-żółty-zielony.
kulka53 napisał(a):Hmmm, co to za dziwne rzędy jakichś budek na tej plaży?
Taka odmiana parasolek, czy co?
kmichal napisał(a):... ciekawa ta historia z Pedro, ale nie jestem pewien czy zakończyła się happy endem ... ...
Pozdrawiam.
Franz napisał(a):Byłeś bardzo blisko Tomar, kolejnej perły w tym rejonie.
Franz napisał(a):Ines de Castro pochodziła z potężnej rodziny właścicieli ziemskich w Kastylii, która przez nią uzyskała wpływ na infanta Pedro. Wspominam o tym w swojej relacji.
Pozdrawiam,
Wojtek
Lednice napisał(a):Ładne
Ale widzę, że Tony i Mysza już się nie interesują Dolomitami
Ani razu nie zajrzeli
alpy-i-jadran-2015-poludniowy-tyrol-i-krk-t49581-45.html
kmichal napisał(a):... widzę, że początkowo nie zanosiło się na burzę, ale na ostatniej fotce widać jej pierwsze symptomy ... ... fajne widoczki z górnego miasta ... ...
Pozdrawiam.
Lednice napisał(a):Ładne
Ale widzę, że Tony i Mysza już się nie interesują Dolomitami
Ani razu nie zajrzeli
alpy-i-jadran-2015-poludniowy-tyrol-i-krk-t49581-45.html
mysza73 napisał(a):Oczywiście, że zaglądam ,
nawet wczoraj sobie materiały reklamowe o Tyrolu zamówiłam
krakusowa napisał(a):ooo Nazare jak miło powspominać
W maju tych namiocików na plaży jeszcze nie było
kulka53 napisał(a):Widoki wspaniałe...
Sanktuarium trochę podobne jak to w Alcobaca (kształtem )
Ale te namiociki na plaży , do czego to?
Wygląda trochę jak opustoszały bazar
Niemniej, podobnie jak wcześniejsze miejsca Twojej wycieczki, punkt raczej obowiązkowy przy pierwszym zapoznawaniu się z Portugalią
Franz napisał(a):tony montana napisał(a):No właśnie tutaj te źródła są różne, ja oczywiście zaufam Tobie, bo wiem, że na pewno lepiej zgłębiłeś temat
Można znaleźć - między innymi - w "Historii Portugalii".
Pozdrawiam,
Wojtek
Mikeee napisał(a):Super
Batalhę i Nazare opuściłem podczas ostatniego wyjazdu, ale nie odpuszczę następnym razem. A jest szansa
Ważą się losy kierunku wyjazdowego na 2016, jedną z alternatyw jest Portugalia. Decyzja zapadnie mam nadzieję jeszcze w tym roku
pozdrawiam,
Michał
Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe