Prato i LukkaJako, że nigdy nie byłem w
Prato, a znajduje się po drodze z Florencji do Montecatini Terme to zajeżdżam tamże. Parkuję przy samym zamku (Castello dell'Imperatore zwany także Fortezza Santa Barbara lub Castello Svevo, płacę 1 Euro i mogę parkować do rana
Zamek zbudowano na początku XIII wieku na miejscu uprzedniej budowli - fortecy należącej wcześniej do rodziny Alberti
Można go zwiedzać for free w teorii od 10 do 13 a potem od 15 do 19 latem (zimą 10-16), ale ja jakoś nie znalazłem otwartego wejścia
Kieruję się zatem na czuja w kierunku ładnych budynków
Mijając takie pomniki
Mamy tutaj Bazylikę Santa Maria delle Carceri
No niech będzie..
Idę dalej uliczkami bo przecież gdzieś tu musi być Il Cattedrale
Miasto jest totalnie wyludnione o tej porze (lipcowa niedziela tak koło 17)
W końcu dochodzę do Katedry
godzina?
W środku łaciato
Dalsza perspektywa Katedry - to tutaj spotykam jedynym ludzi w Prato - jest to spora grupa ciemnoskórych obywateli, która nieco pohukuje z daleka - mam nadzieję, że nie na mnie
Dochodzę jeszcze do takiego przybytku
i stwierdzam, że mam ochotę na prysznic i wpaść na wieczór do Lukki
jadę zatem na chwilę do hotelu w Montecatini na prysznic a potem do Lukki
---
LUKKAParkuję auto na darmowym wypatrzonym wcześniej miejscu niedaleko murów miasta
Tutaj gdyby kogoś interesowało (mnie interesowałoby)
Przechodzę przez ruchliwą jezdnię i już jestem na ścieżce blisko murów
i widzę takie coś - każde z innej mańki
Zona Trafico Limitato ATTIVA!! Przy Porta di San Gervasio
Taki kanał w Lukka
WTEM!
No ładnie ładnie - Chiesa di San Michele in Foro
Pierwotny kościół św. Michała Archanioła powstał w VIII w. na miejscu dawnego forum rzymskiego. Około 1070 r. z inicjatywy papieża Aleksandra II rozpoczęto przebudowę kościoła, która została ukończona w XII w.
I Statua Francesco Berlamacchi - polityka, który dążył do niepodległości Italii
Fasada nielicha
Po co ci ludzie tam siedzą?
Kolumny górnej części fasady są bardzo różnorodne: gładkie, skręcone, rzeźbione i kolorowe pokryte marmurowymi inkrustacjami.
No trzeba przyznać, że cudo
Dochodzę do Piazza dell'Anfiteatro - ludzie bawią się, tańczą się
Za chwilę zaczyna padać letni deszczyk
A to Torre Civica delle Ore z XII wieku
To chyba Chiesa di San Cristoforo
W środku nieco nowoczesnej sztuki
środek surowy, rozetka
co oni mają z tymi zegarami?
W Lukka chiesa na chiesie stoi
Dochodzę do Duomo di San Martino. Budowę świątyni rozpoczął w 1060 r. biskup Lukki Anselmo da Baggio, późniejszy Papa Aleksander II.
Trochę mnie wkurza to szare niebo ale jest bardzo ciepło
Katedra w pewnym sensie określa styl kościołów w Lukce - stanowi wybitny przykład bogatej pizańskiej odmiany stylu romańskiego.
Do południowej części fasady przylega dzwonnica, zbudowana na planie kwadratu, pierwotnie będąca częścią miejskich umocnień, wysoka na 58 metrów.
Kolejne cudeńko
Ach ta Lucca
Stąd już mam niedaleko do porty, która doprowadzi mnie do auta
Wieczorem idę na pizzę Frutti di Mare (10 Euro) i piwko pszeniczne (6 Euro)
---
Następnego dnia rano o godzinie 8.05 w
Pizie ląduje Żona, czekam aż samolot wyląduje na takim mini parkingu 200 metrów od lotniska, on jest płatny od 8-20, potem na 10 minut możesz wjechać na strefę Kiss&Fly na lotnisku - z którą najpierw jedziemy popływać do
Marina di Pietrasantaa potem jedziemy do
Doliny Aosty - to będzie nasz dom na 5 nocy
i widoki z niego
CDN...