Małe podsumowanie po zdobyciu Sv. Ilie.
Obie trasy z Orebicia mają swoje plusy i minusy.
Szlak od Kralja Tomislava:
- Większe nachylenie ale ma też odcinek w dół.
- Zdecydowanie więcej odcinków leśnych = więcej cienia.
- Mało miejsc widokowych.
Szlak od klasztoru
- Wznosi się bardziej równomiernie.
- Rewelacyjne widoki na Korcule i nie tylko
- Mocna ekspozycja na słońce, które w drodze powrotnej z pewnością da się we znaki.
- Do klasztoru można podjechać samochodem skracając w ten sposób nieco dystans.
Szlak od klasztoru jest bardziej popularny więc tu ciężko się zgubić ale ma to też swoje minusy. Jest w kiepskim stanie również przez zadeptanie przez turystów no i zapewne brak remontów. Od Krajla Stanislava to nierzadko wąska ścieżynka. Są miejsca że znika tak jak pisałem na rumowisku skalnym czy też na polance.
Rozważając wszystkie za i przeciw jeszcze raz poszedłbym tak samo. Wolę wchodzić po bardziej stromym. Po drugie przez długi czas byłem w cieniu a nawet jak już pojawiło się słońce to leśne odcinki nadal były przyjemne. Schodząc do klasztoru cały czas otwierały się przede mną wspaniałe widoki na Korculę. A tak miałbym je za swoimi plecami.
Czas przejścia: 5:15 – 12:45 czyli 7 godzin i pół godziny w tym: 40 minut na szczycie, 45 minut w klasztorze, 10 minut w sklepie. Odliczając te postoje to wychodzi ok. 6 godzin. Można to przejść szybciej. Nie jestem jakimś wybitnym piechurem. Wchodząc nie forsowałem się też zbytnio. Zdjęcia też zajęły trochę czasu. Podjeżdżając pod klasztor dodatkowo można skrócić czas przejścia.
W sumie nie taki jest tak strasznie jak niektórzy opisują. Jeśli ktoś choć trochę chodzi po górach to da radę bez problemu.
Rady na wejście:
- wyjść możliwe wcześnie (ok. 5 rano).
- woda, dużo wody. Ja miałem 2 x 1,5l. Pierwszą butelkę piłem nieco na siłę by odciążyć plecak. Za to gdzieś tak ok. 10-tej zaczęło się robić bardzo gorąco. Woda zaczęła szybko schodzić. Tak, że zacząłem ją racjonować.
- buty do trekkingu
- krem do opalania
- nakrycie głowy, najlepiej zasłaniające kark
- na wszelki wypadek woda utleniona, opatrunek, plastry
Mały quiz: Co Wam to przypomina?
Przekrój wysokości trasy. Tu doskonale widać że od od Kralja Tomislava jest większe nachylenie.
CDN