Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Andalucia, Algarve, Lisboa czyli IBERIADA 2015

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 02.12.2015 17:10

Franz napisał(a):
tony montana napisał(a):Pierszwa poszła - Elevador Santa Justa - jeszcze później będzie trochę jej zdjęć, z góry, z dołu, rano, wieczorem ;0

Mnie podświetlenia Lizbony nieco zawiodły, jednak Elevador, a zwłaszcza budynek dworca - były piękne.

Pozdrawiam,
Wojtek

:)

Obrazek
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 02.12.2015 17:11

mysza73 napisał(a):
tony montana napisał(a):
Pierwsza poszła - Elevador Santa Justa - jeszcze później będzie trochę jej zdjęć, z góry, z dołu, rano, wieczorem ;0

Czekam na te "z góry" :oczko_usmiech:

ZA CZUJNOŚĆ

Obrazek

:papa:
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 02.12.2015 20:52

tony montana napisał(a):Elevador Santa Justa - jeszcze później będzie trochę jej zdjęć, z góry, z dołu, rano, wieczorem ;0

piękna jest. My niestety nie dostaliśmy się na górę - kolejka była nieakceptowalna :cry:
Ciekawy zatem jestem widoków z góry
pozdrawiam,
Michał
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 02.12.2015 21:15

Mikeee napisał(a):
tony montana napisał(a):Elevador Santa Justa - jeszcze później będzie trochę jej zdjęć, z góry, z dołu, rano, wieczorem ;0

piękna jest. My niestety nie dostaliśmy się na górę - kolejka była nieakceptowalna :cry:
pozdrawiam,
Michał

No, jeden jest "nad TOBĄ"
;0
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 02.12.2015 21:26

tony montana napisał(a):
Mikeee napisał(a):

pozdrawiam,
Michał

No, jeden jest "nad TOBĄ"
;0

właśnie widzę i podziwiam. More please 8)
pozdrawiam,
Michał
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 02.12.2015 21:55

tony montana napisał(a):No, jeden jest "nad TOBĄ";0

Mikeee napisał(a):właśnie widzę i podziwiam. More please 8)
pozdrawiam,Michał

Najpierw muszę chronologicznie skończyć nasz pierwszy wieczorny spacer po najodleglejszej stolicy Europy (no chyba, że obraziłem Reykjavik? ;)

Kontynuacja za chwilę
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 02.12.2015 21:58

... "Justa" ładna, a widoczki z niej jeszcze lepsze ... :) ...
Pozdrawiam.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 02.12.2015 22:00

kmichal napisał(a):... "Justa" ładna, a widoczki z niej jeszcze lepsze ... :) ...
Pozdrawiam.

Tak, super jest oglądać miasto z jej górnego tarasu, niby to tylko kilkadziesiąt metrów ale "ROBI"
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 02.12.2015 22:04

tony montana napisał(a):Tak, super jest oglądać miasto z jej górnego tarasu, niby to tylko kilkadziesiąt metrów ale "ROBI"

... zgadza się, przekonałem się o tym w kilku włoskich miastach i miasteczkach ... :wink: ...
Pozdrawiam.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 02.12.2015 22:15

LISBOA 4 (38) ;)

Po chwili dochodzimy do Placu Rossio - Praca dom Pedro - będącego swoistym centrum Lizbony - a także ważnym węzłem komunikacyjnym
Obrazek

Na środku placu stoi sobie kolumna z postacią Króla Piotra IV - był on jednocześnie pierwszym Cesarzem Brazylii jako Piotr I
Obrazek

Cały plac okalają ładne fontanny
Obrazek

Niestety to miejsce ma także mroczną historię - odbywały się tu publiczne egzekucje czy rytualne palenie heretyków na stosie np w czasie świąt Wielkanocnych w 1506 r. spalono żywcem ok. 2 tys. neofitów żydowskich). Na placu Rossio miały też miejsce walki byków.
Obrazek

Z placu są naprawdę ciekawe widoki
Obrazek

Obrazek

Plac wyłożony jest marmurową kostką imitującą fale morskie

Powoli robi się ciemno, zapalają się uliczne latarnie
Obrazek

A ja je lubię fotografować, co wiedzą chyba czytelnicy moich relacji
Obrazek

W północnej części placu jest budynek Teatro Nacional de Dona Maria II. Wzniesiony został w latach 40. XIX w. Przed trzęsieniem z 1755 roku znajdowała się tu siedziba inkwizycji - milusio zatem
Obrazek

Po południowo - wschodniej stronie plac wieńczy taka zacna budowla
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Castelo de Sao Jorge - doszliśmy tam ostatniego dnia pobytu w Lizbonie - po powrocie z wycieczki po Fatimie i okolicach, ale był już zamknięty
Obrazek

Obrazek

ADIOS
tony
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 02.12.2015 22:26

LISBOA 5 (38)

Wracając powoli do naszego przytulnego apartmana w Alfamie przechodzimy jeszcze przez Praca da Figueira
Obrazek

Tutaj z kolei kończy bieg kilka linii trmwajowych - zaobserwowałem to za "parę" godzin - RANKIEM
Obrazek

Ten dzień był pełen wrażeń - rano byliśmy na Algarve, potem były piękne okolice Lizbony, na które można poświęcić kilka dni, jeśli nie tydzień (Cascais, Sintra, Cabo de Roca, Mafra - nie wszędzie byliśmy), a teraz po wstępnym zobaczeniu centrum miasta wracamy koło Katedry do domu
Obrazek

Takimi uliczkami
Obrazek

Z jednego z Miradorów - chyba Santa Lucia (ale mogę się teraz mylić) - podziwiamy Alfamę i wschodni brzeg Tagu
Obrazek

Obrazek

To już przy naszym apartmanie - jeszcze zakupienie dwóch piwek i winka na późny wieczór i możemy kończyć dzień
Obrazek

Wczesnym rankiem będę jechał z Lizbończykami do pracy ;0
Obrazek

muito obrigado
tony
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.12.2015 22:41

tony montana napisał(a):Po chwili dochodzimy do Placu Rossio

Ale chyba nie pominąłeś dworca kolejowego?

Pozdrawiam,
Wojtek
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 02.12.2015 22:56

... fajne te wieczorne foty - ten klimacik ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 03.12.2015 10:27

Franz napisał(a):
tony montana napisał(a):Po chwili dochodzimy do Placu Rossio

Ale chyba nie pominąłeś dworca kolejowego?

Pozdrawiam,
Wojtek

Tą razą tak. Zresztą później tez tylko koło niego przechodziłem, nie wchodziłem do środka jakby co

kmichal napisał(a):... fajne te wieczorne foty - ten klimacik ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.

Każde miasto położone nad wodą ma wieczorem swój klimat, a co dopiero Lizbona
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 03.12.2015 19:14

LISBOA 6 (38)

24.07.2015

Nasza ponad dwutygodniowa włajaż po Iberii kończy się już za trzy dni... dziś mamy piątek, w poniedziałek o 16 mamy samolot powrotny z Madrytu

Wstaję zatem, coby dnia nie tracić o 6,30 i lecę po bilety na pobliski Dworzec Santa Apolonia, nie od razu wiedziałem, jak obsłużyć kulkę do kupienia kart i biletów, ale ofiarny pan Ochroniarz pomógł - koszt całodniowego biletu na wszystkie środki komunikacji w Lizbonie to 6 Euro (tylko dzieci do lat 4 mają zniżki) - więc płacę 24 Euro plus po 0,50 Euro za każdą kartę Viva Vagem - i dużo to i mało 25 PLN za cały dzień jeżdżenia tramwajami, metrem, autobusami i WINDAMI - no, nie ma aż takiej tragedii

Zwykła cena pojedynczego biletu w mieście to 1.40 Euro na jeden przejazd, bilet jest ważny 60 minut, można na nim np. zmieniać linie metra, tak długo jak nie wychodzi przez bramki.

Bilet kupiony u kierowcy: 1,80€/autobus; 2,85 tramwaj; 5€/winda Santa Justa; 3,60€/winda Gloria, Bica lub Lavra. Bilety te nie są ważne 60 minut od skasowania!

Alfama o 6,49 jeszcze śpi
Obrazek

Obrazek

Oto i Santa Apolonia - jedna z największych stacji w Lizbonie - jest tutaj dworzec dalekobieżny oraz metro + autobusy. 7,05
Obrazek

Naprzeciw spacji Santa Apolonia znajduje się Muzeum Wojskowości (Museu Militar)
Obrazek

Obok mamy takie widoczki
Obrazek

Pierwszy raz korzystam z lizbońskiego metra, za każdym razem trzeba przyłozyć kartę do czytnika - i czekać, aż zapali się zielone światełko - ta zasada obowiązuje też w tramwajach i autobusach, w windach kartę prosi o przyłożenie do czytnika obsługa windy
Jadę do stacji do Restauradores, to tylko trzy przystanki
Obrazek

Niebo jeszcze CIEMNE...
Obrazek

Obrazek

Niektóre BILDINGI na Restauradores są monumentalne
Obrazek

W Hotelu Avenida Palace mógłbym mieszkać
Obrazek

Za dwadzieścia ósma - za wcześnie na browarka Sagres
Obrazek

Po chwili trafiam ZNOWU na Rossio - od "podłogi" zaczyna mi się mienić w oczach - 4 DE ;)
Obrazek

Obrazek

Robi się powoli jasniej i ładniej
Obrazek

Obrazek

Swoje kroki kieruję teraz do Windy Santa Justa - czas wykorzystać drugi raz kartę za 6 Euro ;)

OBRIGADO
tony
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Andalucia, Algarve, Lisboa czyli IBERIADA 2015 - strona 54
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone