Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Alpejskie wędrówki i wspinaczki

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Franz
Legenda
Re: Alpejskie wędrówki i wspinaczki: nad Como

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.02.2015 14:10

plavac napisał(a):Garda, powiadasz? Coś za często słyszę ostatnio tą nazwę... :)

Piękne okolice.
W kolejnych sezonach zawitałem nad nią ponownie.

darek1 napisał(a):Jak Franz nie chce mnie zabrać w góry no to może Ty Plavac.

Nie powiedziałem, że nie chcę Cię zabrać w góry.
Problemem jest, że... przestałem w nie jeździć. W zeszłym roku nie odbył się ani jeden z moich tradycyjnych pięciu wypadów...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.02.2015 16:06

Mapka wycieczki (Grignetta występuje tu pod swoją równoległą nazwą: Grgna Meridionale)

AlpMap.jpg

Mapka przejazdu

AlpMapa.jpg
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.02.2015 17:14

Dzień kolejny

W nocy leje. Kiedy się rano budzę, pada. Zwijam się powoli i wtedy deszcz ustaje. Serio?...
To może... ale nie, skała będzie mokra, w każdej chwili może znowu zacząć padać. Niee...

Jednak mam tu pod ręką coś, z czym już od pewnego czasu chciałbym się zmierzyć - a jestem niemalże pod ścianą. Szkoda takiej okazji...

A co będzie, jak zacznie lać? To jest bardzo trudna droga - cofnąć z niej się nie da. Bez sensu...
Ale jednak żal tak nawet nie spróbować...

Opuszczam nocleg nad jeziorem i zamiast wracać do domu, podjeżdżam pod ścianę. Zarzucam plecak na grzbiet i ruszam w górę.

P30G1173.JPG

P30G1174.JPG

P30G1176.JPG

P30G1177.JPG
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 28.02.2015 17:25

darek1 napisał(a):No ale wiesz Plavac rano możesz się obudzić bez czekana i raków. To jeszcze nic bo i jeszcze bez telefonu i portfela. Kto wie jeszcze co może się zawieruszyć...

Prorok? Dziś rano obudziłem się bez czekana i raków! 8O Ale reszta była na swoim miejscu... Ufff! :)

Lubię każdą turystykę. Nizinną także.Złaziłem kiedyś całe Roztocze. No dobrze, to takie malutkie górecki... :wink:

Franz napisał(a): To jest bardzo trudna droga - cofnąć z niej się nie da. Bez sensu...
Ale jednak żal tak nawet nie spróbować...

Czy to nie tam też jest Che Guevara , którą też robiłeś w deszczu?

Pozdrawiam!
P.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.03.2015 14:13

plavac napisał(a):Czy to nie tam też jest Che Guevara , którą też robiłeś w deszczu?

Udało mi się wtedy wstrzelić między deszcze. Ale dobrze pamiętasz, że przeszedłem ją, właśnie przeczekując w okolicach Gardy okres niepogody. I jeszcze drugą - króciutką i bardzo łatwą.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.03.2015 18:35

Ta ferrata to Rino Pisetta, stopień trudności: "E" - nadzwyczaj trudna.

Szybko pokonuję strome podejście do początku ferraty. Wiem, że w każdej chwili pogoda - jaka jest, taka jest, ale nie pada - może się pogorszyć. Zlany potem docieram do początku ubezpieczeń - juz tu widać, że trasa jest bardzo wymagająca. Szybko zakładam na siebie uprząż i po chwili jestem gotów do zmierzenia się z tą drogą.

P30G1179.JPG

P30G1180.JPG

P30G1182.JPG

P30G1183.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.03.2015 20:14

I wtedy zaczyna padać deszcz...

P30G1184.JPG

P30G1186.JPG

P30G1187.JPG

P30G1188.JPG
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 01.03.2015 21:22

Franz napisał(a):I wtedy zaczyna padać deszcz...

Wycof, Wojtku! Póki czas...
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.03.2015 21:31

plavac napisał(a):Wycof, Wojtku! Póki czas...

Tiaa... :?

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.03.2015 22:53

Konsternacja.

Czekam chwilę, jednak deszcz zdaje się przybierać na sile. A więc - koniec. Po prostu koniec. Do tego taki kiepski.

Zdejmuję chomąto, pakuję do wora i szybko ruszam w dół. Widocznie tak miało być...

P30G1190.JPG

P30G1192.JPG

P30G1193.JPG

P30G1194.JPG
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 01.03.2015 23:12

Twój Anioł Stróż z jakiegoś powodu skondensował wilgoć nad Tobą...
Lubi Cię. :wink: :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.03.2015 23:38

plavac napisał(a):Twój Anioł Stróż z jakiegoś powodu skondensował wilgoć nad Tobą...
Lubi Cię. :wink: :)

Popijamy razem piwko po każdej trasie. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.03.2015 15:33

Deszcz jest dla mnie na tyle łaskawy, że udaje mi się dotrzeć do samochodu nie całkiem jeszcze przemoczonym. Zaczyna porządnie lać dopiero, kiedy wyruszam w drogę do domu.

P30G1196.JPG

Trasa wiedzie na północ, potem przez Pustertal na wschód i przekraczam granicę austriacką. Humor mam siadły - tyle planów zostało niezrealizowanych. Cóż z tego, że na początku było kilka pięknych ferrat oraz trawersowanie Watzmanna, skoro w pamięci tkwią najbardziej ostatnie dni z kiepską pogodą. A już dobił mnie ten dzisiejszy odwrót spod ściany. Fatalny koniec wyjazdu...

I wtedy załapuję austriacką prognozę pogody - mówią o możliwych przejaśnieniach jutro. Wiadomość mnie elektryzuje!
Może... spróbować odmienić to fatalne zakończenie?...

Ale gdzie?! Nie mam przy sobie map pobliskich rejonów, niczego tu nie planowałem. Jednak potrzeba innego zakończenia tego wyjazdu przeważa. Zatrzymuję się na parkingu i zaczynam wertować atlas samochodowy. Że to kiepska mapa dla górskich wycieczek? Owszem, ale to nie pierwszy raz, kiedy musi wystarczyć.

Po kwadransie decyzja zostaje podjęta. Nie mam gwarancji pogody, więc wysoko pchał się nie będę. Co może mi poprawić humor niżej?... Woda! Górskie jeziora. Zmieniam trasę powrotną - mijając Spittal a.d. Drau, zamiast na Klagenfurt, kieruję się na północ, przezornie zjeżdżając z autostrady. W Mauterndorf odbijam na boczne drogi i po chwili wbijam się w Niżne Taury.

Za Weißpriach dojeżdżam do szlabanu na szutrowej drodze. Tu stanie mój hotel na ostatnią noc.

P30G1198.JPG

P30G1200.JPG

P30G1201.JPG
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 02.03.2015 18:36

Franz napisał(a): A już dobił mnie ten dzisiejszy odwrót spod ściany. Fatalny koniec wyjazdu...

I wtedy załapuję austriacką prognozę pogody - mówią o możliwych przejaśnieniach jutro. Wiadomość mnie elektryzuje!

(...) wbijam się w Niżne Taury.

Za Weißpriach dojeżdżam do szlabanu na szutrowej drodze. Tu stanie mój hotel na ostatnią noc.

I tu wypiję piwo z moim Aniołem Stróżem ... :wink:
Fajnie ma z Tobą ten Twój Skrzydlaty... 8)

P.
P.S. Już przemierzam mapę palcem, zamaczając palec w niebieskich kropkach. Ciekawe, czy trafię... :roll:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.03.2015 18:50

plavac napisał(a):Fajnie ma z Tobą ten Twój Skrzydlaty... 8)

Wspieramy się wzajemnie. ;)

plavac napisał(a):P.S. Już przemierzam mapę palcem, zamaczając palec w niebieskich kropkach. Ciekawe, czy trafię... :roll:

Mapkę przejazdu zaraz opracuję.

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe