Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Alpy Julijskie i Orebić 2017

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 16.01.2018 13:42

26.06.2017 poniedziałek.

Rano wstajemy i jest słońce! :D Szybkie śniadanie i w drogę. Ponieważ prognoza jest korzystna tylko na dzisiejszy dzień zaplanowałem mały maraton po atrakcjach tego rejonu. :oczko_usmiech:

Wyruszamy. Rzut oka na góry. Jest dobrze :lol:
IMG_0788 (Kopiowanie).JPG

Pierwszy punkt program to droga wysokogórska na przełęcz pod Mangartem. Dojeżdżamy przez Włochy. Na przełęczy Predel zatrzymujemy się na chwilę przy forcie Hermann. Fort to ruina i jak się okazje nie da się go obejść dookoła.
IMG_0793 (Kopiowanie).JPG

IMG_0800 (Kopiowanie).JPG

Nie wiem jak to się stało ale nie zrobiliśmy zdjęcia pomnikowi upamiętniającemu poległych Austriackich żołnierzy w bitwie z wojskiem Napoleona. Z kolei w drodze powrotnej miejsca postojowe były zajęte. Posiłkuję się więc widokiem z Google Street.
lew 2.PNG

Stąd już blisko do słoweńskiej wysokogórskiej trasy Mangartskiej cesty.
IMG_0942 (Kopiowanie).JPG

Przy wjeździe znaki ostrzegają że stopień nachylenia miejscami osiąga 22%!
IMG_0928 (Kopiowanie).JPG

CDN
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 16.01.2018 13:55

To dajemy w górę :oczko_usmiech:
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 17.01.2018 09:40

Dawigs napisał(a): 26.06.2017 poniedziałek.

Rano wstajemy i jest słońce! :D Szybkie śniadanie i w drogę. Ponieważ prognoza jest korzystna tylko na dzisiejszy dzień zaplanowałem mały maraton po atrakcjach tego rejonu. :oczko_usmiech:

Wyruszamy. Rzut oka na góry. Jest dobrze :lol:

Pierwszy punkt program to droga wysokogórska na przełęcz pod Mangartem. Dojeżdżamy przez Włochy. Na przełęczy Predel zatrzymujemy się na chwilę przy forcie Hermann. Fort to ruina i jak się okazje nie da się go obejść dookoła.
Stąd już blisko do słoweńskiej wysokogórskiej trasy Mangartskiej cesty.

Cudowna pogoda, a Twoje zdjęcia są ostre jak żyleta :D
Uwielbiam trasy wysokogórskie , szczególnie takie , które da się przejechać samochodem :hearts:
Kto wie , może w 2019 zamiast trasy transfogarskiej będzie droga na przełęcz pod Mangartem :?: :papa:
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 17.01.2018 11:29

Właśnie pokonałam Waszą trasę ludzikiem google i mogę tylko powiedzieć:
NIESAMOWICIE, PIĘKNIE , CUDOWNIE :hearts: :hearts: :hearts:

A droga nie była za wąska ? Jak z mijaniem się z innymi samochodami ? :papa: :papa: :papa:
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 17.01.2018 11:32

Też zgooglałam, droga robi wrażenie :hearts: ale trzeba mieć pogodę idealną, bo inaczej to nic się nie zobaczy, a o tą pogodę w górach najtrudniej :roll:
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 17.01.2018 14:41

travel napisał(a):Cudowna pogoda, a Twoje zdjęcia są ostre jak żyleta :D

Dziękuję :oops: .
travel napisał(a):Uwielbiam trasy wysokogórskie , szczególnie takie , które da się przejechać samochodem :hearts:

My też :lol: .

travel napisał(a):Kto wie , może w 2019 zamiast trasy transfogarskiej będzie droga na przełęcz pod Mangartem :?: :papa:

Transfogarską możesz zobaczyć w mojej realacji:
rumunia-bulgaria-czyli-nasze-wakacje-ad-2016-t51650-30.html?hilit=rumunia
Na Mangart długo jedzie się lasem ale jak już wyjedzie się poza granicę lasu to widoki są bardziej spektakularne. A sama przełącz to bajeczne widoki. Może to moje subiektywne odczucie bo na Transfogarskiej mieliśmy gorszą pogodę.
Za to jazda Transfogarską to kaszka z mleczkiem w porównaniu z Mangarstką cestą. W Rumnii jest normalna droga.

travel napisał(a):Właśnie pokonałam Waszą trasę ludzikiem google i mogę tylko powiedzieć:
NIESAMOWICIE, PIĘKNIE , CUDOWNIE :hearts: :hearts: :hearts:

A droga nie była za wąska ? Jak z mijaniem się z innymi samochodami ? :papa: :papa: :papa:

Tak droga wąska i bardzo mało miejsc na mijanki. Na szczęście nie jest tak popularna jak chociażby wjazd na Sv. Jure koło Makarskiej. Jadąc z góry można wypatrzyć samochód znacznie wcześniej i poczkać na mijankę w dogodnym miejscu. Jadący z dołu mają gorzej. Widokami kierowca niestety się nie pozachwyca w czasie jazdy. Są miejsca na zakrętach ostro pod górę, że nie widać drogi przed sobą … Zjazd dużo łatwiejszy.

CROnikiCROpka napisał(a):Też zgooglałam, droga robi wrażenie :hearts: ale trzeba mieć pogodę idealną, bo inaczej to nic się nie zobaczy, a o tą pogodę w górach najtrudniej :roll:

A my właśnie trafiliśmy na idealną pogodę :lol: .

beatabm napisał(a):To dajemy w górę :oczko_usmiech:

Czas zatem na kolejną część relacji :oczko_usmiech: .
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 17.01.2018 15:03

Droga jest płatna. Kupujemy bilety i wspinamy się mozolnie naszym pojazdem do góry. Jak dla mnie trudniejsza technicznie niż np. wjazd na Sv. Jure k/Makarskiej. Bardzo mało miejsc na mijanki. Sporo zakrętów i tunele wykute w skale. Jedziemy wcześnie więc poza omijaniem samochodu z obsługi drogi (czyścili drogę z kamieni) nie spotykamy nikogo.
Dojeżdżamy do dużego parkingu. Znajdujące się tutaj tablice informują o zakazie dalszego ruchu pieszego jak i samochodowego, z dopiskiem, że dalsza podróż odbywa się na osobiste ryzyko wjeżdżającego. Zastanawiamy się czy jechać. I w tym czasie przejeżdża bus pełen ludzi. Mała sesja zdjęciowa i ruszamy jego śladem. Po drodze jest osuwisko na drodze ale widać że jest na bieżąco naprawiane. Da się to miejsce spokojnie przejechać.

Kilka zdjęć z drogi na przełęcz z nielicznych postojów 8)
IMG_0803 (Kopiowanie).JPG

IMG_0809 (Kopiowanie).JPG

Syn zadowolony choć miejscami był przerażony przepaściami za drzwiami smochodu :D
IMG_0822 (Kopiowanie).JPG

IMG_0826 (Kopiowanie).JPG

IMG_0827 (Kopiowanie).JPG

IMG_0830 (Kopiowanie).JPG

Każde miejsce dobre do zabawy :wink:
IMG_0832 (Kopiowanie).JPG

W kolejnej części widoki z Mangartu :papa:

CDN
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 17.01.2018 15:13

Pięknieee :P :P

W tym roku pewnie mi się nie uda, bo terminy będą napięte, ale w następnym to już koniecznie muszę tą trasą potruchtać.. :)
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 17.01.2018 16:11

Ale się Wam pogoda trafiła!

Ja po zeszłorocznym urlopie trochę się obraziłam na Austrię i Słowenię... :roll: w tym roku potraktuję je raczej tranzytowo.
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 17.01.2018 16:28

Hej
Piękne zdjęcia i fajna trasa.
W zapowiedziach zdjeciowych widzę, że będzie opisana ta śliczna włoska miejscowość z kościółkiem na górze - Monte Lussari, koło Tarvisio, wspomniana przez gusię (chyba że się mylę - jeżeli nie, proszę o szczegóły techniczne, bo tam chyba tylko kolejką można trafić). Pamiętam moje zwiedzanie Blejskiego Hradu- wycieczki jakiś Mongołów i starszych skacowanych Rosjan ... robiących straszną oborę. Japończycy to jednak kultura.
Czekam niecierpliwie na c.d.
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 17.01.2018 19:35

CROnikiCROpka napisał(a):Też zgooglałam, droga robi wrażenie :hearts: ale trzeba mieć pogodę idealną, bo inaczej to nic się nie zobaczy, a o tą pogodę w górach najtrudniej :roll:

Trzeba na kilka dni przyjechać i czatować na dobrą pogodę :D
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 18.01.2018 14:57

CROnikiCROpka napisał(a):Ale się Wam pogoda trafiła!

Ja po zeszłorocznym urlopie trochę się obraziłam na Austrię i Słowenię... :roll: w tym roku potraktuję je raczej tranzytowo.

Niestety w Alpach trafić na dobrą pogodę to loteria. Nawet gdy rano jest słonecznie to po południu mogą się wypiętrzyć deszczowo – burzowe chmury :( .

travel napisał(a):

Trzeba na kilka dni przyjechać i czatować na dobrą pogodę :D

Chyba jedyna rada :oczko_usmiech:

Buber napisał(a):Hej
Piękne zdjęcia i fajna trasa.

Trasa wymagająca ale dająca dużo frajdy zwłaszcza przy takiej pogodzie. Przy tych widokach aparat sam się rwał do robienia zdjęć :P
Buber napisał(a):W zapowiedziach zdjeciowych widzę, że będzie opisana ta śliczna włoska miejscowość z kościółkiem na górze - Monte Lussari, koło Tarvisio, wspomniana przez gusię (chyba że się mylę - jeżeli nie, proszę o szczegóły techniczne, bo tam chyba tylko kolejką można trafić) .

Tak to Monte Santo di Lussari. Można wjechać tak jak my kolejką ale jest też szlak. Więcej informacji niebawem w relacji :lol:
Buber napisał(a):Pamiętam moje zwiedzanie Blejskiego Hradu- wycieczki jakiś Mongołów i starszych skacowanych Rosjan ... robiących straszną oborę. Japończycy to jednak kultura.
Czekam niecierpliwie na c.d.

Nas szczęśliwie tego typu atrakcje nas ominęły :D
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 18.01.2018 15:17

Po przejechaniu 12 km i pokonaniu 980 m przewyższenia docieramy na Sedlo po Mangartom (2055 m) :D
Na przełęczy jest już zaparkowanych kilka samochodów. Ekipa z busa kończy przygotowania do zdobycia Mangartu (2679 m) i po paru minutach wyrusza na szlak. Pozostajemy sami w towarzystwie owiec.
IMG_0837 (Kopiowanie).JPG

Widoki z przełęczy zapierają dech w piersiach 8O . Zapraszam do małej sesji zdjęciowej.
Widoki w kierunku Włoch.
IMG_0843 (Kopiowanie).JPG

IMG_0848 (Kopiowanie).JPG

IMG_0869 (Kopiowanie).JPG

IMG_0871 (Kopiowanie).JPG

IMG_0874 (Kopiowanie).JPG

Niestety szczyt Mangartu jest cały czas pod słońce i zdjęcia nie powychodziły choć bardzo się starałem i tulipan był na obiektywie :| .
IMG_0853 (Kopiowanie).JPG

Owce kaskaderki stoją nad przepaścią widoczną na zdjęciu powżej z Mangartem 8O .
IMG_0878 (Kopiowanie).JPG

Obracamy się w kierunku Slowenii.
Parking na przełęczy.
IMG_0893 (Kopiowanie).JPG

IMG_0912 (Kopiowanie).JPG

IMG_0925 (Kopiowanie).JPG

IMG_0926 (Kopiowanie).JPG

IMG_0927 (Kopiowanie).JPG

CDN
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 18.01.2018 16:05

:hearts:

idę pozbierać szczękę z podłogi, która mi tam opadła z zachwytu i ... zazdrości, że trafiliście taką pogodę :wink:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 18.01.2018 18:47

Dawigs napisał(a):Widoki z przełęczy zapierają dech w piersiach 8O .

Faktycznie super :cool: , a przy takiej pogodzie to już w ogóle bajka :D
Tam nas akurat nie było :roll: , coś kojarzę że wówczas część tej trasy była jeszcze szutrowa i być może dlatego się nie zdecydowałem na wjazd. Ale głównie z powodu innych zaplanowanych pkt. programu i też niesprzyjającej pogody.
Dawigs napisał(a):aktualnie myślimy o Grecji między innymi pod wpływem Waszych wojaży :wink: .

No to bardzo nam miło :)
Gdzieś czytałem (u Bubera zdaje się), że przeraża Cię odległość do pokonania autem... mam nadzieję, że już pokonałeś ten opór :cool:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Alpy Julijskie i Orebić 2017 - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies