Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Alpejskie wędrówki i wspinaczki

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.03.2012 20:45

longtom napisał(a):Zaintrygował mnie

Na to liczyłem. 8)
To coś bardziej niezwykłego niż dobrze Ci znana zatopiona barka w Zavratnicy. ;)

longtom napisał(a):Jak to wygląda :?:

Okrągła płyta w wąskim zaułku. Wjeżdżasz z szosy prostopadle i obracasz ją o 180 stopni, tak że samochód nie musi wyjeżdżać tyłem, co by stwarzało zagrożenie na szosie.

Któregoś dnia uwieczniłem dom z góry, razem z tą obrotką - mam gdzieś taką fotkę.

Helen i Piotrze - mama dziękuje za życzenia. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 20.03.2012 09:31

Nadrobiłem!
Ufff, nie żałuję!!!
Było co obejrzeć!

Gratki. :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 20.03.2012 11:35

Fatamorgana napisał(a):Nadrobiłem!
Ufff, nie żałuję!!!
Było co obejrzeć!

Dziękuję.
Cieszę się, że tak uważasz. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 21.03.2012 00:20

Fatamorgana napisał(a):Nadrobiłem!
Ufff, nie żałuję!!!
Było co obejrzeć!

Przecież u Wojtka zawsze co obejrzeć ... 8) :D
i na żywo, bez mapy, bez "g..g...e"

Jak na Alpy ... tak blisko ...
myślę, że to jeszcze nie koniec wątku .. ??
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.03.2012 00:25

Crayfish napisał(a):Jak na Alpy ... tak blisko ...
myślę, że to jeszcze nie koniec wątku .. ??

Całego wątku, czy szwajcarskiego rozdziału? ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.03.2012 08:46

longtom napisał(a):Zaintrygował mnie
Franz napisał(a):..., obrotowy parking przy ulicy,...

Jak to wygląda :?:

Oto ilustracja:

Obrazek

Pozdrawiam,
Wojtek
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 21.03.2012 08:59

A do czego taki obrotowy parking służy
W sumie nie zyskuje się dodatkowego miejsca, jedynie można zaparkować przodem i po obróceniu wyjechać przodem :wink:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.03.2012 09:09

kaszubskiexpress napisał(a):A do czego taki obrotowy parking służy
W sumie nie zyskuje się dodatkowego miejsca, jedynie można zaparkować przodem i po obróceniu wyjechać przodem :wink:

Właśnie o to chodzi. Kiedy wyjeżdżasz tyłem, masz już prawie całe auto na ulicy zanim zobaczysz, czy coś nie jedzie. A wcześniej jeszcze dotyczy to chodnika z pieszymi.
Spada zagrożenie wypadkami.

Pozdrawiam,
Wojtek
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 21.03.2012 09:11

Franz napisał(a):Właśnie o to chodzi.

O ile taniej byłoby lustra drogowe zamontować :lol: :P :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.03.2012 09:45

kaszubskiexpress napisał(a):O ile taniej byłoby lustra drogowe zamontować :lol: :P :D

Ba! To Szwajcaria. :lol:

U nas by pewnie taki obrotowy parking wyszedł taniej od luster - tak często bywaja tłuczone. Chociaż ostatnio już montują lustra za metalową siatką. Teraz pewnie złomiarze się za to wezmą. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 21.03.2012 10:08

Franz napisał(a):Oto ilustracja:

A toto na wajchę, korbę czy elektrycznie się obraca :?:

Pomysłowość ludzka nie zna granic 8O .

pzdr :wink:

A te przechodzące panie też obok takich malutkich "parkineczków" 8O przechodzą. A może to spacerowe punkty zwrotne. :?:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.03.2012 10:15

To ja muszę wziąć naszych w obronę - wiem, że zainstalowanie takich luster wymaga specjalnych pozwoleń, bo chciałem koło mnie, żeby zainstalowali, natomiast ze względu na budowę mostu i zrobienie całej masy objazdów osiedlowymi uliczkami, w pierwszej kolejności poobstawiano u nas te uliczki lustrami i stoją do dziś :)

Nawet ich nikt nie pomalował szprajem, w przeciwieństwie do takiej dziwnej, żółtej lampy błyskowej, która czasami strzela kierowcom po ślepiach ;)

Widocznie to u nich wyszło taniej :twisted:

:D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 21.03.2012 10:53

kaszubskiexpress napisał(a):
Franz napisał(a):Właśnie o to chodzi.

O ile taniej byłoby lustra drogowe zamontować :lol: :P :D

Wystarczy tyłem zaparkować... 8O

Z drugiej strony jak dwa zaparkują blisko siebie-rano obrót i dwa przodem do wyjazdu gotowe...
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.03.2012 11:23

longtom napisał(a):A toto na wajchę, korbę czy elektrycznie się obraca :?:

Wkładało się kluczyk do małej skrzyneczki. Póki go trzymałeś, póty się płyta obracała.

longtom napisał(a):A te przechodzące panie też obok takich malutkich "parkineczków" 8O przechodzą. A może to spacerowe punkty zwrotne. :?:

Można dać się wyobracać na ulicy. ;)

weldon napisał(a):To ja muszę wziąć naszych w obronę - wiem, że zainstalowanie takich luster wymaga specjalnych pozwoleń, bo chciałem koło mnie, żeby zainstalowali, natomiast ze względu na budowę mostu i zrobienie całej masy objazdów osiedlowymi uliczkami, w pierwszej kolejności poobstawiano u nas te uliczki lustrami i stoją do dziś :)

Nawet ich nikt nie pomalował szprajem, w przeciwieństwie do takiej dziwnej, żółtej lampy błyskowej, która czasami strzela kierowcom po ślepiach ;)

Na mojej wsi przeciętnie dwa razy w roku tłukli. W tym roku jeszcze całe. A nowe przy kolejnym skrzyżowaniu od razu w kolczudze postawili.

Jacek S napisał(a):Wystarczy tyłem zaparkować... 8O

Z drugiej strony jak dwa zaparkują blisko siebie-rano obrót i dwa przodem do wyjazdu gotowe...

Mnie ten obrót sprawiał nawet frajdę. :P

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.03.2012 17:13

Skoro już wyjaśniliśmy kwestię obrotowego parkingu, to spójrzmy, gdzie on się znajduje.

Na tle całej Szwajcarii:

Obrazek

A tu już zbliżenie na ten fragment Berner Oberlandu:

Obrazek

Jezioro Thun będzie częstym gościem na fotkach podczas tego wyjazdu. Na razie z ulicy Merligen oraz z tarasu. Ale wkrótce spojrzymy na nie z góry.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe