Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ALPY vs JADRAN (Zillertal vs Krk).

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 21.08.2014 11:48

Bartek1977 napisał(a):Witam....
Nieśmiało oglądam i cały czas zazdroszczę Ci tego słońca...
Latem w Aschau trzeba się nastawić logistycznie na tamtejsze zwyczaje:sklep spożywczy czynny do 18ej, Mięsny do 14ej. W niektóre dni tygodnia pizzeria nieczynna. Jak moja małżonka przestanie się obrażać na Alpy za pogodę, którą nam zafundowały to wrócę tam na tydzień. Może wrzesień jest bardziej stabilny?
Kelner w restauracji narzekał też na klimat w tym roku i wspominał, że w wakacje 2013 mieli 6 tygodni słonka...
Ale w desperacji w górę też ruszyłem:

Oglądaj śmiało :wink: ,
tylko moje Alpy już się skończyły :cry: ,
ja też mam plan wrócić w przyszłym roku, ale chyba nie będę wcześniej rezerwować, tylko jak będzie pogoda to pojedziemy i poszukamy apartmana na miejscu, jeśli oczywiście u Thereski będzie zajęte :D .

Faktycznie trafiliście na okropną pogodę, patrzyłam na mapy :( .
A co to za kolejka, bo nie poznaję? :?
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 21.08.2014 12:06

ALPY vs JADRAN cd :mrgreen:

26.07.2014

Wstaję rano, pogoda idealna na górską wędrówkę :? ,
no ale już nie w tym roku :( .
Pakujemy Jeepa i ruszamy "w stronę słońca" :wink: .
Do przejechanie niecałe 500 km, ale po drodze kilka niespodzianek bylo :roll: .
Najpierw przeżyliśmy małe déjà vu 8O :wink: .
Bo muszę się przyznać, że w tym roku wakacje dla mnie to były Alpy :P , a Cro potraktowałam trochę po macoszemu (no i chyba mi się za to odwdzięczyła :oops:).
O ile trasę zawsze mam obcykaną, opatrzoną guglowym ludzikiem, tak tym razem ustaliłam z mężem, że pojedziemy tak i tak i tyle, no bo to mało razy do Cro jeździliśmy :roll: :wink: .
Dla ścisłości napiszę, że po drodze z Zillertalu na Krk są dwa odcinki płatne: Gerlospass - 8E i dalej już prawie przy granicy z Włochami 10E.
Początokowo wszystko szło zgodnie z planem, choć raczej wolno się przez te piękne Alpy jedzie :roll: .
A ja, skoro już nie mogłam po nich pochodzić, raczej nie chciałam ich oglądać :roll: :wink: , chciałam szybko być na miejscu :? .
No i wspomniane déjà vu.
Jedziemy, jedziemy, jeszcze w Austrii ale już prawie w Italii, droga dziurawa jak ... w Polsce 8O , mąż złorzeczy :roll: , a tu nagle ... wyjeżdżamy z tunelu na ... Passo di Monte Croce Carnico, pierwsza przełęcz z naszego tegorocznego rajdu po Dolomitach 8O 8O 8O .
Pierwsze co pomyślalam, to że coś źle pojechaliśmy :roll: , ale patrzę do atlasu - wszystko się zgadza, tak mieliśmy jechać :roll: .
No i jak pomyślałam sobie, że znowu czekają na nas te dziesiątki serpentyn, już wiedzialam, że my szybko do tej Chorwacji to nie dojedziemy :evil: .
Ale fajnie się jechało, bo wszystko doskonale pamiętaliśmy :lol: .

No ale w końcu wjeżdżamy na autostradę, no myślę sobie, teraz trochę pospieszymy, a tu wyświetlają się informacje, że korek i zalecany zjazd do Udine :roll: :evil: .
Mąż decyduje się zjechać, w sumie to nawet fajnie się jechało, na autostradę wracamy w okolicach Montefalcone, cały czas były te informacje o korkach w stronę Wenecji :roll: .
No i znowu się najechaliśmy - korek do bramek przed Triestem :evil: :evil: .
Jedziemy dalej - kolejny mega korek na granicy słoweńsko-chorwackiej :evil: :evil: :evil: :evil: .

Wjeżdżamy wreszcie do Chorwacji :D , ale ... coś mi nie pasuje :? :roll: ... pogoda jakaś dziwna :roll: ,
gdy wysiadamy na parkingu w Rijece szok, kolor Jadranu zupełnie nie taki jak zawsze i zimno, jak mój mąż mówił, że było zimni, to serio było zimno 8O :roll: .
Sms do Pani Potter, że co to ma być, miała mi słoneczko w Cro załatwić :roll: :evil: , a ona mi coś ściemnia, że u niej bezchmur :o .
Ja już wtedy wiedziałam, że nic dobrego z tego nie będzie ...

ale cdn :roll: :wink: :papa:
Bartek1977
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek1977 » 21.08.2014 12:15

Kolejka wybrana po podglądzie kamer "na żywo" - jedyna w okolicy z "jakimś" widokiem - Spieljoch Bahn w Fugen
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 21.08.2014 12:17

Bartek1977 napisał(a):Kolejka wybrana po podglądzie kamer "na żywo" - jedyna w okolicy z "jakimś" widokiem - Spieljoch Bahn w Fugen

No to dobrze niepoznawałam, nie wjeżdżaliśmy :wink: ,
ale na przyszły rok jest w planie :oczko_usmiech: .
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.08.2014 13:46

mysza73 napisał(a):Sugerujesz, że byłam niemiła :? :roll: 8O :wink: .

Przeciwnie!
Podzielę się z Tobą fotką świstaka, który szepnął mi w Szwajcarii:

RIMG2693.JPG

- Ja ci zapozuję, a ty podziel się mną z Agnieszką...

Pozdrawiam,
Wojtek
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 21.08.2014 13:49

Mysza, postaram się już być bardziej widoczna chociaż "odwiedzam" Cię kilka razy dziennie :papa: .
Po tak długiej nieobecności kilka uwag:
- szacun za zdobycie tylu szczytów... moje wcinki co do wchodzenia/schodzenia wynikały oczywiście z zazdrości kondycji :?
- strój fioletowy - bajer... chociaż będzie mi się ckniło za czerwonymi butkami ....
- mostek 8O 8O 8O dla niego samego pojechałabym te ponad 1000 km ... nie wiedziałam o jego istnieniu ... czy zimą jest on osiągalny ?
- co do pogody w cro to przemilczę ... wystarczająco dużo sms-ów śmy w tym temacie wymieniły :x

W dalszym ciągu obstawiam zwycięstwo gór... Nagrodę możesz mi przywieźć na jakiś mecz na Ursynowie :mrgreen: :smo:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 21.08.2014 14:10

Franz napisał(a):
mysza73 napisał(a):Sugerujesz, że byłam niemiła :? :roll: 8O :wink: .

Przeciwnie!
Podzielę się z Tobą fotką świstaka, który szepnął mi w Szwajcarii:
- Ja ci zapozuję, a ty podziel się mną z Agnieszką...

Pozdrawiam,
Wojtek

Chyba Cię znielubię za te świstaki :roll: ,

żartuję oczywiście, świstak jest suuuper :lol: ,

ale ja go jeszcze upoluję aparatem, zobaczysz :D .

Potter napisał(a):Mysza, postaram się już być bardziej widoczna chociaż "odwiedzam" Cię kilka razy dziennie :papa: .

Ooooooooooo, moja osobista stacja meteo z Ciovo się znalazła 8O :smo: ,
ale coś tak czułam, że ktoś mnie inwigiluje :roll: :smo: .
Potter napisał(a):Po tak długiej nieobecności kilka uwag:
- szacun za zdobycie tylu szczytów... moje wcinki co do wchodzenia/schodzenia wynikały oczywiście z zazdrości kondycji :?

Nooooo :roll: :wink: .
Potter napisał(a):- strój fioletowy - bajer... chociaż będzie mi się ckniło za czerwonymi butkami ....

Mają się dobrze :mrgreen: .
Potter napisał(a):- mostek 8O 8O 8O dla niego samego pojechałabym te ponad 1000 km ... nie wiedziałam o jego istnieniu ... czy zimą jest on osiągalny ?

Zimą, hmmmm ...
nie wiem, nie znam się, zima nie istnieje :roll: :lool: .
Potter napisał(a):- co do pogody w cro to przemilczę ... wystarczająco dużo sms-ów śmy w tym temacie wymieniły :x

:roll:

Potter napisał(a):W dalszym ciągu obstawiam zwycięstwo gór... Nagrodę możesz mi przywieźć na jakiś mecz na Ursynowie :mrgreen: :smo:

A będzie miał kto grać u Was 8O :roll: :wink: ,
w razie czego, to poratuj Diabła, na libero byś się nadała :lool: :devil: .
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.08.2014 15:44

golibroda napisał(a):Ale tam mają rozbieżności cenowe lato-zima u Pana Ham Burgera :mrgreen: :) plus klimatyczne 1E

Winter
€ 70,- bis € 100,-

Sommer
€ 45,- bis € 75,-

To jest typowe :D

W Otztal było tak samo, latem jest taniej :!:

W Otztal sporo hoteli w Solden i Obergurgl było zamkniętych. Latem robią remonty.

Kiedyś porównałem z ciekawości koszt pobytu w Zakopanem i w Tyrolu, uwzględniając
noclegi, wyżywienie, kolejki linowe i krzesełkowe, baseny, aquapark, parkingi, poruszanie się na miejscu, itp.
Taniej jest w Tyrolu dzięki kartom takim jak Zillertal Active Card
W Otztal jest Otztal Card, jeszcze lepsza, bo można korzystać w ciągu jednego dnia z wielu kolejek
linowych :!: ( w Zillertal tylko z jednej dziennie )
Do tego w Otztal wszystkie kolejki na lodowce są w cenie, a w Zillertal trzeba dopłacić za końcowy odcinek na 1 lodowiec :!:
Otztal jest bardziej wysokogórska :wink: Jest więcej wysokich szczytów, więcej śniegu latem, więcej kontrastów :D
Zillertal jest bardziej zielona 8)
Porównując atrakcje turystyczne Otztal i Zillertal,

to Otztal wygrałby w siatkówkę 3:2 :!: :!: :!: :D

Ale pojedynek byłby baaardzo wyrównany :wink:
No i moja ocena jest oczywiście tylko moją oceną :wink:
Ostatnio edytowano 21.08.2014 16:22 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 3 razy
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.08.2014 15:58

mysza73 napisał(a): ALPY vs JADRAN cd :mrgreen:

26.07.2014

Wstaję rano, pogoda idealna na górską wędrówkę :? ,
no ale już nie w tym roku :( .
Pakujemy Jeepa i ruszamy "w stronę słońca" :wink: .
Do przejechanie niecałe 500 km, ale po drodze kilka niespodzianek bylo :roll: .
Najpierw przeżyliśmy małe déjà vu 8O :wink: .
Bo muszę się przyznać, że w tym roku wakacje dla mnie to były Alpy :P , a Cro potraktowałam trochę po macoszemu (no i chyba mi się za to odwdzięczyła :oops:).
O ile trasę zawsze mam obcykaną, opatrzoną guglowym ludzikiem, tak tym razem ustaliłam z mężem, że pojedziemy tak i tak i tyle, no bo to mało razy do Cro jeździliśmy :roll: :wink: .
Dla ścisłości napiszę, że po drodze z Zillertalu na Krk są dwa odcinki płatne: Gerlospass - 8E i dalej już prawie przy granicy z Włochami 10E.
Początokowo wszystko szło zgodnie z planem, choć raczej wolno się przez te piękne Alpy jedzie :roll: .
A ja, skoro już nie mogłam po nich pochodzić, raczej nie chciałam ich oglądać :roll: :wink: , chciałam szybko być na miejscu :? .
No i wspomniane déjà vu.
Jedziemy, jedziemy, jeszcze w Austrii ale już prawie w Italii, droga dziurawa jak ... w Polsce 8O , mąż złorzeczy :roll: , a tu nagle ... wyjeżdżamy z tunelu na ... Passo di Monte Croce Carnico, pierwsza przełęcz z naszego tegorocznego rajdu po Dolomitach 8O 8O 8O .
Pierwsze co pomyślalam, to że coś źle pojechaliśmy :roll: , ale patrzę do atlasu - wszystko się zgadza, tak mieliśmy jechać :roll: .
No i jak pomyślałam sobie, że znowu czekają na nas te dziesiątki serpentyn, już wiedzialam, że my szybko do tej Chorwacji to nie dojedziemy :evil: .
Ale fajnie się jechało, bo wszystko doskonale pamiętaliśmy :lol: .

No ale w końcu wjeżdżamy na autostradę, no myślę sobie, teraz trochę pospieszymy, a tu wyświetlają się informacje, że korek i zalecany zjazd do Udine :roll: :evil: .
Mąż decyduje się zjechać, w sumie to nawet fajnie się jechało, na autostradę wracamy w okolicach Montefalcone, cały czas były te informacje o korkach w stronę Wenecji :roll: .
No i znowu się najechaliśmy - korek do bramek przed Triestem :evil: :evil: .
Jedziemy dalej - kolejny mega korek na granicy słoweńsko-chorwackiej :evil: :evil: :evil: :evil: .

Wjeżdżamy wreszcie do Chorwacji :D

Jechaliście przez Lienz i potem na przez przełęcz do Włoch :?: :!: :roll:
Wybraliście bardzo fajną trasę krajobrazowo :D

My z Otztal pojechaliśmy przez przełęcz Brenner do Włoch, potem skręciliśmy na Bruneck.
Chciałem pojechać do Cortiny d'Ampezzo, ale chmury były nisko i nie było widać szczytów w Dolomitach.
Pojechaliśmy na Lienz i to był strzał w 10 :!: Pusta droga, zaraz w Austrii się rozpogodziło.
Myśmy pojechali z Lienz w kierunku autostrady Tauern, do Spittal, potem do Słowenii przez tunel Karawanken i bez korków udało się przez Słowenię dojechać nad Jadran :D
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 21.08.2014 16:37

Lednice napisał(a):Porównując atrakcje turystyczne Otztal i Zillertal,

Przygotowujesz się do tej relacji jak do olimpiady :roll: :mrgreen: ,
dawaj już, bo wszystko zapomnisz :roll: :wink: .

Lednice napisał(a):
Jechaliście przez Lienz i potem na przez przełęcz do Włoch :?: :!: :roll:
Wybraliście bardzo fajną trasę krajobrazowo :D

No słabo się nad tą trasą pochyliłam :roll: :wink: .
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 21.08.2014 16:55

Trasa fajna ale kręęęęta. :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.08.2014 19:53

mysza73 napisał(a):
Lednice napisał(a):Porównując atrakcje turystyczne Otztal i Zillertal,

Przygotowujesz się do tej relacji jak do olimpiady :roll: :mrgreen: ,
dawaj już, bo wszystko zapomnisz :roll: :wink: .

Najpierw MUSI się skończyć PIERWSZY mecz

Alpy kontra Jadran :!: :D

Potem będzie
rewanż 8)

Otztal kontra Banjole koło Puli 8)
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 21.08.2014 20:19

mysza73 napisał(a):[b]

Czyżbyś miała na myśli tą drogę z małymi zakręcikami :lol:

20140803111209 (2).jpg
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.08.2014 20:32

Śliczna agrafka :D

Na takich trasach w Alpach wyliczenia z google.maps odnośnie czasu przejazdu należy zawsze traktować jako fajny dowcip :D :D :D

Chyba, że ktoś umie autem fruwać :wink:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 22.08.2014 07:53

Lednice napisał(a):
Najpierw MUSI się skończyć PIERWSZY mecz

Alpy kontra Jadran :!: :D

Potem będzie
rewanż 8)

Otztal kontra Banjole koło Puli 8)

No niech i tak będzie :roll: :wink: .

mervik napisał(a):
mysza73 napisał(a):[b]

Czyżbyś miała na myśli tą drogę z małymi zakręcikami :lol:

Jeśli to jest ta droga, to przybij "piątkę" :mrgreen: .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży