Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Andalucia, Algarve, Lisboa czyli IBERIADA 2015

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 29.11.2015 20:42

tony montana napisał(a):LISBOA 1 (38)

Obrazek

Doczekałam się :D .
Lazury lazurami, ale miasta to jest to co misiaczki lubią najbardziej :hearts: .
Jak widzę tyle czerwonych dachów i wąskich uliczek na google maps to od razu mam ochotę sie pakować :lol: .
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 29.11.2015 21:34

tony montana napisał(a): darmowo w Lizbonie można parkować przy

... cenna wskazówka ... :wink: ... Lizbona w planach od dawna i kiedyś na pewno przyjdzie na nią pora ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 30.11.2015 07:49

maslinka napisał(a):Cudnie się zapowiada ta lizbońska część relacji :D Też lubię wszelkie "romańskości" 8)

I faktycznie pokażę tutaj kilka ciekawych miejsc...a prawdziwym hitem szczególnie dla Dziewcząt będzie Stadion Narodowy Portugalii i obiekt Benfiki - Estadio da Luz - OD ŚRODKA!
;)

tony montana napisał(a):Lizbona zawsze wydawała mi się taka jakaś .....nieosiągalna

maslinka napisał(a):Mnie się dalej taka wydaje...

Bo Wy, choć raz powinniście gdzieś poza Cro w wakacje jechać ;0

Cro jest piękna, ale Wam już dwucyfrówka jeśli chodzi o pobyty w niej leci :)
A tyle jest pięknych miejsc na plażę i zwiedzanie poza Cro

:smo: :papa:

marze_na napisał(a):Doczekałam się :D .
Lazury lazurami, ale miasta to jest to co misiaczki lubią najbardziej :hearts: .
Jak widzę tyle czerwonych dachów i wąskich uliczek na google maps to od razu mam ochotę sie pakować :lol: .

Ja z kolei lubię miasta, ale nie może być w nich za gorąco
Lizbona spełnia moje wymagania, bo jest w niej przyjemnie ciepło, ale położenie sprawia, że nie są to mega upały, jak w interiorze
:)
A wieczorem to sweterek się czasem przydaje 8)

tony montana napisał(a): darmowo w Lizbonie można parkować przy

kmichal napisał(a):... cenna wskazówka ... :wink: ... Lizbona w planach od dawna i kiedyś na pewno przyjdzie na nią pora ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.

ENJOY ;)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 30.11.2015 08:14

LIZBONA 2 (38)

Katedra jest przepiękna, ale my chcemy wieczorem zobaczyć coś jeszcze, a przede wszystkim ZJEŚĆ
Obrazek

Typowy obrazek lizbońskiej ulicy
Obrazek

To słynna Rua Augusta - zdjęcie w kierunku północnym, to chyba najsłynniejsza ulica dzielnicy Baixa, a może nawet całego miasta. Rua Augusta to główny deptak Lizbony, jedna z najbardziej reprezentacyjnych ulic dzielnicy Baixa, miejsce, gdzie ofertę swoją wystawiają drogie sklepy, jak i małe sklepy sprzedające rękodzieło.
Obrazek

Rua Augusta w kierunku południowym kończy się Arco Augusta, położonym nad Praca do Comercio nad samym Tagiem
Obrazek

Obrazek

Łuk ma ponad 30 metrów wysokości i został zbudowany w roku 1875
Obrazek

Pomyliłem się z tą godziną 20 przy Se, mamy dopiero 19....
Obrazek

Łuk wieńczą trzy postaci – alegorie Chwały, Pomysłowości i Męstwa. Największą z nich jest alegoria Chwały, która ma ponad 7 metrów wysokości i trzyma ona dwie korony nad głowami Pomysłowości i Męstwa.
Obrazek

Chwałę nam tu ucięło... :oops: :oops:
Obrazek

Sześć pozostałych rzeźb rozmieszczonych w rogach lizbońskiego łuku triumfalnego przedstawia: Variato – narodowego, portugalskiego bohatera, Vasco da Gama – słynnego żeglarza i nawigatora, Nuno Alvaresa Pereiry – portugalskiego dowódcę, który walczył o obronę niepodległości Portugalii, Markiza Pombala – budowniczego Lizbony, który zabrał się za odbudowę zniszczone miasta po trzęsieniu ziemi z 1755 roku. Pozostałe dwie figury przedstawiają alegorię rzek Douro i Tag – głównych rzek Portugalii.

Jesteśmy na Praça do Comércio zwanym także Terreiro do Paço (tak nazywa się Plac Handlowy na mapach lizbońskiego metra). na środku stoi 14 metrowy pomnik króla Józefa I (Dom José I) odzianego w pelerynę, w okazałym hełmie, na koniu, który depcze węża. Wzrok króla wędruje w stronę rzeki Tag, w stronę miejsca, gdzie łączy się ona z oceanem.
Obrazek

Na Placu Handlowym krzyżuje się wiele linii tramwajowych i autobusowych
Obrazek

Obrazek

Na placu i w jego okolicach znajdziemy mnóstwo ciekawych budynków wybudowanych po trzęsieniu ziemi z 1755 roku
Obrazek

Patrząc na Tag tutaj nie można oprzeć się wrażeniu że rzeka wygląda tu jak morze - zresztą wpada do oceanu już za "chwilę"
Obrazek

Widzicie Pomnik Chrystusa Króla? (taki maleńki)
Obrazek

BTW - opuściliśmy już Plac Handlowy, aby udać się wzdłuż rzeki, w kierunku oceanu, czyli zachodnim, w poszukiwaniu polecanego przez naszą Marię, Mercado da Ribeira w pobliżu dworca Cais de Sodre, gdzie rzekomo można dobrze zjeść
Obrazek

Oto i on - ale ile się go NASZUKALIŚMY :( :oops: 8O :evil:
Obrazek

Czy polecam tam jeść? Nie wiem. Jest tego tam tak dużo, gwar jest nieznośny, a my, mimo głodu, nie wiedzieliśmy co w końcu kupić i spożyć....
Obrazek

Obrazek

CDN

ADIOS
tony
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 30.11.2015 08:19

tony montana napisał(a):Ja z kolei lubię miasta, ale nie może być w nich za gorąco

W sumie, jak jest za zimno, to też nie za fajnie ... :wink:

Miasta MOGĄ BYĆ, ale przestrzenie, krajobrazy i - zwłaszcza - piękne plaże to to, co Kulki lubią najbardziej :cool:
A jak już miasta... to nie za duże, łatwe do zwiedzenia.
Taka Lizbona (sprawdziłem) jest mniejsza niż Wrocław - pod względem liczby ludności 8O
Można się wybrać :cool:
Zwłaszcza że fajnie tam :idea:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 30.11.2015 08:46

tony montana napisał(a):Łuk ma ponad 30 metrów wysokości i został zbudowany w roku 1875

... niezły łuczek ... :wink: ...

tony montana napisał(a):Widzicie Pomnik Chrystusa Króla? (taki maleńki)

... mówisz, że Świebodzin widać stamtąd ? ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 30.11.2015 17:51

tony montana napisał(a):LIZBONAAAAAA jest BOSKA

ależ oczywiście!

na Rua Augusta bardzo podobały mi się kamienice pokryte Azulejos (kafelkami kolorowo zdobionymi)
tramwaje są przeurocze - najfajniejsze te przystosowane do jeżdżenia po stromej ulicy 8)

widzę, że byliście w Pasteis de Belem, ciekawe czy również staliście w kilkudziesięciometrowej kolejce

czekam niecierpliwie na cd.
pozdrawiam,
Michał
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 30.11.2015 18:31

Dawno nie zaglądałem, ale widzę, że nadal ciepło i kolorowo :!:

pzdr :wink:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 30.11.2015 18:36

tony montana napisał(a):Typowy obrazek lizbońskiej ulicy
Obrazek

Baaaaaaaaaaaaardzo mi się takie typowe obrazki podobają :D .
Wrzucaj więcej 8) .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 02.12.2015 11:43

kulka53 napisał(a):
tony montana napisał(a):Ja z kolei lubię miasta, ale nie może być w nich za gorąco

W sumie, jak jest za zimno, to też nie za fajnie ... :wink:

Miasta MOGĄ BYĆ, ale przestrzenie, krajobrazy i - zwłaszcza - piękne plaże to to, co Kulki lubią najbardziej :cool:
A jak już miasta... to nie za duże, łatwe do zwiedzenia.
Taka Lizbona (sprawdziłem) jest mniejsza niż Wrocław - pod względem liczby ludności 8O
Można się wybrać :cool:
Zwłaszcza że fajnie tam :idea:

Ale nieco mocniej pagórkowata niż Wrocław :)
A propos, byłem wczoraj w Szczecinie - bardzo ciekawe miasto, kiedyś tam pokażę w "ON TOUR"
8)

tony montana napisał(a):Widzicie Pomnik Chrystusa Króla? (taki maleńki)

kmichal napisał(a):... mówisz, że Świebodzin widać stamtąd ? ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.

Nie inaczej. Ten sam. ;)

Mikeee napisał(a):widzę, że byliście w Pasteis de Belem, ciekawe czy również staliście w kilkudziesięciometrowej kolejce

czekam niecierpliwie na cd.
pozdrawiam,
Michał

Pasteis byliśmy oczywiście, przed zwiedzeniem Klasztoru Hieronimitów, gdzie wg Korwina Mikke straciliśmy w 2007 roku niepodległość ;) i Torre de Belem

Kolejka faktycznie spora około 11 rano, ale 10 minut góra staliśmy, szybko szła

Kontynuacja - może wieczorem

:papa:

longtom napisał(a):Dawno nie zaglądałem, ale widzę, że nadal ciepło i kolorowo :!:

pzdr :wink:

Trochę BURZOWEGO nieba jednak znalazłbyś ;0

marze_na napisał(a):
Baaaaaaaaaaaaardzo mi się takie typowe obrazki podobają :D .
Wrzucaj więcej 8) .

Zdjęć Lizbony mam bardzo dużo, muszę dokonać selekcji
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.12.2015 16:29

tony montana napisał(a):Zdjęć Lizbony mam bardzo dużo, muszę dokonać selekcji

Czekam na lizbońskie perełki. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 02.12.2015 16:55

Lisboa 3 (38)

Kilka zdjęć po drodze z Praca do Comercio do Cais de Sodre
Obrazek

Duzo drutów ;)
Obrazek

Gdy wychodzimy z jadłodajni, napotykamy się na taki barokowy zabytek
Obrazek

Po chwili orientujemy się, że nie mamy mapki od Marii, mapki, na której mamy zaznaczone kilka niestandardowych atrakcji, została mi tylko moja mała z laminowana Express Map, biegnę tedy, aby odnaleźć tamtą - niestety jakiś lizbończyk lub co bardziej prawdopodobne, turysta zdążył sobie już ją przywłaszczyć - po co mu notatki Marii - jak nie zna Marii!?!?! ;)

Standardowe uliczki Lizbony, to akurat Rua das Flores - my idziemy do góry w stronę Rossio
Obrazek

Tak mniej więcej szliśmy
Obrazek

Jesteśmy na Praca Luis de Camoes
Obrazek

Igreja Da Nossa Senhora Da Encarnação
Obrazek

Obrazek

Wchodzimy na Rua Garett (nie, to nie od Kevina Garnetta - legendarnego koszykarza NBA, który właśnie wrócił po latach do Minnesoty Timbervolves) ;)
To gdzieś między Bairro Alto i Chiado
Obrazek

Obrazek

Tak wygląda Rua Garett na stritwju - od dołu, już blisko Rossio i Elevadora Santa Justa
Obrazek

Zbliżamy się do Santy Justy
Obrazek

Oto i ona
Obrazek

Obrazek

Obrazek

CDN
Adios
tony
Ostatnio edytowano 02.12.2015 16:59 przez tony montana, łącznie edytowano 1 raz
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 02.12.2015 16:57

Franz napisał(a):
tony montana napisał(a):Zdjęć Lizbony mam bardzo dużo, muszę dokonać selekcji

Czekam na lizbońskie perełki. :)

Pozdrawiam,
Wojtek

Pierszwa poszła - Elevador Santa Justa - jeszcze później będzie trochę jej zdjęć, z góry, z dołu, rano, wieczorem ;0
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.12.2015 17:03

tony montana napisał(a):Pierszwa poszła - Elevador Santa Justa - jeszcze później będzie trochę jej zdjęć, z góry, z dołu, rano, wieczorem ;0

Mnie podświetlenia Lizbony nieco zawiodły, jednak Elevador, a zwłaszcza budynek dworca - były piękne.

Pozdrawiam,
Wojtek
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 02.12.2015 17:06

tony montana napisał(a):
Pierszwa poszła - Elevador Santa Justa - jeszcze później będzie trochę jej zdjęć, z góry, z dołu, rano, wieczorem ;0

Czekam na te "z góry" :oczko_usmiech:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Andalucia, Algarve, Lisboa czyli IBERIADA 2015 - strona 53
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone