Teraz być może ja stanowię dla kogoś ciekawy ruchomy obiekt na tle wspaniałej scenerii.
Po półgodzinie docieram do zasłanej skalnym gruzem kotlinki, kończącej piarżysty Hochgrubach.
plavac napisał(a):Kapitalne! Rzeczywiście dolomitowe klimaty! I trochę tatrzańskie. I te szerokie widoki na świat. Oj, szykuje się solidny zapis w zeszycie...
plavac napisał(a):Mogłem jednak puścić totka. Przecież trzeba będzie rzucić robotę, żeby to wszystko przejść, co jest do przejścia!
Franz napisał(a):Znalazłem jedyną wymagającą trasę w tej grupie, ale musiałem Cesarza o audiencję poprosić.plavac napisał(a):Mogłem jednak puścić totka. Przecież trzeba będzie rzucić robotę, żeby to wszystko przejść, co jest do przejścia!
Mnie robota sama rzuciła.
Lednice napisał(a):Powiedzieli Wam tyrolscy górale, skąd się wzięła nazwa
Dziki Cesarz
Habsburgowie byli grzeczni, bardzo kulturalni, ordnung muss sein
i żaden z nich w porywach dzikości nie gonił ludzi z siekierą ani nie zmienił się w dzikiego wampira
tony montana napisał(a):Dziki Cesarz? Pooglądam...
Choć z początku nie skumałem, że to z pasma Kaisersgebirge...
Lednice napisał(a):Powiedzieli Wam tyrolscy górale, skąd się wzięła nazwa
Dziki Cesarz
plavac napisał(a):Nie jest wykluczone, że zbliżająca się sytuacja w mojej branży od 1.01. postawi mnie przed propozycją nie do odrzucenia... Poproszę wtedy i ja Cesarza o audiencję
Franz napisał(a):Lednice napisał(a):Powiedzieli Wam tyrolscy górale, skąd się wzięła nazwa
Dziki Cesarz
Bardziej dzika część od Zahmer Kaiser - Obłaskawionego Cesarza.
A nazwa całości - Kaisergebirge - ponoć od cesarskiej korony, której kształt przypominała ostra grań tych gór.
Lednice napisał(a):Przypomniała mi się anegdota o cysorzu Franciszku Józefie
Był w Tyrolu na polowaniu z cesarzem Niemiec Wilhelmem I i królem Włoch
Wiktorem Emanuelem.
Lednice napisał(a):To nie ta studnia I nie ci bracia
W Cieszynie spotkali się Bolko, Leszko i Cieszko.
I się CIESZYli. I miasto CIESZYn założyli
Franz napisał(a):plavac napisał(a):Nie jest wykluczone, że zbliżająca się sytuacja w mojej branży od 1.01. postawi mnie przed propozycją nie do odrzucenia... Poproszę wtedy i ja Cesarza o audiencję
Ale wiesz... tam jest tych grup wiele - nawet ciekawszych.
W kolejnych sezonach je odwiedzałem - zacne ferraty.
Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe