Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Alpy Julijskie i Orebić 2017

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 07.03.2018 21:25

maslinka napisał(a):
Dawigs napisał(a):Sveti Ilija 04.07.2017

Zapraszam do relacji z wejścia na Elisza. Górę zaatkowałem nie typowo bo od strony ulicy Kralja Tomislava. Będzie w miarę dokładny opis wejścia.

Super! Idę z Tobą :D

Były plany wejścia w zeszłym roku, ale ostatecznie nie pojechaliśmy na Pelješac, dłużej zostaliśmy na Visie. Kiedyś jednak zrealizuję plan :D

Gorąco zachęcam 8) .

agata26061 napisał(a):Bardzo lubię spacery cromaniaków na chorwackie szczyty, więc czekam na zdobycie Eliasza :D

To już niebawem :mrgreen:
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 07.03.2018 23:18

Wracam do miejsca ze zmyłkowo namalowanymi oznaczeniami szlaku. Tak nawiasem mówiąc wychodzi na to że są tu 3 szlaki: dwa czerwone i jeden zielony.
Skręcam we właściwym kierunku. Na wprost jest opuszczony budynek a przy nim talica informacyjna Hrvatskiej Gorskiej Służby.
IMG_20170704_055714 (Kopiowanie).jpg

Na budynku są oznaczenia szlaku.
IMG_20170704_055722 (Kopiowanie).jpg

IMG_20170704_055741 (Kopiowanie).jpg

Mijam zrujnowany budynek i niebawem wkraczam do lasu gdzie szlak odbija w prawo i zaczyna się wznosić.
IMG_20170704_060013 (Kopiowanie).jpg

Potem łagodnym łukiem skręca w lewo. Szlak dobrze widoczny.
IMG_20170704_060603 (Kopiowanie).jpg

Las jest gęsty ze sporadycznymi oknami widokowymi.
W jednym z nich widzę, że Orebić jest już skąpany w porannym słońcu.
IMG_20170704_061110 (Kopiowanie).jpg

Dochodzę do małego gołoborza. Przeciwległy grzbiet nadal daje cień więc raźno maszeruję póki temperatura jest jeszcze przyjemna :lol: .
IMG_20170704_062734 (Kopiowanie).jpg

Rzut oka w górę.
IMG_20170704_062336 (Kopiowanie).jpg

Niebawem skręcam na zachód gdzie szlak trawersuje zbocze. Z tego co widzę nie wszyscy trawersują ten odcinek.
Na jednym z zakrętów trawersu trafiam na tablicę upamiętniającą Miro Podjeda.
IMG_20170704_063841 (Kopiowanie).jpg

Robi się coraz bardziej stromo. Las ustępuje karłowatym drzewkom i krzewom. Zaczyna świecić słońce. Na razie nie jest uciążliwe. Gdy już jestem pogodzony z ekspozycją na słońce czeka mnie miła niespodzianka w postaci leśnego odcinka :D
IMG_20170704_065328 (Kopiowanie).jpg

Po przejściu 4,28 km i osiągnięciu wysokości 582 m npm
IMG_20170704_071341 (Kopiowanie).jpg

trafiam na taki widoczek :lol:
IMG_20170704_071417 (Kopiowanie).jpg

Jeszcze chwila i ponownie wychodzę poza granicę lasu.
IMG_20170704_071506 (Kopiowanie).jpg

CDN
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 08.03.2018 18:57

Dawigs napisał(a):
Buber napisał(a):Ha ... no wreszcie.
Ja atakowałem od klasztoru, ale nawrotek miałem z 2-3 ..a to psy mnie zaszły z boku, a to makia pokłuła

Ja z kolei zszedłem szlakiem koło klasztoru. To przygody miałeś. Psów na szczęście nie spotkałem, ale za to miałem wywrotkę przy zejściu :evil: ... a z tą makią to jak się stało?

Nic szczególnego ...polazłem na skróty :D .
Zdecydowanie nie polecam tego robić w śródziemnomorskiej roślinności.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 09.03.2018 00:43

Buber napisał(a):
Dawigs napisał(a):
Buber napisał(a):Ha ... no wreszcie.
Ja atakowałem od klasztoru, ale nawrotek miałem z 2-3 ..a to psy mnie zaszły z boku, a to makia pokłuła

Ja z kolei zszedłem szlakiem koło klasztoru. To przygody miałeś. Psów na szczęście nie spotkałem, ale za to miałem wywrotkę przy zejściu :evil: ... a z tą makią to jak się stało?

Nic szczególnego ...polazłem na skróty :D .
Zdecydowanie nie polecam tego robić w śródziemnomorskiej roślinności.

Będę pamiętać :wink:
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 09.03.2018 01:41

Za granicą lasu stan szlaku zdecydowanie pogarsza się. Jest sporo rumowisk sklanych i gołoborzy, na których czasem trudno odnaleźć właściwą drogę. Idę w tych miejscach trochę na czuja jednocześnie kontrolując moje położenie względem szlaku na nawigacji.
IMG_20170704_074925 (Kopiowanie).jpg

Tu ciekawe oznaczenie szlaku.
IMG_20170704_074943 (Kopiowanie).jpg

Czasem ścieżka prowadzi przez jakieś karłowate drzewa czy krzewy.
IMG_20170704_074934 (Kopiowanie).jpg

Za to widoki robią się coraz ciekawsze :lol:
IMG_1849 (Kopiowanie).JPG

W końcu docieram do bezimiennego wierzchołka (buli?) pod Eliaszem (819 m npm). Tu zaskakują mnie ślady bytności koni ale już po chwili przypominam sobie informacje o nich z przeczytanych na Cropli relacji :lol:
Widoki już powalają a to jeszcze nie szczyt :D
IMG_1852 (Kopiowanie).JPG

IMG_1854 (Kopiowanie).JPG

Eliasz wydaje się stąd na wyciągnięcie ręki.
IMG_20170704_080323 (Kopiowanie).jpg

Niestety nic bardziej mylnego. Szlak prowadzi dalej na zachód by potem wielkim łukiem zawrócić w kierunku szczytu.
Z bezimiennego wierzchołka schodzę w dół (751 m npm) i ... wkraczam ponownie do lasu. Tego się nie spodziewałem.
Przemierzając las trzeba uważać by nie wdepnąć w miny pozostawione przez koniki ... :wink:
Tak sobie idę i w pewnym momencie trafiam na małą polankę a szlak w tym miejscu ... urywa się :!:
Chwilę poszukuję na własną rękę jakiś oznaczeń, które naprowadziłyby mnie na dalszą drogę ale nic z tego.
Posiłkuję się więc nawigacją. Idąc wytyczonym przez navi śladem trafiam na onaczenie szlaku.
IMG_20170704_080828 (Kopiowanie).jpg

Trafiam też na dziurę w ziemi, która jest pozostałością po jakiejś budowli.
IMG_20170704_082438 (Kopiowanie).jpg

Mniej więcej w tym miejscu mija mnie ...biegacz. To pierwszy człowiek, którego spotykam dziś na szlaku. Wcześniej w paru miejscach wywało mi się, że słyszałem czyjeś głosy ale nikogo nie widziałem.
Jeszcze chwila i koło tego budynku mój szlak łączy się z tym prowadzącym od klasztoru.
IMG_1862 (Kopiowanie).JPG

IMG_1859 (Kopiowanie).JPG

Po chwili odpoczynku zaczynam atak szczytowy :lol:
IMG_20170704_084524 (Kopiowanie).jpg

Generalnie podejście bez większych trudności ale było też takie miejsce.
IMG_20170704_085146 (Kopiowanie).jpg

Po 3 i pół godzinie Eliasz zdobyty :hut:
IMG_1882 (Kopiowanie).JPG

IMG_1872 (Kopiowanie).JPG

CDN
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 09.03.2018 09:18

Gratulacje!!!
Wspaniały widok z góry :hearts:
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 09.03.2018 20:04

beatabm napisał(a):Gratulacje!!!
Dziękuję :roll:

beatabm napisał(a):Wspaniały widok z góry :hearts:

Za chwilę jeszcze kilka widoczków wrzucę :lol:
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 09.03.2018 20:32

Slowo się rzekło więc zapraszam na małą sesja zdjęciowa ze szczytu na którym spędziłem … 40 mniut :o . Nawet nie wiem jak to zleciało.
Będąc u celu minąłem schodzących zdobywców a na szczycie nie było nikogo. Zabrałem się więc za focenie. Ale … nie ma nikogo, kto by strzelił fotkę mi :( . Na szczęście gdy kończę na szczyt wtacza się grupka Amerykanów z samego USA :wink: . Problem rozwiązany. Siadam by wciągnąć prowiant (czyt. plecak będzie lżejszy) i napawam się widokami. Potem wpisuję się jeszcze w księdze wejść, odbijam pieczątkę i powoli zbieram się do zejścia. I wtedy na szczyt wchodzi para z Polski. Proszą o zrobienie zdjęcia zresztą po angielsku :)
Gdy odpowiadam w naszym języku nawiązuje się rozmowa. W międzyczasie dochodzi jeszcze jedna Polska para. Każdy z nas wchodził inną drogą. Ja z Orebicia, jedna z par z Kuciste a drugą z Loviste do Nakovany podwiózł gospodarz a dalej już szlakiem.
Wszyscy stwierdzamy, że wejście było łatwiejsze niż się spodziewaliśmy. Ekipa idąca z Nakovany spotkała po drodze konie. Przy okazji dowiaduję się, że z powodu remontu część murów w Stonie nie jest dostepna. Nie można przejść murami do Małego Stonu. I tak jeden z żelaznych punktów programu legł w gruzach :evil: Inny news jest taki, że z Korculi do Dubownika dwa razy w tygodniu pływa katamaran. Nie pamiętam już cen ale biorąć pod uwagę koszty dojazdu i parkingu w Dubrowniku to wychodziło przy dwóch osobach podobnie.

Na pierwszym planie Hvar za nim chowa się Brac a gdzieś tak po środku Riwiera Makarska.
IMG_1914 (Kopiowanie).JPG

Zbliżenie na Makarską.
IMG_1894 (Kopiowanie).JPG

Obracam się nieco w prawo. Gdzieś tam ledwo widoczne są Zaostrog, Podaca, Gradac, Ploce.
IMG_1916 (Kopiowanie).JPG

Spoglądam w dół a tam Duba Peljeska. Niestety słynnej plaży nie widać.
IMG_1893 (Kopiowanie).JPG

A tu już Peljesac w całej swej rozciągłości :wink:
IMG_1908 (Kopiowanie).JPG

I jeszcze pare widoczków na Jadran i Korculę.
IMG_1904 (Kopiowanie).JPG

IMG_1905 (Kopiowanie).JPG

IMG_1917 (Kopiowanie) (2).JPG

IMG_1863 (Kopiowanie).JPG

CDN
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.03.2018 21:24

Super widoki :D
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 10.03.2018 11:33

Jeden z najlepszych spotów w Dalmacji. Śmiem twierdzić, że chyba lepszy od Jurka - nie w sensie rozleglości, tylko urody - cały Peljesac, MR i archipelag przy Korculi ... pięknie.
Wspaniałe zdjęcia.
W CRO chwilę nie byłem, ale ze względu na Eliasza, ciągnie ostro na półwysep.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 10.03.2018 13:19

Buber napisał(a):W CRO chwilę nie byłem, ale ze względu na Eliasza, ciągnie ostro na półwysep.
To w tym roku wakacje w Cro?
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 10.03.2018 13:29

Dawigs napisał(a):Po chwili odpoczynku zaczynam atak szczytowy :lol:
Okno pogodowe miałeś całkiem niezłe :oczko_usmiech:

Zaglądam tu cichaczem :oops: , no ale przy Iliji musiałam się odezwać :oczko_usmiech: ,
widoki ze szczytu cudne ofkors :hearts:
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 10.03.2018 13:54

piekara114 napisał(a):
Buber napisał(a):W CRO chwilę nie byłem, ale ze względu na Eliasza, ciągnie ostro na półwysep.
To w tym roku wakacje w Cro?

Nie, nie - nic z tego - Grecja wakacyjnie wygrywa ... ale może jakaś jesień :D .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 10.03.2018 14:08

Ja z jesiennej Cro się wyleczyłam :mrgreen:
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 10.03.2018 15:09

piekara114 napisał(a):Ja z jesiennej Cro się wyleczyłam :mrgreen:

Ta październikowa dość ryzykowna.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Alpy Julijskie i Orebić 2017 - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies