Oczywiście będąc w Amsterdamie, nie mogłem sobie odmówić zorganizowania rodzince, rejsu po kanałach
Bardzo lubię ta formę zwiedzania w różnych miastach i tutaj również zdecydowanie warto
Z perspektywy wody, to miasto wygląda jeszcze wspanialej ...
Są różne firmy organizujące rejsy łodziami, ja wybrałem tą. Ma chyba jedne z najlepszych opinii oraz cena jest dość atrakcyjna. Także czas rejsu (1,5 h) pozwala na poznanie kawału miasta z poziomu wody.
Rej bukowany wcześniej tutaj:
https://www.blueboat.nl/en/product/city-canal-cruise/Family ticket - 45 EUR (2 adulty i 2 czajldy
). Uwaga, zwróćcie uwagę, że "children" nie jest zdefiniowane wiekowo, czyli w teorii do 18 roku życia to "children"
Z wydrukowanym biletem, podchodzimy do kasy, pokazujemy, pani kasuje i wpuszcza na mini przystań. Tam czekamy na swoją łódź, chwila i ruszamy.
Co fajne i ważne, jest lektor PL więc można posłuchać opowieści o Amsterdamie. Dostajemy za free komplet słuchaweczek dousznych (każdy) i siedząc na ławkach przy stolikach, można sobie włożyć wtyczkę w gniazdo przy każdym miejscu, wybrać język i słuchać.
Stateczek robi dość spore kółko po Amsterdamie, więc można zobaczyć naprawdę wiele miejsc, które najpierw oglądaliśmy idąc pieszo.
Więc rodzinka słuchała, a ja oczywiście na rufę otwartą, aparat w dłoń i jazda
Niektóre domy są naprawdę stare ...
Przy prawie każdym domu na samej górze jest wystająca belka i doczepiony do nie hak. Tym sposobem transportowano meble na wyższe pietra, na linach. Dlatego też wiele kamienic ma pochyloną fasadę w kierunku chodnika, co sprawia, ze ma się wrażenie jakby dom był krzywy. Dlatego, żeby wciągane meble, nie obijały sie o ściany ... Jakie to proste
I dopływamy do kanały Singel, skąd prawie ruszyliśmy w pierwszym dniu ...
pozdrawiam, Michał
cdn ...