Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ameryka Środkowa: od Panamy po Meksyk

Odkrycie Ameryki – popularne określenie faktu dotarcia Krzysztofa Kolumba do tego kontynentu, w 1492 roku. W rzeczywistości pierwszymi ludźmi, którzy dotarli do kontynentu amerykańskiego, byli członkowie społeczności łowieckich, przybyłych z Azji przez Beringię w czasie zlodowacenia, między 40.000 a 17.000 lat temu. Za pierwszego przedstawiciela cywilizacji europejskiej, który dotarł do Ameryki na początku XI wieku, uznaje się wikinga Leifa Erikssona.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 17.04.2014 21:54

Od jednego z policjantów na granicy Meksyk/USA usłyszłem zdanie : "Wiesz ilu jest świętych na świecie ? Ja też nie , ale jestem pewny , że 125 % z nich mieszka w Ameryce Łacińskiej "

Może coś w tym być . . . :wink:

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.04.2014 22:47

piotrf napisał(a):Od jednego z policjantów na granicy Meksyk/USA usłyszłem zdanie : "Wiesz ilu jest świętych na świecie ? Ja też nie , ale jestem pewny , że 125 % z nich mieszka w Ameryce Łacińskiej "

Może coś w tym być . . . :wink:

Przychodzi mi na myśl odpowiednie zdanie z filmu "Listy do M".

- 125% ? To dużo.

;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.04.2014 22:59

Z tajemnic Ameryki prekolumbijskiej: stele i kamienne ołtarze w Quirigua.

P19G0169.JPG

P19G0178.JPG

P19G0181.JPG

P19G0183.JPG

P19G0186.JPG

P19G0194.JPG

P19G0203.JPG

P19G0223.JPG
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 21.08.2014 22:16

Przeglądając Twoje wątki europejskie, przypomniałem sobie o tym środkowoamerykańskim.
Franz napisał(a):Z tajemnic Ameryki prekolumbijskiej: stele i kamienne ołtarze w Quirigua.

No właśnie, w tym ważnym ośrodku kultury, Majowie pozostawili kamienne ołtarze i stele, pokryte inskrypcjami i płaskorzeźbami. Czytałem, że na jednej z nich, wyryto opowieść o stworzeniu świata.

W jej treść wpleciono szczególną dla Majów datę - moment zerowy w ich kalendarzu. Z tą inskrypcją wiąże się cykl 13 baktunów, który miał się zakończyć pamiętnego dnia 21 grudnia 2012 r.

Nic szczególnego jednak się nie wydarzyło, zaczął się kolejny baktun, a my doczekamy się zapewne kontynuacji tej wyjątkowej wędrówki. :wink:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.08.2014 23:35

walp napisał(a):W jej treść wpleciono szczególną dla Majów datę - moment zerowy w ich kalendarzu. Z tą inskrypcją wiąże się cykl 13 baktunów, który miał się zakończyć pamiętnego dnia 21 grudnia 2012 r.

Nic szczególnego jednak się nie wydarzyło, zaczął się kolejny baktun

Tak to z wszystkimi religiami bywa - wcześniej czy później wychodzi na jaw, że fantazja ich twórców rozmija się z rzeczywistością...

walp napisał(a):a my doczekamy się zapewne kontynuacji tej wyjątkowej wędrówki. :wink:

Skoro jest zainteresowanie - będę musiał przysiąść i przypomnieć sobie, co tam następnego się przytrafiło.

Pozdrawiam,
Wojtek
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 22.08.2014 09:32

Franz napisał(a):
walp napisał(a):W jej treść wpleciono szczególną dla Majów datę - moment zerowy w ich kalendarzu. Z tą inskrypcją wiąże się cykl 13 baktunów, który miał się zakończyć pamiętnego dnia 21 grudnia 2012 r.

Nic szczególnego jednak się nie wydarzyło, zaczął się kolejny baktun

Tak to z wszystkimi religiami bywa - wcześniej czy później wychodzi na jaw, że fantazja ich twórców rozmija się z rzeczywistością...

Jednak w powyższej kwestii, winy nie należy szukać w wierzeniach, czy mitologii Majów.
Badacze twierdzą, że nigdzie wspomniana data nie była wyznaczona jako koniec świata, tylko pewnej epoki,
a cała reszta do tego dorobiona, to był efekt teorii spiskowej i opartemu na niej marketingowi. Biznes się kręcił.

No, ale nie samymi baktunami żyje człowiek, można jechać dalej... :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 22.08.2014 17:20

walp napisał(a):Jednak w powyższej kwestii, winy nie należy szukać w wierzeniach, czy mitologii Majów.
Badacze twierdzą, że nigdzie wspomniana data nie była wyznaczona jako koniec świata, tylko pewnej epoki,
a cała reszta do tego dorobiona, to był efekt teorii spiskowej i opartemu na niej marketingowi. Biznes się kręcił.

Z tego co ja wiem, to każda epoka miała się bardzo dramatycznie kończyć. Nie koniec świata, ale lawina katastrof. A tego też nie było...

Pozdrawiam,
Wojtek
jo-asia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jo-asia » 23.08.2014 12:57

To jest dopiero egzotyka!
Mam nadzieje, że jakiś ciąg laszy jeszcze się pojawi???
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 23.08.2014 15:37

jo-asia napisał(a):To jest dopiero egzotyka!
Mam nadzieje, że jakiś ciąg laszy jeszcze się pojawi???

Skoro jest zainteresowanie, to nie ma wyjścia - musi się pojawić.

Jeśli Ameryka Łacińska Cię pociąga, to mogę na forum polecić:
- Wyprawa na antypody - Patagonia
- Peru - od inkaskich traktów po linie Nazca

Pozdrawiam,
Wojtek
jo-asia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jo-asia » 24.08.2014 10:34

Dzięki, chętnie odwiedzę te wątki :D
pawelg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelg » 24.08.2014 14:11

To kierunek, który bardzo mnie interesuje. Z fascynującą historią i zabytkami.
Niestety, w tej chwili, tylko w bardzo odległych planach.
Żeby nie napisać "marzeniach". :?
Pozdrawiam
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 25.08.2014 14:09

pawelg napisał(a):To kierunek, który bardzo mnie interesuje. Z fascynującą historią i zabytkami.
Niestety, w tej chwili, tylko w bardzo odległych planach.
Żeby nie napisać "marzeniach". :?

No, cóż - żeby móc zrealizować marzenia, najpierw trzeba je mieć. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 27.08.2014 16:56

W niewielkim oddaleniu - ale już nie na terenie Gwatemali, lecz Hondurasu - znajdują się ruiny Copan. Ślady zamieszkania sięgają trzech tysięcy lat, jednak okres największego rozkwitu Copan - wówczas jedno z najważniejszych miast Majów - przeżywało między piątym, a ósmym wiekiem naszej ery, za czasów dynastii założonej przez K'inich Yax K'uk' Mo', najprawdopodobniej pochodzącego z Tikal. Świetność Copan została na kilkadziesiąt lat przerwana po tym, jak król Uaxaclajuun Ub'aah K'awiil został pojmany i zgładzony przez podlegającego mu władcę Quirigua, K'ak' Tiliw Chan Yopaat.

P18G2212.JPG

P18G2218.JPG

P18G2225.JPG

P18G2229.JPG

P18H0002.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.08.2014 18:20

Również i tutaj, podobnie jak w Quirigua - chociaż nie takie wysokie - stoją stele z wulkanicznego tufu, z wizerunkami władców w strojach ceremonialnych. W centrum znajdowały się świątynie na schodkowych piramidach, ołtarze ofiarne, zespoły pałacowe oraz boisko do gry w pelotę. Co jednak wyróżnia Copan spośród innych miast Majów, to Schody Hieroglifów. Szerokie na dziesięć metrów, składające się z 62 stopni o łącznej długości 21m, każdy z 2200 stopni z wypukłym hieroglifem - stanowią najdłuższy znany tekst hieroglificzny Majów.

P18H0005.JPG

P18H0011.JPG

P18H0040.JPG

P18H0058.JPG

P18H0063.JPG
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 28.08.2014 18:36

Franz napisał(a): . . . Schody Hieroglifów. Szerokie na dziesięć metrów, składające się z 62 stopni o łącznej długości 21m, każdy z 2200 stopni z wypukłym hieroglifem - stanowią najdłuższy znany tekst hieroglificzny Majów.

To taka ichnia Trylogia w kamieniu zapisana . . . :wink:

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ameryka Północna

Ameryka Środkowa: od Panamy po Meksyk - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone