Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Andalucia, Algarve, Lisboa czyli IBERIADA 2015

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 29.10.2015 09:24

kulka53 napisał(a):
Nad kosztami się jeszcze nie zastanawiałem, ale u nas byłoby z lekka inaczej.... paliwo na ok. 8-10.000 km i jakieś opłaty autostradowe + jedzenie :cool: .
No i miesiąc urlopu, a przynajmniej 3 tygodnie.

Fakt. Ja zrobiłem podczas mojej wyprawy do Portugalii 9800 km. 3 tygodnie to absolutne minimum, tym bardziej, że po drodze też jest masę ciekawych miejsc do odwiedzenia.
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 29.10.2015 09:47

kulka53 napisał(a):Wybrzeże robi spore wrażenie, gdzieś na kamperowym forum widziałem podobne fotki.
A są gdzieś w Portugalii takie plaże, albo podobne, ale trochę bardziej dzikie? (w sensie - dalej od dużych miejscowości i bez parasolek) :cool:
Chociaż :roll: , może tam w ogóle nie jest aż tak tłoczno ze względu na temp. wody?

Żeby było bardziej dziko i bezludnie to polecałabym raczej zachodnie wybrzeże niż Algarve. Tam piękne plaże ciągną się kilometrami. Wystarczy zejść na plażę innym zejściem niż to z centrum miasteczka i można samemu leżeć na złociutkim piasku. Przynajmniej takie są nasze doświadczenia z lipca 2009 r.

Temperatura wody rzeczywiście nie powala + do tego dochodzi dość wysoka fala więc z kąpielami to raczej nie za bardzo ale mi akurat do szczęścia wystarcza piasek więc wzburzone morze wcale mi nie przeszkadzało.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 29.10.2015 19:24

Mikeee napisał(a):Ja zrobiłem podczas mojej wyprawy do Portugalii 9800 km.

Relacji zdaje się nie było, no chyba że coś przeoczyłem?

Z czasem i urlopem problemu nie mamy, kasa też się by znalazła. Gorzej ze środkiem transportu.... Felicją z boxem na dachu przejechać 10 tys. pewnie dałoby radę, ale nieźle męczące by to było :?

Aglaia napisał(a):Żeby było bardziej dziko i bezludnie to polecałabym raczej zachodnie wybrzeże niż Algarve. Tam piękne plaże ciągną się kilometrami. Wystarczy zejść na plażę innym zejściem niż to z centrum miasteczka i można samemu leżeć na złociutkim piasku. Przynajmniej takie są nasze doświadczenia z lipca 2009 r.

Temperatura wody rzeczywiście nie powala + do tego dochodzi dość wysoka fala więc z kąpielami to raczej nie za bardzo ale mi akurat do szczęścia wystarcza piasek więc wzburzone morze wcale mi nie przeszkadzało.

Zachodnie wybrzeże przeglądnąłem, wygląda extra i rzeczywiście pustawo. Coś fajnego na pewno by się znalazło :) , zwłaszcza, że na pewno nie jechalibyśmy w okresie wakacyjnym.
Te fale to rzeczywiście... prawie na wszystkich zdjęciach są potężne 8O
Piasek to podstawa, ale fajnie by się było zanurzyć czasami :cool:
Zresztą, chyba łatwiej przy wysokiej fali na piachu niż na kamieniach....

Sorry Tony za te dygresje tam-nie-bylca :roll: :?
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 29.10.2015 20:40

ajdadi napisał(a):To ja jak zawsze po poznańsku... :wink:

KLIFY - WOW :mrgreen:

:papa:

Po poznańsku czy nie - fajno, że się podobają ;)

longtom napisał(a):
tony montana napisał(a):... Praia Camillo...

Chyba mi się podoba. 8O

"CHYBA"? ;)
Ja tam jestem przekonany swoich odczuć co do KAMILKI ;/9

CROberto napisał(a):Wiedziałem że będzie pięknie jak już tam dojedziesz...
Wybrzeże fantastyczne-foki też.... 8)

FOKI?!!?!

;)

Ostatnio w Fokarium na Helu byłem kilkanaście lat temu - gdy moja córka była mała

:boss:

kulka53 napisał(a):Wybrzeże robi spore wrażenie, gdzieś na kamperowym forum widziałem podobne fotki.
A są gdzieś w Portugalii takie plaże, albo podobne, ale trochę bardziej dzikie? (w sensie - dalej od dużych miejscowości i bez parasolek) :cool:
Chociaż :roll: , może tam w ogóle nie jest aż tak tłoczno ze względu na temp. wody?

Znowu Krystof mnie ubiegł, ale bardzo dobrze, bo on wie duzo więcej o tych rejonach ode mnie (choc w cytowanym później Nazare to ja byłem tam gdzie były te fale, a on nie) :P

Ja natomiast ludzikiem Googla chodziłem po zachodnim wybrzeżu sporo, tam są fantastyczne plaże, szerokie łachy piachu, piszą w necie,że mało ludzi,bo woda zimna

Krystof napisał(a):

da radę - połaź sobie googlowym ludzikiem/opcją "pokaż zdjęcia" na północ od Cabo de san Vicente - zatoczka po zatoczce, aż do Lizbony, a potem dalej i dalej :@)

Szczególnie zachęcająco wygląda luk od Sines do Setubal (kilkadziesiąt kilosów)

Lidia K napisał(a):8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O
Nie mam wątpliwości jak bardzo mi się tu podoba.

Ja bym została jeszcze z godzinę, potem już na pewno nie było takiego oświetlenia wczesnymi porannymi promieniami słońca :(

Cieszę się, że okolice Lagos robią na Tobie dobre wrażenie
Ja nie mogłem zostać, bo musiałem wracać na śniadanie
:mrgreen:

Krystof napisał(a):a wiesz, że mi też chodzi po głowie pojeździć po portugalskich klifach i prowincjach? ;@)
tyle, że to baaaardzo kosztowna impreza :@(
i trudno ciąć koszty, gdy ok. 60% budżetu pożera dolot + wynajęcie auta

Samolot na cztery osoby (w przypadku Kulek dwie) , no ale oni chyba i tak autem - ale kosztowo na jedno wyjśc może, choć im odchodzą koszty noclegów.... to najmniej 2000 PLN
Auto na dwa tygodnie to kolejna dwójka najmarniej

kulka53 napisał(a):Muszę odszukać Twoją relację (zdaje się niedokończoną) i poczytać bo zdaje się sporo tam ciekawych informacji :roll:
Dziś się rozpędziłem i dotarłem zachodnim iberyjskim wybrzeżem aż do Francji :roll: . Odniosłem wrażenie że najładniej jest od Lizbony w dół i od Vigo w górę (ten północno zachodni hiszpański róg - wybrzeże Galicji).
Nad kosztami się jeszcze nie zastanawiałem, ale u nas byłoby z lekka inaczej.... paliwo na ok. 8-10.000 km i jakieś opłaty autostradowe + jedzenie :cool: .
No i miesiąc urlopu, a przynajmniej 3 tygodnie.

Mogę Cię zapewnić, że wybrzeże od Cadiz na południe i południowy wschód (do Tarify) NIEZGORSZE

Tylko te przypływy i odpływy, ja nie lubię leżeć na mokrym piasku, albo 100 metrów od brzegu, bo dopiero tam jest sucho...

:)

Krystof napisał(a):
nie wchodząc zbyt głęboko w szczegóły, bo mię Montaniusz znielubi - relacje są dwie, z czego ta druga jest dokończona na kolanie, no bo co tu jeszcze opisywać ;@)
mimo, że obie trasy były bardzo podobne, to relacje najlepiej przeczytać obie, bo jest kilka rzeczy rozbieżnych... jednak trud to niemały, bo się trochę rozjechały :roll:[/quote]

Montaniusz cieszy się, że jego relacja ŻYJE i jest wdzięczny

:hut:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 29.10.2015 21:08

Krystof napisał(a):jakby kto jechał do Portugalii o tej porze roku, to poleciłbym to...

https://www.google.pl/search?q=nazare&e ... zare+waves

Krystof co Ty jakieś STAROCIE wyciągasz? ;)

Przecież to juz WSZYSCY WIDZIELI ;)

Tego kolesia jak na desce dawał na tych falach też (tylko ze w grudniu 2012 chyba)

JA TAM BYŁEM Krzysiu a Ty? :)

Mikeee napisał(a):Fakt. Ja zrobiłem podczas mojej wyprawy do Portugalii 9800 km. 3 tygodnie to absolutne minimum, tym bardziej, że po drodze też jest masę ciekawych miejsc do odwiedzenia.

O MY GOD

Mój rekord to 7850

Chapeau Bas

Aglaia napisał(a):
Żeby było bardziej dziko i bezludnie to polecałabym raczej zachodnie wybrzeże niż Algarve. Tam piękne plaże ciągną się kilometrami. Wystarczy zejść na plażę innym zejściem niż to z centrum miasteczka i można samemu leżeć na złociutkim piasku. Przynajmniej takie są nasze doświadczenia z lipca 2009 r.

Tam chyba nawet niewiele tych miasteczek jest ;)
Gdy jechałem z Algarve na północ w kierunku Lizbony drogą N-120 to mijałem te wszystkie drogowskazy prowadzace na Aljezur, Odeceixe, Arifana.... kusiło żeby zjechać ;) ale w kocńu jechaliśmy do upragnionej i wymarzonej LIZBONY!!

8)

kulka53 napisał(a):
Z czasem i urlopem problemu nie mamy, kasa też się by znalazła. Gorzej ze środkiem transportu.... Felicją z boxem na dachu przejechać 10 tys. pewnie dałoby radę, ale nieźle męczące by to było :?

Paweł nie dramatyzuj tylko rób plan i JEDŹCIE :)
No, czyja jak czyja, ale Wasza relacja z zachodniej Portugalii to byłby łakomy kąsek

kulka53 napisał(a):Zachodnie wybrzeże przeglądnąłem, wygląda extra i rzeczywiście pustawo. Coś fajnego na pewno by się znalazło :) , zwłaszcza, że na pewno nie jechalibyśmy w okresie wakacyjnym.
Te fale to rzeczywiście... prawie na wszystkich zdjęciach są potężne 8O
Piasek to podstawa, ale fajnie by się było zanurzyć czasami :cool:
Zresztą, chyba łatwiej przy wysokiej fali na piachu niż na kamieniach....

Sorry Tony za te dygresje tam-nie-bylca :roll: :?

Ja w Nazare bałem się trochę wejść do wody, no chyba, żeby była trochę cieplejsza

Każdy może sobie pisać tutaj co chce, to wszystko może się komus kiedyś przydać, a jak nie lubi komentarze to można je przecież sobie wyłączyć
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 29.10.2015 21:39

DZIEŃ 9. PRAIA DO CAMILO

Po śniadaniu przyjeżdżamy autem (choć to niewiele ponad 3 km od naszego apartmana) na upatrzoną przeze mnie PRAIĘ CAMILO
Obrazek

Trzeba sporo zejść w dół, ba, zejść do pestka, potem trzeba WEJŚĆ, sporo osób kilka razy zatrzymywało się na odpoczynek podczas wchodzenia pod górę popołudniu
Obrazek

Z czystością nie ma problemu, jak na innych plażach
Obrazek

Jeszcze tylko 187 schodków ;)
Obrazek

I możemy rozłożyć się z naszym majdanem - który finalnie podarujemy sympatycznej rodzinie z trójka dzieci we wspomnianym NAZARE na plazy (mowa o parasolu i leżaczku zakupionym w Alcampo)
Obrazek

Do tamtej malutkiej skałki dopłynąłem :)
Obrazek

Obrazek

Z naszej Camilo można dojśc piechotą do drugiej plaży, nazwijmy ją roboczo Camilo2 (ponieważ wg GMaps na nie ma odrębnej nazwy)
Obrazek

Obrazek

Tam w oddali DONA ANA
Obrazek

Całujące się skały
Obrazek

Idę na "dwójkę"
Obrazek

Obrazek

Idą następni - zobaczcie, kawał drogi w dół trzeba zejść (i wejść później) :)
Obrazek

Burza zapowiada się nad "2"
Obrazek

Obrazek

Dwójka jest mniej zaludniona niż jedynka
Obrazek

Obrazek

GALEBY i MEWY zwiastują burzę - NISKO LATAJO ;)
Obrazek

Fajne są te formacje skalne
Obrazek

Obrazek

Jeszcze raz Praia Dona Ana
Obrazek

Wracamy z 2 na 1 tunelem a nie brzegiem oceanu
Obrazek

Informacja uzupełniająca odnośnie Camilo - na górze jest restauracja, jedliśmy tam zupy są super, choć kelner o nas zapomniał ale drugi się nami zajął

Pakowanie jest darmowe wzdłuż głównej drogi, albo po drodze na plażę z jednej strony

AHOJ
tony
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.10.2015 23:07

Camilo też nam się podobała.

Pozdrawiam,
Wojtek
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 30.10.2015 00:11

kulka53 napisał(a):
Mikeee napisał(a):Ja zrobiłem podczas mojej wyprawy do Portugalii 9800 km.

Relacji zdaje się nie było, no chyba że coś przeoczyłem?

nie pisałem relacji.
Felicja tyle przejechała, że na pewno da radę 8)
Myślę, że nie bardziej męczące niż Wasze podróże po Bałkanach

Tony Scarface - fajne klifiszony i skaliszony :oczko_usmiech:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 30.10.2015 08:29

tony montana napisał(a):Burza zapowiada się nad "2"
Obrazek

Dzień bez burzy, dzień stracony :smo: .

tony montana napisał(a):Pakowanie jest darmowe wzdłuż głównej drogi, albo po drodze na plażę z jednej strony

Hmmm ...
a to pakowanie jest obowiązkowe :?: 8O :roll: :smo:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 30.10.2015 08:51

... fajny tunelik międzyplażowy ... :wink: ... a daje chociaż trochę ochłody ? ... :) ...
... w sumie to dobre schronienie przed nieuchronną burzą ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 30.10.2015 09:13

tony montana napisał(a): ale w kocńu jechaliśmy do upragnionej i wymarzonej LIZBONY!!

daleko jeszcze :roll: :?: bo jestem i czekam :oczko_usmiech:
tony montana napisał(a):Każdy może sobie pisać tutaj co chce

Tralalala :lol:
ładne te plaże, tylko te schody :evil:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 30.10.2015 10:20

Taaakie :!: plaże to chyba jedyne, czego mi brakowało podczas ostatniego urlopu :? .
Żeby poopalać się godzinkę, trochę popływać i ruszać dalej na zwiedzanie 8) .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 30.10.2015 16:19

Franz napisał(a):Camilo też nam się podobała.

Pozdrawiam,
Wojtek

Kapaliście się? ;0

Mikeee napisał(a):nie pisałem relacji.
Felicja tyle przejechała, że na pewno da radę 8)
Myślę, że nie bardziej męczące niż Wasze podróże po Bałkanach

Tony Scarface - fajne klifiszony i skaliszony :oczko_usmiech:

AL dziękuje ;)

mysza73 napisał(a):Dzień bez burzy, dzień stracony :smo: .

No ba, powtarzam, parasole tam niezbędne ;)

tony montana napisał(a):Pakowanie jest darmowe wzdłuż głównej drogi, albo po drodze na plażę z jednej strony

mysza73 napisał(a):Hmmm ...
a to pakowanie jest obowiązkowe :?: 8O :roll: :smo:

Ja chcesz możesz POPAKOWAĆ się za kasę też ;/0

kmichal napisał(a):... fajny tunelik międzyplażowy ... :wink: ... a daje chociaż trochę ochłody ? ... :) ...
... w sumie to dobre schronienie przed nieuchronną burzą ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.

Daje zarówno schronienie jak i jest trochę chłodniej, ale ze względu na konsystencję materiału, z którego jest złożony wolałem być w nim jak najkrócej

:oczko_usmiech:

tony montana napisał(a): ale w kocńu jechaliśmy do upragnionej i wymarzonej LIZBONY!!

krakusowa napisał(a):daleko jeszcze :roll: :?: bo jestem i czekam :oczko_usmiech:

No, dopiero zaczęlismy Algarve.... :)
Pojedziemy do Lizbony w grudniu

krakusowa napisał(a):Tralalala :lol:
ładne te plaże, tylko te schody :evil:

Faktem jest, że trochę to faktycznie męczarnia szczególnie wchodzić, niektórym czemu się wcale nie dziwię zajmowało to sporo czasu

:roll:

marze_na napisał(a):Taaakie :!: plaże to chyba jedyne, czego mi brakowało podczas ostatniego urlopu :? .
Żeby poopalać się godzinkę, trochę popływać i ruszać dalej na zwiedzanie 8) .

Na godzinę to nie opłaca się schodzić na Camilo ;)
Pół godziny to samo zejście i wejście

8)
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 30.10.2015 16:36

Fajne te dwie Kamilki :) :papa:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 30.10.2015 17:25

ajdadi napisał(a):Fajne te dwie Kamilki :) :papa:

Mój Kolega też tak mówi o swojej Koleżance z pracy ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Andalucia, Algarve, Lisboa czyli IBERIADA 2015 - strona 39
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone