Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Andalucia, Algarve, Lisboa czyli IBERIADA 2015

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 03.12.2015 22:00

tony montana napisał(a):Wstaję zatem, coby dnia nie tracić o 6,30 i lecę

... fajna godzina żeby w spokoju coś zobaczyć, ja też tak praktykuję ... :wink: ...
Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.12.2015 22:10

tony montana napisał(a):Zresztą później tez tylko koło niego przechodziłem, nie wchodziłem do środka

Też nie byłem w środku. Za dnia dworzec nie wygląda tak efektownie. Wieczorem jest rewelacyjnie podświetlony - może pamiętasz te fotki u mnie. I ta fontanna również - poświęciłem jej trochę czasu, bo warto było.

Pozdrawiam,
Wojtek
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 03.12.2015 23:15

Świetne te wieczorne zdjęcia 8)

tramwaje są boskie - szczególnie te pozbawione reklam

uliczki Alfamy wyglądają trochę jak Neapol u Marzeny :wink:
Jest klimat

pozdrawiam,
Michał
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 04.12.2015 07:41

tony montana napisał(a):nie od razu wiedziałem, jak obsłużyć kulkę

8O :roll: 8) :lol: :mrgreen:

Domostwa Lizbony mogą być :cool: , ale jak widzę wyraźnie miasto dodatkowo zyskuje dzięki swemu położeniu.
Da radę oblecieć co najważniejsze w jeden dzień? Czy lepiej dwa, na spokojnie?
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 04.12.2015 15:05

kmichal napisał(a):
tony montana napisał(a):Wstaję zatem, coby dnia nie tracić o 6,30 i lecę

... fajna godzina żeby w spokoju coś zobaczyć, ja też tak praktykuję ... :wink: ...
Pozdrawiam.

Szkoda życia na spanie na wyjazdach no nie? :)

Franz napisał(a):
tony montana napisał(a):Zresztą później tez tylko koło niego przechodziłem, nie wchodziłem do środka

Też nie byłem w środku. Za dnia dworzec nie wygląda tak efektownie. Wieczorem jest rewelacyjnie podświetlony - może pamiętasz te fotki u mnie. I ta fontanna również - poświęciłem jej trochę czasu, bo warto było.

Pozdrawiam,
Wojtek

Pamiętam Twoją relację, fontanna na Praca dom Pedro bardzo ciekawa
:boss:

Mikeee napisał(a):Świetne te wieczorne zdjęcia 8)

tramwaje są boskie - szczególnie te pozbawione reklam

uliczki Alfamy wyglądają trochę jak Neapol u Marzeny :wink:
Jest klimat

pozdrawiam,
Michał

Trochę pokażę jeszcze uliczek Alfamy - naprawdę nocowaliśmy w bijącym sercu tego miasta, w sensie prawdziwi niemłodzi Lizbończycy stanowili tam większość - to było wspaniałe uczucie móc spędzić tam trochę czasu

kulka53 napisał(a):
tony montana napisał(a):nie od razu wiedziałem, jak obsłużyć kulkę

8O :roll: 8) :lol: :mrgreen:

Domostwa Lizbony mogą być :cool: , ale jak widzę wyraźnie miasto dodatkowo zyskuje dzięki swemu położeniu.

Mam problem z odpowiedzią na pytanie: jeden dzień w Lizbonie to z jednej strony skandal...z drugiej zaś - mając Viva Vagem za 6 Euro na cały dzień... DA SIĘ 8O 8O (przegiąłem!!) - Belem, Se, Castelo, najwazniejsze place, cały czas metrem trmwajami, windami... no da się, ale czy warto tylko jeden dzień w takim mieście pieknym??

Nie wiem

8) :papa:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 04.12.2015 15:09

tony montana napisał(a):Szkoda życia na spanie na wyjazdach no nie?

... zgadza się ... :wink: ... ja tak od rana po Arco biegałem ... :wink: ...
Pozdrawiam.
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 04.12.2015 16:00

tony montana napisał(a):
kulka53 napisał(a):

Mam problem z odpowiedzią na pytanie: jeden dzień w Lizbonie to z jednej strony skandal...z drugiej zaś - mając Viva Vagem za 6 Euro na cały dzień... DA SIĘ 8O 8O (przegiąłem!!) - Belem, Se, Castelo, najwazniejsze place, cały czas metrem trmwajami, windami... no da się, ale czy warto tylko jeden dzień w takim mieście pieknym??

Nie wiem

ja byłem w Lizbonie jeden pełny dzień i uważam, że to zdecydowanie za krótko (musiałem się wtedy dostosować). Czuję niedosyt i już planuję powrót. Dla dociekliwych 1 dzień to nawet za krótko na samą Belem. Jak już się jest w tak odległym, a zarazem przeciekawym miejscu jak Lizbona, warto poświęcić jej więcej czasu (zakładam, że pojedziecie tam samochodem). Ale to tylko moja subiektywna opinia
pozdrawiam,
Michał
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 04.12.2015 16:35

Mikeee napisał(a):
tony montana napisał(a):
kulka53 napisał(a):

Nie wiem

ja byłem w Lizbonie jeden pełny dzień i uważam, że to zdecydowanie za krótko (musiałem się wtedy dostosować). Czuję niedosyt i już planuję powrót. Dla dociekliwych 1 dzień to nawet za krótko na samą Belem. Jak już się jest w tak odległym, a zarazem przeciekawym miejscu jak Lizbona, warto poświęcić jej więcej czasu (zakładam, że pojedziecie tam samochodem). Ale to tylko moja subiektywna opinia

Szczerze mówiąc spodziewałem się takich odpowiedzi :cool:

Jeśli pojedziemy - to na pewno samochodem. Póki co nie robię żadnych większych planów, trochę poczytałem przewodniki, pooglądałem mapę, ale wiem nie za wiele o tym zakątku Europy.
Wstępnie zakładam 3 tygodnie :roll: czyli 23 dni z weekendem. Chciałbym zwiedzić Portugalię i Galicję, ale sądzę, że w tym czasie to niewykonalne bo odejmując dojazd zostałoby 18 dni na miejscu.
Dlatego pasowałby mi przeznaczyć jeden dzień na Lizbonę i drugi na okolice :wink: .

Ale może pojechalibyśmy na miesiąc, kto wie. Tyle że na pewno nie w 2016.

Dzięki :)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 05.12.2015 10:03

tony montana napisał(a):Szkoda życia na spanie na wyjazdach no nie?

kmichal napisał(a):.. zgadza się ... :wink: ... ja tak od rana po Arco biegałem ... :wink: ...
Pozdrawiam.

Arco nad Gardą?
I nadal nie pokazujesz?
:evil:

Mikeee napisał(a):ja byłem w Lizbonie jeden pełny dzień i uważam, że to zdecydowanie za krótko (musiałem się wtedy dostosować). Czuję niedosyt i już planuję powrót. Dla dociekliwych 1 dzień to nawet za krótko na samą Belem. Jak już się jest w tak odległym, a zarazem przeciekawym miejscu jak Lizbona, warto poświęcić jej więcej czasu (zakładam, że pojedziecie tam samochodem). Ale to tylko moja subiektywna opinia
pozdrawiam,
Michał

Największym problem w Lizbonie może okazać się parkowania auta. Ja zalecałbym pozostawienie auta gdzieś przy peryferyjnej stacji metra i zakup karty za 6 Euro, no chyba, że ktoś lubi loterie, to można szukać miejsc przy takim Sao Vicente de Fora

:papa:

kulka53 napisał(a):Szczerze mówiąc spodziewałem się takich odpowiedzi :cool:

Jeśli pojedziemy - to na pewno samochodem. Póki co nie robię żadnych większych planów, trochę poczytałem przewodniki, pooglądałem mapę, ale wiem nie za wiele o tym zakątku Europy.
Wstępnie zakładam 3 tygodnie :roll: czyli 23 dni z weekendem. Chciałbym zwiedzić Portugalię i Galicję, ale sądzę, że w tym czasie to niewykonalne bo odejmując dojazd zostałoby 18 dni na miejscu.
Dlatego pasowałby mi przeznaczyć jeden dzień na Lizbonę i drugi na okolice :wink: .

Ale może pojechalibyśmy na miesiąc, kto wie. Tyle że na pewno nie w 2016.

Dzięki :)

Ten zakątek Europy dostarczyłby Wam niezapomnianych wrażeń - do tego roku tego nie wiedziałem, teraz już wiem :)

Z tego, co piszesz, to sugerowałbym dwa dni na Lizbonę, a trzeci na okolice: Sintra, Cabo de Roca, Cascais byc może, Mafra na pewno

Na pewno nie może Was zabraknąć parę dni na Algarve

Zresztą miejsc oprócz tych, które wymieniłem, do odwiedzenia w Portugalii jest sporo: Batalha, Alcobaca, Nazare, Peniche, Fatima, Evora, Beja, nie zaglądając nawet na północ .....
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 05.12.2015 10:34

Lisboa 7 (38)

Jako jeden z dwóch pasażerów wsiadam do Elevadora Santa Justa (normalnie są tutaj mega kolejki)
Elevador wwozi pasażerów do przejścia wiodącego do pobliskiego Largo do Carmo oraz ruin Convento Carmo i łączy dzielnice Baixa i Chiado
Obrazek

Winda znajduje się w żelaznej 32 metrowej wieży z 1902 roku, zbudowanej w stylu neogotyckim. Zaprojektował ją Raul Mesnier du Ponsard, portugalski inżynier, uczeń Gustawa Eiffela. Winda posiada dwie drewniane kabiny, z których każda może zabrać na górę (albo w dół, ale to chyba rzadziej się zdarza)
25 osób
Obrazek

Z lewej Katedra SE, z prawej Arco Augusta
Obrazek

Bilet na przejazd windą kosztuje 5 Euro i obejmuje dwa przejazdy windą oraz wstęp na taras widokowy. Ja, jako posiadacz od godziny, karty Viva Vagem przykładam kartę do czytnika i jadę "for free"
Obrazek

Po wjechaniu na górę, pierwsze, co rzuca się w oczy, to ruiny kościoła Karmelitów - Igreja do Carmo - który mocno ucierpiał podczas pożarów z 1755 roku - słynne trzęsienie ziemi
Obrazek

Klasztor wybudowano w latach 1389 – 1423. Kościół po pożarze i trzęsieniu ziemi, nigdy nie został odrestaurowany. W 1864 roku powstało tu Muzeum Archeologiczne (Museu Arqueológico do Carmo). Podczas Rewolucji 25 Kwietnia, osiadł tu prezydent Marcelo Caetano, oraz jego wojskowi podwładni. Dziś do ruin Igreja do Carmo bezpośrednio "z lewej strony" przylega kwatera główna GNR czyli Guarda Nacional Republicana
Obrazek

Widok na północne dzielnice Lizbony
Obrazek

Portal Karmelitów
Obrazek

KLIMAT 8O
Obrazek

Jak z Tolkiena....
Obrazek

Naprzeciwko Karmelitów stoi takie cudeńko
Obrazek

Schodzę piechotą z powrotem do Baixy w okolice Placu Rossio
Obrazek

Obrazek

Na poziomie rzeki
Obrazek

Obrazek

Łapię tramwaj 28, tak, ten słynny 28 i jadę na poranny objazd ALFAMY. Takie spostrzeżenie: kierowcy motorniczy znaczy tramwajów są wyluzowani uśmiechnięci, cierpliwie czekają, aż np samochód dostawczy dostarczający towar do sklepu położonego przy torach, łaskawie zjedzie im z torów, zresztą kierowcy tych aut szybciutko przybiegają, gdy tylko tramwaj zadzwoni....
Obrazek

Do tramwaju wchodzi się przodem, przykładając bilet do czytnika, albo kupując go u kierowcy, wysiada tyłem. Czekając na tramwaj na przystanku, w dobrym tonie jest machnąć na niego ręką...
Obrazek

Koniec trasy na Praca Martim Moniz - mam stąd około 10 minut piechotą do naszego apartmana - kupuje po drodze pieczywo na śniadanie.... po drodze atakuje mnie "GIL OKULISTA"!!!! 8O 8)
Obrazek

Tramwaj na ciasnych uliczkach Alfamy
Obrazek

Nasza fura (niebieska Fiesta) dzielnie stoi przy Sao Vicente de Fora
Obrazek

OBRIGADO
tony
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.12.2015 14:53

tony montana napisał(a):ruiny kościoła Karmelitów - Igreja do Carmo

Wewnątrz wystawione są wspaniałe eksponaty.

Pozdrawiam,
Wojtek
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 05.12.2015 15:13

Lisboa (jak na razie ;)) - super! Tramwaje tworzą klimat 8)
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 05.12.2015 16:08

tony montana napisał(a):Jako jeden z dwóch pasażerów wsiadam do Elevadora Santa Justa (normalnie są tutaj mega kolejki)

ta kolejka była jedynym powodem, dla którego odpuściliśmy wyjazd na górę. Miałeś szczęście. Piękne widoki 8)
tony montana napisał(a):Z lewej Katedra SE, z prawej Arco Augusta
Obrazek

ładnie widać Rua Aurea i jej kamienice

Tramwaj na ciasnych uliczkach Alfamy
Obrazek
[/quote]
takie rzeczy tylko w Lizbonie - rewelacja 8)
pozdrawiam,
Michał
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 05.12.2015 21:56

tony montana napisał(a):Arco nad Gardą?
I nadal nie pokazujesz?

... myślę, że w styczniu ruszę ... :wink: ...
... ale aż takich porannych spacerów w Arco jak ty w Lizbonie to nie miałem, ale też było sympatycznie ... :D ...
Pozdrawiam.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 06.12.2015 12:55

Franz napisał(a):
tony montana napisał(a):ruiny kościoła Karmelitów - Igreja do Carmo

Wewnątrz wystawione są wspaniałe eksponaty.

Pozdrawiam,
Wojtek

Czytałem o tym, muzeum ma zresztą już ponad 150 lat, więc trochę mogło się tego nazbierać
:mrgreen:

maslinka napisał(a):Lisboa (jak na razie ;)) - super! Tramwaje tworzą klimat 8)

Jeszcze fajnie się nimi jedzie niż je ogląda ;)
Szczególnie tak na maxa pod górę, jak pojedziemy "za chwilę" do Bazyliki Estrella

:oczko_usmiech:

tony montana napisał(a):Jako jeden z dwóch pasażerów wsiadam do Elevadora Santa Justa (normalnie są tutaj mega kolejki

Mikeee napisał(a):ta kolejka była jedynym powodem, dla którego odpuściliśmy wyjazd na górę. Miałeś szczęście. Piękne widoki 8)

Popołudniu, już rodzinnie, mieliśmy mniej szczęścia, pół godziny staliśmy w ogonku, ale w końcu się udało wjechać po raz drugi

tony montana napisał(a):Arco nad Gardą? I nadal nie pokazujesz?

kmichal napisał(a):... myślę, że w styczniu ruszę ... :wink: ...
... ale aż takich porannych spacerów w Arco jak ty w Lizbonie to nie miałem, ale też było sympatycznie ... :D ...
Pozdrawiam.

W LIzbonie trochę więcej chyba do zobaczenia niż w Arco ;) No, ale pewnie tyle pochodziłeś , co ja po Brenzone
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Andalucia, Algarve, Lisboa czyli IBERIADA 2015 - strona 55
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone