Jacek S napisał(a):plavac napisał(a):Czy Twoim mottem życiowym nie jest aby sławne odezwanie się gen.Cambronne'a
... Merde!
Istnieje też wersja z Gwardią ...
Ale,macie racje, chyba nie o tę wersję chodzi
Crayfish napisał(a):To do scenariusza horroru górskiego.
Tymona napisał(a):...a z drugiej - dopiero słowa pokazały coś czego na zdjęciach nie widać...
plavac napisał(a):Czy Twoim mottem życiowym nie jest aby sławne odezwanie się gen.Cambronne'a
Jacek S napisał(a):... Merde!
weldon napisał(a):Istnieje też wersja z Gwardią ...
Interseal napisał(a):Powiedz, jak dziś oceniasz tą ferratę? Czy po latach doświadczenia które nabyłeś na innych drogach, ta stanowiła by nadal znaczące trudności, czy też jest już jedną z wielu do przejścia?
garwill napisał(a):rozumiem, że gdybyś miał buty wspinaczkowe nie była by taka trudna?
garwill napisał(a):w skali francuskiej jaką byś dał jej wycenę?
A leicht PD peu difficile łatwo, nieco trudno
B ziemlich schwierig AD assez difficile dosyć trudno
C schwierig D difficile trudno
D sehr schwierig TD tres difficile bardzo trudno
E extrem schwierig ED extremement difficile nadzwyczaj trudno
nomad napisał(a):8O Dla mnie to była skala na F i czytając tą walkę właśnie niecenzuralne słowo na tą samą literę cisnęło się kilkakrotnie.
Franz napisał(a):Już następnego dnia dowiedziałem się, że to jedna z najtrudniejszych ferrat w ogóle. Według niektórych - najtrudniejsza.
Zdarzyło mi się przejść później parę ferrat trudnosci "E", ale zawsze do każdej z nich podchodziłem z olbrzymim respektem. Jestem przekonany, że również i teraz ta pierwsza moja ferrata byłaby przwdziwym wyzwaniem. Tyle, że teraz chodzę z porządnym sprzętem asekuracyjnym.
A wtedy... zdawałem sobie sprawę, że stare taśmy nie wytrzymałyby szarpnięcia. Do tego wybrałem się z ciężkim plecakiem na kilka dni, myśląc że po prostu pójdę ścieżką. Przez myśl mi nie przeszło, że to nie jest ścieżka, tylko nadzwyczaj trudna ferrata...
Pozdrawiam,
Wojtek
Fatamorgana napisał(a):Tą Seemauer "machnęli" w ok. 1,5 h...
Fatamorgana napisał(a):Wprawdzie nie znam danych z przewodnika, ale... co ściana to ściana.
plavac napisał(a):Podczytujemy to i owo a tu nagle pytanie z boku - a jak to jest w Szwajcarii ? Pamiętam takie Twoje zdjęcie z drabino-skrętno- mostami Możesz zaproponować jakąś www-stronę ze schweiz-ferratami - o, enschuldigung ! - klettersteig'ami ?
pozdrawiam
Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe