Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Alternatywa na 2006 r.

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fleming
Globtroter
Alternatywa na 2006 r.

Nieprzeczytany postnapisał(a) fleming » 23.05.2006 10:03

Byłem w Chorwacji 4 razy z rzędu. Istria, Pag, Zadar. Tucepi.... Wszędzie pięknie i wspaniale bo to przecież WAKACJE - (urlop) Jednak za każdym razem zauważam że jako turyści jesteśmy mniej, że tak powiem "zasobni" (materialnie). Wypierają nas Włosi, Węgrzy, Niemcy .... itd itp Ceny - nie ukrywajmy są coraz wyższe i gdyby nie "zaradność" narodowa to byśmy byli jak to się mówi goli i weseli. Zapasy domowe to prawie norma. Pomijam tu tę właściwość typu - "nie stać cię to nie jedź" Ci których stać - zarobki 6 i więcej tysięcy miesięcznie pewno nawet tego nie czytają. Mam na myśli tzw. mieszczucha -zona pracuje, on też , 1-2 dzieci - zarabiają 2-4 tys. na miesiąc. Oszczędzają. Chcą coś zobaczyś, zwidzić ..A wiadomo , że taki urlop dla rodziny to wydatek 3-4 tys. zł. - (co najmniej) które trzeba odłożyć (zaoszczędzić)
A teraz najważniejsze !!!. Czy nie uważacie , że np w Bułgarii byłoby ze 2x taniej? Tyle że pewno dalej :-) i dojazd droższy. A może są na forum bywalcy i w Chorwacji i w Bułgarii i mogliby się podzielić wrażeniami - Porównać ceny apartamentów- wyżywienia, dyskotek, tzw "zabawiaczy" - alkohol, dyskoteki, zabawy...) , wygoda, komfort, warunki higieniczne, itp, itd. Adriatyk jest piękny I Chorwacja też .... a może jednak ???? Dopóki przynajmniej Chorwaci nie opamiętają się z cenami ?
Co o tym myślicie?
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 23.05.2006 13:28

Witam fleminga (takiemu to dobrze, nie ma ludzkich problemów).
Chorwacja piękny kraj i zgadzam się z opinią o cenach za kwatery, muszą pomysleć o turystach o mniej zasobnych portfelach. Zjexdziłem Istrię, wyspę KRK i okolice Zadaru i porownując regiony, ceny na Istrii porównywalne do cen włoskich - z resztą, to ich byłe ziemie - niech płacą, nas jeszcze nie stać na **** hotele, dlatego musimy korzystać z kwater prywatnych bez pośredników, w przeciwnym razie w grę wchodzi opcja ogródka działkowego. W tym roku zamierzam zaliczyć Tucepi i mam prośbę, może masz jakieś namiary na tanią kwaterę poniżej 10euro. Pozdrawiam i poratuj na, adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl lub na gg 4592642.
pozdrav
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 23.05.2006 14:07

fleming napisał(a):Byłem w Chorwacji 4 razy z rzędu. Istria, Pag, Zadar. Tucepi.... Wszędzie pięknie i wspaniale bo to przecież WAKACJE - (urlop) Jednak za każdym razem zauważam że jako turyści jesteśmy mniej, że tak powiem "zasobni" (materialnie). Wypierają nas Włosi, Węgrzy, Niemcy .... itd itp Ceny - nie ukrywajmy są coraz wyższe i gdyby nie "zaradność" narodowa to byśmy byli jak to się mówi goli i weseli. Zapasy domowe to prawie norma. Pomijam tu tę właściwość typu - "nie stać cię to nie jedź" Ci których stać - zarobki 6 i więcej tysięcy miesięcznie pewno nawet tego nie czytają. Mam na myśli tzw. mieszczucha -zona pracuje, on też , 1-2 dzieci - zarabiają 2-4 tys. na miesiąc. Oszczędzają. Chcą coś zobaczyś, zwidzić ..A wiadomo , że taki urlop dla rodziny to wydatek 3-4 tys. zł. - (co najmniej) które trzeba odłożyć (zaoszczędzić)
A teraz najważniejsze !!!. Czy nie uważacie , że np w Bułgarii byłoby ze 2x taniej? Tyle że pewno dalej :-) i dojazd droższy. A może są na forum bywalcy i w Chorwacji i w Bułgarii i mogliby się podzielić wrażeniami - Porównać ceny apartamentów- wyżywienia, dyskotek, tzw "zabawiaczy" - alkohol, dyskoteki, zabawy...) , wygoda, komfort, warunki higieniczne, itp, itd. Adriatyk jest piękny I Chorwacja też .... a może jednak ???? Dopóki przynajmniej Chorwaci nie opamiętają się z cenami ?
Co o tym myślicie?

forum/viewtopic.php?t=10772
może przegląd tego wątku w czymś Ci pomoże
fleming
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) fleming » 23.05.2006 21:24

Masz rację. Ten wątek mi gdzieś "przeleciał" Mimo, że czytam forum codziennie- jaj bum cyk cyk. Wiem już , że taniej, wiem , że brudniej, wiem, że widoki byle jakie... ALE DALEJ NIE WIEM GDZIE JECHAĆ :-) I może to jest najpiękniejsze?
jacol8
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacol8 » 23.05.2006 21:53

fleming napisał(a):Wiem już , że taniej, wiem , że brudniej, wiem, że widoki byle jakie... ALE DALEJ NIE WIEM GDZIE JECHAĆ :-)

Fleming , jedź do Grecji. Ja właśnie ten kraj wybrałem na najbliższe wakacje. Podobnie jak Ty byłem juz w HR kilkukrotnie i stwierdziłem , iż czas zobaczyc coś innego (z całą sympatią dla Chorwacji). Ceny w Grecji na podobnym poziomie jak w HR. Widoki również. Bułgaria - owszem , tańsza , ale zdecydowanie mniej atrakcyjna.

pozdrawiam
fleming
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) fleming » 24.05.2006 05:52

Ha! Jacol8 Pojechałbym do Grecji ale strasznie daleko. AS samolotem NIE POLECĘ bo się po prostu boję. Skazany jestem na samochód którym zresztą lubię jeździć. Chyba się jednak do Bułgarii wybiorę zobaczyć te kontrasty o których pisze w linku od Ewy. No i podobno Rumunia już nie taka straszna jak za Causzesku (nie wiem czy dobrze napisałem :-) ) kiedy to ja pierwszy raz jechałem z torbą 2 kg cukierków bo innaczej przejechać się nie dało. Jeszcze jest trochę czasu na zastanowienie bo tak czy tak to jadę w ciemno. A może i dobrzy ludzie co nieco podpowiedzą i doradzą :-) ....
An&Ko
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) An&Ko » 24.05.2006 08:15

A moze Krym? Ponoć przepięknie ale ryzykownie...
Co o tym myślicie?
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 24.05.2006 08:47

opinie na temat Bułgarii osą różne musisz sama sprawdzic czy warto ja byłam kilka razy mogę powiedzieć,że warto.Najlepiej jrchać w ciemno i poszukać odpowiedniego miejsca. Morze Czarne na pewno nie jest tak piękne jak Adriatyk ale też można za niewielką kasę poszaleć. A co do odległości to do Grecji wcale nie jest dalej, chyba że masz na uwadze jakieś wyspy
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 24.05.2006 13:55

An&Ko napisał(a):A moze Krym? Ponoć przepięknie ale ryzykownie...
Co o tym myślicie?

na krym to jeszcze za wcześnie. nie tak całkiem dawno policja na ukrainie sprawdzała trzeżwość kierowców każąc dmuchać w szklankę - "zawartość" szklanki badana była następnie węchem policjanta i to nie jest żart. ponieważ stare nawyki pozostają więc chyba ja osobiście krym zostawię sobie na póżniej. a grecja jak najbardziej.
pozdrawiam
adi102
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) adi102 » 25.05.2006 20:28

Witam
Ja, podobnie po 4-krotnych wyjazdach do CRO, w zeszłym roku pojechałem do BG. Byłem w Obzorze. Super miasteczko, tętniące życiem.
Wiadomo - to nie Chorwacja, nie te widoki, nie ten klimat, ale warto!
Ceny są rewelacyjne. Po jakimś czasie, zauważyliśmy, że zamawiając kolację nie patrzeliśmy na kolumnę z cenami w menu. Rewelacyjnie się odpoczywa, nie stresując się wydatkami. A wiesz dlaczego kwatery nie posiadają aneksu kuchennego? Po prostu nie opłaca się samemu gotować. Nawet na kawę lepiej iść, posiedzieć w knajpie
Ale najlepiej było w Rumunii, gdzieś w Karpatach. Staneliąmy na takim Grill Barze na śniadanie. Porcja smacznej jajecznicy na boczku kosztowała po przeliczeniu 1,2 pln !!!

Generalnie polecam.

Pozdr.
Rafał B.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał B. » 28.05.2006 18:40

No, dobra czuję się wywołany do odpowiedzi.

An&Ko napisał(a):A moze Krym? Ponoć przepięknie ale ryzykownie...

Po raz n-ty napiszę, że ten kto rozpowszechnia informacje, że wyjazd na Krym jest "ryzykowny", jest albo koszmarnym pechowcem, (w końcu i w Szwajcarii można zostać np. okradzionym) albo (i to bardziej prawdopodobne) wcale tam nie był i nie zna tamtejszych realiów a przyciśnięty do muru nie potrafi podać nawet źródła swoich wiadomości. Ludzi tak bezinteresownie serdecznych jak Rosjanie (tak, tak Rosjanie) na Krymie na prózno by szukać w naszym pięknym kraju. Mieszkający tam Tatarzy i Ukraińcy w zasadzie niewiele im ustepują pod tym względem.

rafał krasoń napisał(a):Na krym to jeszcze za wcześnie. Nie tak całkiem dawno policja na Ukrainie sprawdzała trzeźwość kierowców każąc dmuchać w szklankę - "zawartość" szklanki badana była następnie węchem policjanta i to nie jest żart. Ponieważ stare nawyki pozostają więc chyba ja osobiście Krym zostawię sobie na póżniej.

I owszem, masz rację - sam doświadczyłem takiej "antydopingowej" kontroli chuchając bezpośrednio w nos inspektorowi DAI. I co? I nic. Wszelkie straty moralne pozostały jedynie jego udziałem. Na Krymie byłem dwa razy (czytaj tu: Podróże - małe i... DUŻE) i jak widać mam się dobrze, mało tego, bardzo sobie chwalę pobyt w tym uroczym zakątku. Ludzie szukają alternatywy dla Chorwacji m. in. ze względów ekonomicznych. Dzisiaj jeszcze Krym taką alternatywą jest, czy będzie za kilka lat - czas pokaże. Podobnie jest z Bułgarią (nawiasem mówiąc, gdzie sam wybieram się od kilku lat i z przyczyn obiektywnych nie mogę dojechać). Wszystko wskazuje na to, że w przyszłym roku ten kraj stanie się członkiem UE. Nasi sąsiedzi z zachodu wiedzą o tym i jak słyszę dość poważnie inwestują tam w zaplecze turystyczne, co niewątpliwie podniesie poważnie standard wypoczynku, ale i zapewne wyzwoli niekorzystne z punktu widzenia turysty ruchy cenowe. I tu kółko się zamyka. Zatem jeśli szukamy tańszej alternatywy to nie ma na co czekać, trzeba jechać już, bo wkrótce może być za późno. Jeśli natomiast nasz zasobny portfel pozwala na pewne wydatki, to faktycznie można jeszcze poczekać.

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.05.2006 19:29

Nie wiem, o jakiej drożyźnie piszecie.
Byłem w Pakostane w 2003, 2005 i w tym roku również tam jadę. Za kwaterę obecnie płacę taką samą stawkę, NA TEJ SAMEJ KWATERZE, jak w 2003 roku (35 czerwiec/40 lipiec euro/4 osoby/dzień). Jakoś nie zauważyłem drastycznego zwiększenia kosztów wyjazdu do Cro. Może uściślicie, o co chodzi w tym "najeżdżaniu" na tą drożyznę?
Proponuję polskie wybrzeże i kg byle jakiej ryby w byle jakiej smażalni w Wisełce (dziura koło Międzyzdrojów) za 80 PLN/kg!!!!!
Cena z 2002 roku. Może w Polsce obniżyli ceny, a ja idiota nic o tym nie wiem!!!!!
FUX

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone