Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Andalucia, Algarve, Lisboa czyli IBERIADA 2015

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 09.08.2015 20:33

oj, Tony, Tony... myślalem, że zrozumiesz, że to takie szorstkie i końskie żarty! przecież wiesz, że ci gorąco kibicuję i wiem, dlaczego ominąłeś Alhambrę... i nie sfociłeś mihrabu... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ostatnio edytowano 10.08.2015 09:46 przez Krystof, łącznie edytowano 1 raz
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 09.08.2015 20:37

DZIEŃ 2. ODCINEK 2.3

SANLUCAR DE BARRAMEDA

Mało znane (z perspektywy polskiej) miasto o dużym znaczeniu dla odkryć geograficznych:
1. Krzysztof Kolumb w 1498 roku wypłynął właśnie stąd w swoją trzecią wyprawę za ocean. Czymże jest jednak trzecia wyprawa przy pierwszej, która wraz z braćmi Pinzonami wyruszała, z oddalonego stąd o kilkadziesiąt kilometrów Palos de la Frontera (nie dotarłem, choć miałem cichy plan jadąc w kierunku Portugalii kilka dni później zjechać z autostrady i podążyć kilkanaście kilometrów na południe do Palos - za dobrze jednak jechało się pustą A49 z Sewilli do granicy z Portugal)

2. Gość znany jako Ferdynand Magellan we wrześniu 1519 roku wyruszył z Sanlucar w ekipie 5 okrętów i prawie trzystu ludzi w swoją słynną wyprawę dookoła świata (pierwsza takowa w historii)

3. Sanlucar znane jest także z odmiany wina sherry zwanej manzanilla, to trunek którą Carmen kusi chłopa u Bizeta - uwaga, wino jest białe. To informacja dla tych, którzy, podobnie jak Śp. Dr Jan uważają, że dobre wino to tylko czerwone wino

4. Od 160 lat po 2 kilometrowym odcinku tutejszej plaży organizowane są wyścigi konne - można stawiać drobne kwoty u ...dzieci :)

5. Dla mnie osobiście interesujące było zobaczyć ujście rzeki Gwadalkiwir do oceanu
Obrazek

Testowanie infrastruktury sanitarnej na plaży w Sanlucar
Obrazek

Idziemy sobie tak ze dwa kilometry w stronę ujścia Gwadalkiwiru (uprzedzę fakty, nie doszliśmy tam, bo było chyba z 43 stopnie znowu), taka promenadką - obok, nieuczęszczana o tej porze piękna ścieżka rowerowa.
Samochód stawiamy za darmo obok tych aut, ale z drugiej strony nadmorskiej ulicy biegnącej wzdłuż promenadki
Obrazek

Do promenady prowadzą takie drogi z centrum miasta
Obrazek

Pamiętacie majaczący na horyzoncie Park Narodowy Donana? ( Ci nieliczni, którzy czytali odcinki z Chipiony). ;) Tutaj mamy go na wyciągnięcie ręki
Obrazek

Sanlucar ma styl
Obrazek

Wszystkie nadmorskie restauracje są o 17 (coś koło tej godziny byliśmy w tym miejscu) jeszcze zamknięte
Obrazek

Stylowa fabryka lodu
Obrazek

My tymczasem upatrujemy sobie bardzo ciekawy obiekt - płynący "końcówką" oceanu w stronę portu, który znajduje się przy ujściu rzeki do oceanu
Obrazek

Obrazek

To prawdziwy potwór
Obrazek

Z nazwy płynąłby z Kanarków, w rzeczywistości cholera go wie, skąd płynie
Obrazek

Obrazek

Fascynujące przeżycie - mąż Mychy miałby frajdę!
Obrazek

Skoro o wydmach Donana była mowa....
Obrazek

Każdej zimy przelatuje tędy 6 mln ptaków, a 400 tys. pozostaje do wiosny. Rezerwat ustanowiony parkiem narodowym w 1969 r. zajmuje 54000 ha i jest schroniskiem dla 300 gatunków zwierząt, w tym wielu zagrożonych wyginięciem. Tylko tu można jeszcze podziwiać hiszpańskiego rysia i tzw. mangustę egipską.

A tam na skraju wydm i północnym końcu miasta Gwadalkiwir wpada do Atlantyku
Obrazek

Upał jest tak straszny, że nie decydujemy się na powrót tą samą drogą, tzn promenadą, szlibyśmy pod słońce, poszliśmy zatem równoległą drogą - o zwiedzaniu centrum nikt nie myślał, tym bardziej, że skoro juz byliśmy w tym skrawku Hiszpanii, chcieliśmy pojechać jeszcze do Jerez de la Frontera
Obrazek

Ciekawa architektura apartamentos Sanlucar
Obrazek

Obrazek

A w Jerez byliśmy o 19.20, trzeba było szybko znaleźć jakąś knajpkę na obiad

ADIOS
tony
Ostatnio edytowano 09.08.2015 20:49 przez tony montana, łącznie edytowano 1 raz
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 09.08.2015 20:42

tony montana napisał(a):Fascynujące przeżycie - mąż Mychy miałby frajdę!
Obrazek

Pokazałam mu, już możemy jechać :roll: :mrgreen: .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 09.08.2015 20:55

Krystof napisał(a):oj, Tony, Tony... myślalem, że zrozumiesz, że to takie szorstkie i końskie żarty! przecież wiesz, że ci gorąco kibicuję i wiem, dlaczego ominąłem Alhambrę... i nie sfociłeś mihrabu... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ale .... TY chyba NIE ominąłeś Alhambry ;) huehuehe
Czy ja i INNI docekamy się dalszego ciągu Twojej hiszpańskiej relacji ? (zaczynam się już wkurzać, a chyba NIE CHCESZ, abym się wkurzył??)

mysza73 napisał(a):Pokazałam mu, już możemy jechać :roll: :mrgreen: .

Fascynująca, piękna jednostka - najbardziej dziwiło mnie to, że większość ludzi leżących na plaży w ogóle nie interesowała się tym spektaklem - dopiero, gdy statek był blisko nas, na wysokości tego małego molo - kilkadziesiąt osób kibicowało mu tak jak my :)
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 09.08.2015 21:56

Pisałem, ale u mnie głównie była to Portugalia. :D W Hiszpanii tylko 3 miejasca: Santiado, Moserrat i plaża pod Alicante.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 10.08.2015 07:43

LRobert napisał(a):Pisałem, ale u mnie głównie była to Portugalia. :D W Hiszpanii tylko 3 miejasca: Santiado, Moserrat i plaża pod Alicante.

Pamiętam. Nawet trochę Francji chyba było! :)
:papa:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 10.08.2015 09:44

skąd on płynie, to jedno... a zaskakujące jest - dokąd!!!
wszystko wskazuje na to, że brak mostów = port Sewilla i to dopiero jest hardkor!

bo brak mostów to niekoniecznie ochrona zapyziałych ptaków, może to wymóg do puszczania drogą wodną kontenerowców?

czy żartuję?
zobacz: https://www.google.pl/maps/@37.35769,-5.99875,3a,75y,90t/data=!3m8!1e2!3m6!1s34113595!2e1!3e10!6s%2F%2Fstorage.googleapis.com%2Fstatic.panoramio.com%2Fphotos%2Fsmall%2F34113595.jpg!7i2272!8i1704
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 10.08.2015 13:23

tony montana napisał(a):... 40 stopni,...

Jak u mnie w sobotę :!: :D

pzdr :wink:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 10.08.2015 13:35

Witam.
Chętnie i ja pooglądam i powspominam miejsca odwiedzone wiele lat temu ... :) ...
Pozdrawiam.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 10.08.2015 15:12

Tony, czy ja Tobie jakąś łapówkę muszę wręczyć, żebyś mi linka do Twojego apartmana dał :roll: :evil: .

Może ja niepotrzebnie ten "obcas" przeczesuję :roll: ,
bo może Twój apartman się nada :wink: ,
i plan będę miała gotowy, wybiorę tylko jakieś ciekawe miejsca, które mam nadzieję w końcu pokażesz :smo:
i wakacje 2016 będę miała zaplanowane :mrgreen: .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 11.08.2015 08:56

Krystof napisał(a):skąd on płynie, to jedno... a zaskakujące jest - dokąd!!!
wszystko wskazuje na to, że brak mostów = port Sewilla i to dopiero jest hardkor!

bo brak mostów to niekoniecznie ochrona zapyziałych ptaków, może to wymóg do puszczania drogą wodną kontenerowców?

czy żartuję?
zobacz:

Tak, to ewidentnie ten sam - u nas poprzedni Prezydent też chciał w deklaracjach uczynić Wisłę bardziej transportową

longtom napisał(a):
tony montana napisał(a):... 40 stopni,...

Jak u mnie w sobotę :!: :D

pzdr :wink:

No popatrz, nad morzem pieknie, ale ostatnie dwa dni juz wieczory trochę jesienne - chłodno i wilgoć

kmichal napisał(a):Witam.
Chętnie i ja pooglądam i powspominam miejsca odwiedzone wiele lat temu ... :) ...
Pozdrawiam.

A gdzie relacja? :)

mysza73 napisał(a):Tony, czy ja Tobie jakąś łapówkę muszę wręczyć, żebyś mi linka do Twojego apartmana dał :roll: :evil: .

i plan będę miała gotowy, wybiorę tylko jakieś ciekawe miejsca, które mam nadzieję w końcu pokażesz :smo:

Łapówka wręczona.... no co Ci mogę powiedzieć, i tu i tu warto jechać

Ale chyba nie JEepem?????
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 11.08.2015 09:02

tony montana napisał(a):
mysza73 napisał(a):Tony, czy ja Tobie jakąś łapówkę muszę wręczyć, żebyś mi linka do Twojego apartmana dał :roll: :evil: .

Łapówka wręczona.... no co Ci mogę powiedzieć, i tu i tu warto jechać

Dzięki :D ,
GK stwierdził, że Włochów już trochę ogarnia :wink: i mam nie cudaczyć z Hiszpanami :roll: :wink: .

tony montana napisał(a):Ale chyba nie JEepem?????

No a że niby nie dojedzie :?: 8O :evil: ,

ofkors, że samolotem :mrgreen:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 11.08.2015 09:05

tony montana napisał(a):kmichal napisał(a):
Witam.
Chętnie i ja pooglądam i powspominam miejsca odwiedzone wiele lat temu ... ...
Pozdrawiam.

A gdzie relacja?

... ciężko byłoby napisać relację z 2003 roku tym bardziej, że wtedy cyfrówek jeszcze nie było ... :roll: ... za to zjechaliśmy przez 4 tygodnie prawie całą Andaluzję pojazdem o nazwie Seicento - wyszło prawie 10 tyś. km, no ale wtedy potomstwa jeszcze nie było ... :wink: ... ale za to będzie relacja z tegorocznej Gardy ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 11.08.2015 11:45

kmichal napisał(a):
tony montana napisał(a):kmichal napisał(a):
Witam.
Chętnie i ja pooglądam i powspominam miejsca odwiedzone wiele lat temu ... ...
Pozdrawiam.

A gdzie relacja?

... ciężko byłoby napisać relację z 2003 roku tym bardziej, że wtedy cyfrówek jeszcze nie było ... :roll: ...

były! mój szwagier miał :wink: z milionem piksli!
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 11.08.2015 11:49

Krystof napisał(a):były! mój szwagier miał z milionem piksli!

... no to był GOŚĆ ... :wink: ... ja wtedy miałem analogową Minoltę - zresztą jeszcze sobie leży w domku ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Andalucia, Algarve, Lisboa czyli IBERIADA 2015 - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies