te kiero napisał(a):Dawigs napisał(a):Ruska Droga na Vršič (słoweń. Ruska cesta)
Masz może wiedzę nt jej nachylenia - jakieś znaki były? Przeszedłem jej część teraz, ale nie namierzyłem takowych znaków, a to bardzo istotne.
Znaków nie pamiętam. Znalazłem opis trasy którą pokonali rowerzyści z Kranjskiej Gory na przełęcz: „Pierwsze trzy kilometry mają jeszcze umiarkowane nachylenie: 6,3 – 4,7 – 5,6 %, lecz trzy kolejne robią już wrażenia wartościami typu: 9,3 – 8,6 – 8,3 %. Na wysokości 1226 metrów n.p.m. po prawej stronie, nieco wypłaszczonej w tym miejscu, drogi stoi kolejna gospoda czyli Koca na Gozdu (5,3 km od startu). Tuż za nią zaczyna się najtrudniejsza część podjazdu. Odcinek 3900 metrów dzielący to miejsce od przełęczy Vrsic ma średnie nachylenie blisko 9,9%. W tym każdy z ostatnich trzech kilometrów trzyma już na bardzo wysokim poziomie 10,8 – 10,8 – 11,9%! Pomiędzy połową szóstego a połową siódmego kilometra oraz od początku ósmego do połowy dziewiątego znajdują się dwa dłuższe fragmenty podjazdu z licznymi wirażami, przedzielone jedynie kilkusetmetrową przecinką bardziej na wprost przez polanę. Ostatnie 500 metrów też prowadzi na wprost i oczywiście stromo pod górę.”
Źródło: https://danmarszal.nazwa.pl/?p=1684