Od jednego z policjantów na granicy Meksyk/USA usłyszłem zdanie : "Wiesz ilu jest świętych na świecie ? Ja też nie , ale jestem pewny , że 125 % z nich mieszka w Ameryce Łacińskiej "
Może coś w tym być . . .
Pozdrawiam
Piotr
piotrf napisał(a):Od jednego z policjantów na granicy Meksyk/USA usłyszłem zdanie : "Wiesz ilu jest świętych na świecie ? Ja też nie , ale jestem pewny , że 125 % z nich mieszka w Ameryce Łacińskiej "
Może coś w tym być . . .
Franz napisał(a):Z tajemnic Ameryki prekolumbijskiej: stele i kamienne ołtarze w Quirigua.
walp napisał(a):W jej treść wpleciono szczególną dla Majów datę - moment zerowy w ich kalendarzu. Z tą inskrypcją wiąże się cykl 13 baktunów, który miał się zakończyć pamiętnego dnia 21 grudnia 2012 r.
Nic szczególnego jednak się nie wydarzyło, zaczął się kolejny baktun
walp napisał(a):a my doczekamy się zapewne kontynuacji tej wyjątkowej wędrówki.
Franz napisał(a):walp napisał(a):W jej treść wpleciono szczególną dla Majów datę - moment zerowy w ich kalendarzu. Z tą inskrypcją wiąże się cykl 13 baktunów, który miał się zakończyć pamiętnego dnia 21 grudnia 2012 r.
Nic szczególnego jednak się nie wydarzyło, zaczął się kolejny baktun
Tak to z wszystkimi religiami bywa - wcześniej czy później wychodzi na jaw, że fantazja ich twórców rozmija się z rzeczywistością...
walp napisał(a):Jednak w powyższej kwestii, winy nie należy szukać w wierzeniach, czy mitologii Majów.
Badacze twierdzą, że nigdzie wspomniana data nie była wyznaczona jako koniec świata, tylko pewnej epoki,
a cała reszta do tego dorobiona, to był efekt teorii spiskowej i opartemu na niej marketingowi. Biznes się kręcił.
jo-asia napisał(a):To jest dopiero egzotyka!
Mam nadzieje, że jakiś ciąg laszy jeszcze się pojawi???
pawelg napisał(a):To kierunek, który bardzo mnie interesuje. Z fascynującą historią i zabytkami.
Niestety, w tej chwili, tylko w bardzo odległych planach.
Żeby nie napisać "marzeniach".
Franz napisał(a): . . . Schody Hieroglifów. Szerokie na dziesięć metrów, składające się z 62 stopni o łącznej długości 21m, każdy z 2200 stopni z wypukłym hieroglifem - stanowią najdłuższy znany tekst hieroglificzny Majów.